Kulissza

2014 Top10 filmje #2

2014-ben is elárasztottak minket a jobb, rosszabb filmművészeti alkotások Hollywood-ból és innen-onnan. Jómagam is összeválogattam az év számomra legjelentősebb alkotásait tetszési sorrendben az alapján, melyik mű témáját milyen eszközökkel mutatja be, valamit számomra elérte-e a megfelelő hatást és az üzenete maradéktalanul átjött-e. Szóval Sagara őrmester most kiosztja a kitüntetéseket a legjobb embereinek, hálául áldozatos harcukért. 

Kondorosi Attila listája következik:

10. A bíró (The Judge)

Megfelelően drámai apa-fia köteléket bemutató alkotás, mely már a színészi gárdájával jogosult ott leni a legjobb 10-ben. és jó érzés volt látni újra Robert Duvall-t a mozivásznon.

9. John Wick

Klisés történetű, ám lehengerlően szórakoztató akciófilm Keanu Reeves főszereplésével, rengeteg humorral, izgalmas akciójelenetekkel és jó zenével tarkítva.

8. Harag (Fury)

Az idei év tán legizgalmasabb háborús filmje, melyben az akciót és a drámát megfelelően helyezték egymás mellé az alkotók. Az alkotás hozza a megszokott, sablonos katonai történetet, de ezt egy nagyon jól összeállított, feszültségteljes légkörbe helyezi.

7. Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész (The Hunger Games: Mockingjay)

Jennifer Lawrence alakítása ebben a filmben elnyeri a helyet az én top 10-es listámon. Az idei év legizgalmasabb túlélő filmje remek szereplőkkel és történettel.

6. X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: The Days of Future Past)

Számomra az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb képregényfilm volt a megszokott kiváló szereposztással és izgalmas történettel, emellett ne feledkezzünk meg a humorról, mely TOP 10-es magaslatokba emeli a Marvel alkotását.

5. A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy)

Látványban magasabb kategóriájú, mint az X-Men, és itt se feledkezzünk meg a jó akciójelenetekről és a poénokról, melyek behálózzák A galaxis őrzői atmoszféráját. 

4. A holnap határa (Edge of Tomorrow)

A 2014-es év színvonalát növeli ez az „ismétlődő idő” témájú sci-fi, mely elgondolkodtató és feszültségkeltésben magasan a toppon van. Tom Cruise-t a Feledés című 2013-as film óta nem láttuk, de nyugodt szívvel konstatálhatjuk, hogy visszatérése mindenképp maradandót alkotott.

3. Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)

Matthew McConaughey filmje a legjobb három között szerepel, mert a legdrámaibb történet mindközül, amit csak ebben az évben láttunk, Jared Leto fantasztikusat alakít benne és az év legjobb igaz történet feldolgozása.

2. Csillagok között (Interstellar)

Christopher Nolan filmje a földgolyó összes kritikusánál kiérdemelhette a legjobb tíz közé jutást. A rendező sci-fije méltán híres drámai jeleneteiről, kiváló színészi munkájáról, látványvilágáról és témája egyedi megközelítéséről. 2014 legjobb tudományos fikciója, mely arra késztet, hogy tárt karokkal várjuk a rendező legújabb művét.

1. 12 év rabszolgaság (12 Years a Slave)

Steve McQueen rendező méltatlanul elfeledett alkotása, mely méltán nyerte el az Oscart. A legjobb és legmegrázóbb drámája az évnek, Chiwetel Ejiofor az esztendő legjobb alakítását hozza, remek jelenetekkel és képalkotással operál. Számomra az operatőri munka tetszett a legjobban, mert képes elérni nézőjében a megfelelő hatást, a feszültségkeltésével nyomást gyakorolva mindenkin, aki csak látja. Hozzátenném a film ebben az évben a legjobb történelmi filmnek is számít (legalább is számomra), ugyanis a kor és szellem ábrázolása a végletekig pontos és reális. Köszönjük Steve McQueen, sok szeretettel várjuk az újabb produkciót.

 

És természetesen kíváncsisággal állunk a 2015-ös év előtt, hogy vajon mit tud nekünk nyújtani a filmes szakma a következő évben. Jövőre találkozunk!