Film

A kisfiú, a boszorkány és a streaming – Éjszakai mesék kritika

A Netflix stratégiájának egyik leglátványosabb alapvetése, hogy szinte minden műfajban és témakörben próbálja bevetni magát. Ebben csak az anyagi korlátok szabnak számára határt, a közönség érdeklődő tagjai pedig majd megtalálják a hatalmas kínálat nekik tetsző elemeit. Ezért kerülhetett sor arra, hogy 2021-ben gyerekeknek szánt, sötét tónusú fantasy is készült a platform fogyasztóinak, ez a magyar keresztségben Éjszakai mesék címet kapó Nightbooks.

A fiatal Alex a horrortörténetek szerelmese. Lelkesen írt is ilyeneket, mígnem egy tragikus esemény elvette ettől a kedvét. Balszerencséjére pont ekkor került egy boszorkány varázslatos lakásának fogságába. A gonosz nő arra kényszeríti Alexet, hogy minden este meséljen neki egy rémtörténetet. Ez csak ahhoz kell hősünknek, hogy biztonságban túlessen minden napon addig, amíg valahogy képes nem lesz megszökni.

Az első és legfontosabb megjegyzés, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: a Nightbooks bizony tényleg gyerekeknek készült. Ez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy egy gyerekkönyv adaptációjáról van szó. Sem a filmben lévő rémisztgetések, sem a főszereplő problémái, sem a boszorkány figurája nem kompatibilis a legtöbb felnőtt filmfogyasztó komolyabb, érettebb dolgokhoz szokott ízlésével. Viszont ha ezzel tisztában vagyunk, és ennek megfelelő elvárásokkal tekintjük meg ezt a mesét, akkor egy (nem túl ijedős) gyerekek és felnőttek számára egyaránt kellemes élménnyel gazdagodhatunk.

A történet alapvetően kiszámítható, de néhány meglepetést azért tartogat, főleg a kisebbek számára. A hangulatkeltés jól működik, a rémisztőnek szánt jelenetektől és lényektől tényleg kellemesen lehet borzongani egy kicsit. A boszorkány, illetve az ő lakásának külseje el lett találva, természetesen többször látott ötleteket használnak újra a készítők a megjelenítés terén is, az összkép mégsem egy sokszor látott történet új feldolgozásának hat, hanem egy többé-kevésbé új és egyedi produktumnak. A készítők a Coraline, az Ezeregyéjszaka és a Jancsi és Juliska elemeinek felhasználásával kevertek ki nekünk egy meglepően fogyasztható kis koktélt. Ezek között a koktélkeverők között egyébként Sam Raimi nevével is találkozhatunk, akinek egy-egy korábbi szörnyét akár eszünkbe is juttathatják az Éjszakai mesékben látható rémek.

A főszereplő Alexet alakító Winslow Fegley egészen szerethető és természetes a szerepében. Tegyük hozzá gyorsan, hogy jó gyerekszínészt találni különösen nehéz, így már az is jelentős teljesítmény, hogy Fegley a felnőttek számára sem lesz idegesítő. A boszorkány szerepében a Jessica Jones-ként ismert Krysten Ritter hozza a frászt a nézőseregre. Egy ilyen szerepet nagyon könnyű túljátszani, Ritter is sokszor a határon mozog ebben a tekintetben, de talán még éppen nem feleslegesen színpadiasak, hanem boszorkányhoz illően túlzóak a gesztusai.

A Nightbooks nem egy kiemelkedően jól sikerült gyerekfilm, de mindenképpen kellemes kikapcsolódás. Ha szeretnénk valakivel korán megkedveltetni a horror műfaját (bár nem tudom, ez egy létező igény-e), a Nightbooks ebből a célból megfelelő választás lehet. A felnőttek számára különösen nem tartogat túl sokat a történet, de egy-egy fantáziadús vizuális megoldás vagy jól sikerült jelenet olykor nekik is okozhat kellemes perceket.