Film

Érdekességek Harry Potter varázslatos filmvilágából

A Harry Potter körüli érdeklődés varázslatos módon nem akar megszűnni. Ennek legfrissebb bizonyítéka talán, hogy a frissen megjelent Hogwarts Legacy játékkal a Steam statisztikája szerint több mint 630 000-en játszottak egyszerre. A nagy felhajtásra reagálva összegyűjtöttem a muglik és varázslók számára néhány érdekességet a Harry Potter filmekről.

Meg nem valósult vágás

A negyedik film, a Harry Potter és a Tűz Serlege majdnem a 4. és 5. film lett. A regény hossza miatt fontolgatták ezt a lépést, de végül Mike Newell rendező máshogy döntött. Könnyen elképzelhető, hogy a Tűz Serlege két részre bontása az egész franchise számára új irányt szabott volna. Siker esetén minden bizonnyal a soron következő történetek sem egy részletben kerültek volna a mozikba.

Piton titokgazdája

A Piton professzort alakító Alan Rickman előre megtudhatta karakterének sok fontos titkát. Egyebek mellett Rickman előre tudomást szerzett Liliy Potter és Piton kapcsolatáról. A színész így tisztában volt a karakter motivációival, ami segítette számára a bájitalprofesszorrá történő átlényegülést.

Hedvig meglepetései

Harry gyönyörű és okos bagoly kísérője sok váratlan dolgot tartogat a rajongók számára. Először is, bár a történet szerint nő nemű, a filmben hím nemű madár játszotta. Sőt, jön a második csapás: nem is egy, hanem három. Nevük Gizmo, Ook és Sprout. Közülük Gizmo-t látjuk a leggyakrabban. De Hedvig népszerűségének sajnos negatív következményei is voltak. Valószínűleg a varázsvilág lendítette fel ázsiai országokban az illegális bagolykereskedelmet.

Tom Felton próbálkozásai

A Malfoy-t alakító Tom Felton eredetileg Harry szerepére pályázott. Sőt, a színész megpróbálkozott egy meghallgatáson Ron Weasley karaktereként is. Felton egyébként messze nem volt egyedül: több mint 5000 fiú jelentkezett Harry szerepére.

Animációs ambíciók

A Warner első tervei szerint animációs filmsorozatként adaptálta volna a Harry Potter franchise-t. Még azon is gondolkoztak, hogy több könyv történetéből készítsenek egyetlen filmet. Aggodalmukat az okozta, hogy az előszereplős verzió esetén a fiatal gyerekszínészek gyorsabban idősödnének a karaktereiknél. Eredetileg egyébként Steven Spielberg is kacérkodott Harry Potter-rendezéssel, és ő is animációs verzióban gondolkodott.

Egy házimanó kálváriája

Egyes információk szerint orosz ügyvédek fontolgatták a készítők perbe fogását. Ennek oka Dobby, a házimanó karakterében keresendő. Az ügyvédek szerint ugyanis a manó gyanúsan hasonlít Putyin orosz elnökre. A perből érdekes módon végül nem lett semmi.