SFF-podcast résztvevői
Kulissza

Évkezdő SFF-podcast – mi a helyzet a hazai fantasztikumban?

Amikor már azt hittétek volna, hogy 2022-t végleg elfelejthetjük, olyankor jövünk egy újabb évértékelő podcast-tel. Ahogy az év, úgy a témán is kicsit rendhagyó. Szétnéztünk kicsit a hazai SFF-közösségekben és megpróbáltuk összerántani azokat a kollegákat, akik sokat mozognak a magyar fantasztikus irodalommal foglalkozó oldalakon. Az eredmény: 1 óra 5 perc műsoridő, ahol vendégeinkkel átbeszéljük, mi is jelenleg a helyzet a hazai SFF-világban. Szó lesz arról, hogy kivel mi történt, hogy vannak kedvenc online és nem online platformjaink, hogy látjuk a közösségek helyzetét, beszélgettünk az SFF-rendezvényekről, kiadókról és átgondoltuk, egy ilyen év után mit is várunk 2023-tól?

SFF-podcast 2023 első adás résztvevői

A műsor elkészítésében segítségünkre volt Szujó Norbi, aki a F.I.O.K. Facebook-oldal moderátora, adminja, atyja, és aki nélkül nem jöhetett volna létre az egyik legizgalmasabb oldal, ahol az SFF-közösség tagjai nap mint nap beszélhetnek egymással. A F.I.O.K. egy nagyszerű közösség, ha még nem vagytok benne, érdemes megnézni. Norbi a podcastben arról is beszámol, hogy hogy alakult a közösség élete 2022-ben és milyen terveik vannak a következő évre.

Velünk volt Berke Szilárd, aki a Multiverzum magazin megálmodója, az idén 25 éves Fantasycentrum főszerkesztője. Szilárd a fantasy-közeg egyik motorja, aki íróként is nagyon sokat tett a zsáner hazai megbecsültségéért. 2022-ben vágott bele a Multiverzum magazin szerkesztésébe, ami havonta megjelenő, a fantasy zsánerhez kapcsolódó igényes hazai és nemzetközi tartalmakat is közöl. A magazinról bővebb információkat itt találtok.

Végezetül pedig vendégünk volt Pintér Bence, a Spekulatív Zóna egyik főszerkesztője, a mandriner sci-fi rovat egykori gondozója, jelenleg az Ugytudjuk.hu-nál a Könyves Kálmán rovaton belül ajánl jobbnál jobb könyveket számunkra. Bence és kollegája, Hetei Péter a Spekulatív Zónán keresztül nem csak híreket juttat el az olvasókhoz, hanem novellákat is igyekeznek megjelentetni – ha még nem tudtad, iratkozz fel a hírlevelükre!

Az SFF-podcast első adását itt tudjátok meghallgatni:

YouTube

Spotify

További izgalmas hírekért kövessétek a Kritizátort moly-on és Tiktokon is!

Jó podcast-hallgatást kívánunk!