Film

Álmosvölgy legendája

Most, hogy mindenki túltette magát azon, hogy egyesek meg merészelték tartani a Halloweent (annak ellenére, hogy nem is ugyanazon a napon van a Mindenszentekkel és a Halottak napjával), mi is szeretnénk csatlakozni azokhoz, akik feldobnak pár ötletet, mit lehetne nézni ilyenkor, ami megy az ünnepek hangulatához. Sokat gondolkoztam, hogy mi kerüljön bemutatásra: az 1992-es Drakula, a Halloween, A pokolból, stb. A választás mégis Tim Burton 1999-es Álmosvölgy legendája c. filmjére esett, melynek Washington Irving novellája szolgált alapul.

01_5.jpg

Főhősünk, a Johnny Depp által alakított Ichabod Crane egy megbízatást kap, mely szerint el kell látogatnia Álmosvölgybe New Yorkból, és meg meg kell oldania egy rejtélyt: ki állhat a közelmúltban történt gyilkosságok mögött. Ismerős történet, nem igaz? Elég sok ilyen kezdetű filmmel találkoztunk, ami viszont különlegessé teszi jelen alanyunkat, az maga a rendező, Tim Burton személye, és az, hogy a gyilkos nem ember, hanem egy fej nélküli lovas. Miért úgy gyilkol ahogy gyilkol? Ha nem lehet megölni, hogyan lehet megállítani?

Noha a film nem vállal sokat, azt maradéktalanul teljesíti. Burton atmoszférateremtése tökéletesen működik a zseniálisan fényképezett és megalkotott helyszíneken, melyek szó szerint képesek odavarázsolni a nézőt Álmosvölgybe. Beteg ötletekkel van teli a film, melyeket a rendező hűen magához egy pillanatra sem próbál visszafogni. Bár érdemes megjegyezni, hogy a CGI elég rosszul öregedett, ami két-három jelenetnél ki fogja szúrni a szemünket.

02_4.jpg

A történetvezetés és a fordulatok azonban inkább a kötelezőt hozzák, mintsem meghökkentenének. A film alatt egyértelműen ki lehet venni, hogy a hangulatkeltés minden más felett van elhelyezve, beszéljünk akár a karakterekről is. Horror címszó alatt így inkább kellemes borzongást, mintsem valódi félelmet várjunk.

Miért is ajánlom ezt? Az Álmosvölgy legendája egy rendkívül igényes film, ami száz százalékban képes átadni az október-novemberi ködös napok érzését, emellett pedig mindhárom ünnephez is remekül passzol. A fej nélküli lovas mítosza míg tart, leköti a nézőt. Minden áldozat feje eltűnt, a sebek azonban ki lettek égetve. Crane nyomozó és még pár szereplő próbálja felfedni a rejtélyt, amit nehezít a falu főbb „intellektuálisainak” hozzáállása. Ha pedig ez nem lenne elég, a film Ichabod Crane gyermekkori élményeit is érinti, melyek máig hatással vannak rá, így kibővítve jellemét, anélkül hogy az túl sok időt elvenne.

04_3.jpg

Nem tartom Tim Turton legjobb filmjének az Álmosvölgyet, sőt, több jobbat is tudnék ettől mondani, ellenben nehéz elvitatni, hogy a legjobbjai közé tartozik, s számomra egyik kedvencem is tőle. Ha épp van valami forró ital a közeletekben és szeretnétek valamit nézni, amihez ez jól is fog esni, akkor villany leolt és tessék csak megnézni, mi is Álmosvölgy legendája.