Film

A sárkánynál is van gonoszabb – Damsel kritika

Néhány napja már elérhető a Netflix kínálatában Millie Bobby Brown legújabb filmje, a Damsel. A platform saját bevallása szerint a film jelenleg a legnépszerűbb az egész magyar filmes kínálatban. De tényleg megéri megnézni?

Elodie-et (Millie Bobby Brown) az apja feleségül adja egy herceghez. Mi baj lehet? Sok történet békében, boldogságban itt ér véget. Elodie története viszont pont itt kezdődik el. Ugyanis újdonsült férje és családja egy rituálé keretében feláldozza a közeli hegy gyomrában lakó sárkánynak. Elodie viszont nem hagyja magát, és kezébe veszi saját sorsának irányítását.

A felütést tekintve tehát kicsit atipikus történettel van dolgunk. Ilyen szintű árulás mindjárt a film elején persze nem példa nélküli, de azért nem is megszokott. A napjainkban jellemző feminista szemlélethez viszont illeszkedik. Van egy főhősnő, akit a társadalom megvezet és kihasznál. Mikor ennek tudatára ébred, nem hagyja magát. Megmutatja, hogy őt nem lehet olyan könnyen eltenni láb alól. Ilyen szempontból a történet üzenete noha kissé sablonos, de pozitív.

A történet kiszámíthatósága és egyszerűsége viszont kritikára ad okot. A legtöbb felnőtt néző alighanem nem ebben a filmben fog először szembesülni az önmagán segíteni képes lánnyal. A fiatalabbak számára lehetne inspiráló Elodie karaktere, számukra viszont talán egy-egy jelenet kissé brutális. Mintha a készítők nem teljesen döntötték volna el, hogy 21. századi tündérmesét szeretnének, vagy egy véres bosszúfilmet. A Damsel mindkét irányba elmehetett volna, ha határozottabb döntés születik ebben a kérdésben. Így viszont egyik szempontból sem tud igazán kielégítő lenni.

Félreértés ne essék, a Damsel egyáltalán nem rossz. Millie Bobbie Brown kedvelői például minden bizonnyal örömüket lelik majd benne. A fiatal színésznőnek jól áll a sárkány elleni küzdelem is. A sárkányrajongók sem panaszkodhatnak, a tűzokádó bestia jól néz ki, kellően félelmetes. A látvány egyébként is szépnek mondható, nem kiemelkedő, de panasz nem lehet arra sem. Hacsak az nem, hogy kicsit sok a sötétben játszódó jelenet, de ezt a történet indokolttá teszi. Külön kiemelendő pozitívum a film két óra alatti hossza. Manapság már örülni kell annak is, ha egy film nincs feleslegesen túlnyújtva. A Damsel egyszerű történetére nagyjából annyi időt szán, amennyit érdemes.

A Damsel enyhén szólva nem lesz az év filmje. Meglepődnék, ha nézői közül bárkiben képes lenne igazán mély nyomot hagyni. Kis bátorsággal talán ennél több is lehetett volna. Viszont egy estére való kikapcsolódásként megállja a helyét. Millie Bobby Brown vagy sárkányrajongóként kifejezetten ajánlott, de nagy csalódást másnak sem fog okozni.