Kulissza

A Netflix orvosságai karantén okozta unalom ellen

Mai, koronavírus miatti rendkívüli helyzetünkben a legjobb, amit egy filmrajongó tehet, ha elmélyed a különböző online platformok kínálatában. A Kritizátor csapata is igyekszik segíteni olvasóit, hogy minőségi szórakozással üthessék el az időt. Elsőként a Netflix kínálatából szemezgettünk, hogy felhívjuk a figyelmet néhány kevésbé ismert filmre, illetve mindenkit buzdítsunk pár igazán nagyszerű alkotás újranézésre. Alábbiakban következik szubjektív ajánlónk, elsősorban a minőségre, másodsorban a sokszínűségre törekedve.

karanten01.jpg

Filmek

Truman show (The Truman Show, 1998)

Az életét tudtán kívül egy valóságshow sztárjaként élő Truman története egyszerre megindítóan drámai és mélyen elgondolkodtató, felvetései pedig a magunk által konstruált véleménybuborékok világában talán még aktuálisabbak, mint valaha. Aki már látta, alighanem könnyen kedvet kap az újranézéséhez, aki pedig még nem, annak egy igazi klasszikust van alkalma pótolni.

Nagy Hal (Big Fish, 2003)

Dunát lehetne rekeszteni olyan filmekkel és sorozatokkal, amikben a mesék világa keveredik a hétköznapi valósággal. Ezek közül messze kiemelkedik Tim Burton klasszikus, szívvel-lélekkel teli filmje a történetmesélés erejéről. Aki nem hiszi, járjon utána!

A két pápa (The Two Popes, 2019)

Fernando Meirelles drámájában XVI.Benedek pápa és a leendő Ferenc pápa elképzelt beszélgetéseit követhetjük figyelemmel. A pazar rendezés, valamint a főszereplőket eljátszó Anthony Hopkins és Jonathan Pryce kimagasló színészi teljesítménye mellett is a párbeszédek adják a film igazi erejét. A két pápa természetesen hitről, kereszténységről, a világról és benne az egyház helyéről beszélgetnek, de könnyed pillanatokban például a foci is előkerül. Keresztények és nem keresztények számára is elgondolkodtató, igazán szellemi természetű alkotás.

Út a vadonba (Into the wild, 2007)

Sean Penn filmjében Christopher, a fiatal idealista srác úgy dönt, hogy közönséges hétköznapi életét hátrahagyva az alaszkai vadonba költözik. A film gyönyörű tájakon kalauzol végig minket, nézése közben átjárja az embert a természet és a belőle áradó nyugalom szeretete, a megtekintés után pedig tovább lehet tűnődni azon, Christopher mit csinált jól, és mit nem.

Hontalan fenevadak (Beasts of No Nation, 2015)

A Beasts of No Nation segítségével Agu szemén keresztül az afrikai gyerekkatonák életébe nyerhetünk bepillantást. Ez azonban elég nyers és kegyetlen, ami után talán sokan más szemmel nézünk majd a világra, és benne saját problémáinkra is.

karanten02.png

Buster Scruggs Balladája (Ballad of Buster Scruggs, 2018)

A Coen testvérek vadnyugati antológiája pont azt nyújtja, amit rajongóik elvárnak tőlük. Remekül megírt és eljátszott karakterek, a vadnyugat sötét oldalát is megmutató éjfekete humor. A hat kis történet közül egyik-másik még továbbgondolásra is alkalmas, de egyszeri szórakozásnak is pazar élmény.

Tűz van, babám! (Horí, má panenko, 1967)

A globalizáció kis csodája, hogy Milos Forman 1967-es filmje ma már egyszerűen elérhető bárki számára. A történet egy tűzoltóbál körüli eseményeken keresztül mindennapi kisemberek életét mutatja be. A humor mellett a szeretet is érezhető Forman részéről, hisz tulajdonképpen mindannyiunknak lehetne olyan görbe tükröt mutatni, mint a filmbeli karaktereknek.

Okja (2017)

A friss Oscar-díjas Bong Joon-ho filmjében egy Mija nevű kislány száll szembe egy multinacionális vállalattal kedvence, Okja visszaszerzése érdekében. A film a sci-fi, a dráma és a kalandfilm elemeiből alkot egy érdekes és tanulságos egyveleget, ami az erős állatvédelmi mondanivaló mellett általánosabb érvényű társadalomkritikát is tartogat nézőjének.

Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead, 2004)

A horror vígjátékok kihagyhatatlan klasszikusa, egyedi humorával, szerethető karaktereivel és izgalmas cselekményével maradandó élményt nyújt azoknak, akik fogékonyak sajátos világára.

Kaguya hercegnő története (The Tale of Princess Kaguya, 2013)

Válogatásunk egyik legkülönlegesebb darabja a híres Studio Ghibli animált fantasy-drámája Kaguya hercegnő főszereplésével. Mesés, művészien elkészített vizuális világát talán szokni kell, de az erre fogékonyak számára mindenképp páratlan élményt tud nyújtani a tenyérnyi hercegnő története.

Sorozatok

karanten04.jpg

Valós halál (Altered carbon, 2018)

A disztópikus, leginkább talán a Szárnyas fejvadász világára emlékeztető környezetben játszódó történet főszereplője a nemrég szabadult Takeshi Kovacs. A dúsgazdag Bancroft azzal a feltétellel ajánl neki új életet, hogy kinyomozza az ő, Bancroft halálának rejtélyes körülményeit. Mint a fentiekből és a magyar címből is kitűnik, a halál ebben a világban kicsit máshogy működik, mint nálunk a jelenben, és ezt talán még a nyomozásnál is érdekesebb kérdéseket vet fel.

A Sötét kristály (The Dark Crystal: Age of resistance 2019)

Az 1982-es A sötét kristály című film sorozatos folytatásáról korábban ezt írta kollégám: “Kibővítette az univerzumot, remek karakterdrámát állított a története középpontjába és bemutatta mi mindent tartogat még a korlátoltnak hitt bábfilmezés műfaja. Úgy érzem a Sötét Kristály valójában mindig is ez a sorozat volt, a film csupán előhírnöke volt annak mit is tartogathat számunkra még ez a világ.”

American Vandal (2017-2018)

Az American Vandal első évadának már az alapötlete is fergeteges: egy kamu dokumentumfilm forgatását követhetjük nyomon, ami egy igazi amerikai péniszrajzoló vandál kilétére próbál fényt deríteni. A nyomozás pont jól adagolja a humort, a manapság divatos oknyomozó dokumentumfilmek egyfajta paródiájaként is zseniálisan működik, és még mondanivalót is könnyen felfedez benne az ember. Szerencsére a második évad is tudta tartani a színvonalat.

Reméljük, mindenki talál kedvére való néznivalót a listán. Jó szórakozást!