forza borító
Játék

Kopott már az a téligumi, de tapad még?- Forza Horizon 4 bemutató

Ha autós játékról van szó, akkor a Forza név sokaknak ismerősen csenghet. Az eredetileg Xbox exklúzív széria mára már 12 résszel büszkélkedhet, valamint nemrég jelentették be az új epizód megjelenését is. A széria körversenyekre épülő része a Motorsport, míg a szabadon bejárható területekkel, és kicsit arcadeosabb hangulattal rendelkező részek a Horizon nevet kapták. 2019-ben megjelent a széria egy „spin-off”-ja is, a Forza Street mobilokra.

forza borító

Alapvető különbség még ami feltűnik a Horizonban, hogy az irányítás is kevésbé hajaz egy szimulátorra, kicsit egyszerűbb beletanulni, mint a Motorsport esetén. Természetesen itt is ki lehet kapcsolni mindenféle segítséget, és akkor mindjárt más a helyzet.

A játéktér

Hasonlóan az előző részekhez, a Horizon 4-ben is egy valós országban autózhatunk, jelen esetben Nagy-Britanniában, azon belül is Edinburgh és környékét járhatjuk be. A táj nagyon változatos, mindenféle terep megtalálható az aszfalttól a murváig, gyorsulási pályától a körpályáig. Sajnos negatívum, hogy elég rövid a gyorsulási pálya az előző részhez képest, így például nem olyan könnyű végsebességet mérni, vagy akár egy nagyobb gyorsulást rendezni. A változatos járéktérhez hozzátartozik az epizód egyik legnagyobb újdonsága, az időjárás rendszer. Hetente változnak az évszakok, télen befagy a tó és téli gumit kell felrakni, nyáron folyamat süt a nap. Bár a rendszer kreatív, nem sok értelme van. A legnagyobb probléma vele, hogy jól működik. Sajnos kevés az olyan ember, aki szívesen csúszkál a jeges úton, ahelyett, hogy verőfényes napsütésben autózna.

A map nagysága – blipekkel jelezve a különböző versenyeket,feladatokat,táblákat

Állatok is megtalálhatóak a mapon (nem, nem lehet őket elütni) , szintúgy az npc autósok mellett, akik szeretnek lekanyarodni eléd véletlenszerűen, és olyan autókkal járkálni, amik hiányoznak a vezethető autók közül, de jó lenne velük gurulni néha.

A kezdetekben a Horizon Fesztivál helyszínéről indul a játék, itt tudjuk tuningolni a járművünket valamint egyéb módosításokat elvégezni rajta, új autókat venni és más játékosok eladó autóira licitálni. Később tudunk saját házakat vásárolni amikhez különféle autók, pörgetések vagy egyéb jutalmak járnak.

A játékélmény

Több, mint 700 licencelt autó közül válogathatunk kedvünkre. Sajnos a motortuningba komolyabban nem lehet belemenni alkatrészcseréken kívül, ellenben a váltó, aerodinamika és futómű teljesen testreszabható. Az egyik legnagyobb baklövése a játékot készítő studiónak a hangok voltak, rengeteg negatív visszajelzést kaptak, és kapnak a mai napig hiszen nagyon el lettek tolva az autó hangok. Laikus számára nem zavaró, de aki tudja, hogy milyennek kéne lennie, annak egy picit zavaró lehet, hogy egyáltalán nem olyan. Nyilván 700 autó hangját egyedileg elkészíteni rengeteg idő, így a stúdió álláspontja is érthető, hogy pár autónak túlságosan is hasonló a hangja, de egy AAA címnél azért a játékosok panasza is érthető. Hasonlóan az előző szériához itt is Creditekben kell fizetni mindenért, vannak pörgetések és szuperpörgetések (3 pörgetés egyidőben) ahol értékes és kevésbé értékes nyereményeket szerezhetünk. Perkeket oldhatunk fel amikkel bónusz jutalmakat szerezhetünk a versenyeken, táblákat kell keresnünk és összetörnünk a mapon, így feloldva a gyorsutazás képességét amivel gombnyomásra átkelhetünk a teljes térképen.

Vannak Story alapú versenyek is, ahol különféle feladatokat kell teljesítenünk előre meghatározott autókkal, ilyen feladatok például, hogy adott idő alatt kell megtenni egy távot, adott sebességgel kell átkelni egy ponton stb. Versenyezhetünk vonattal és repülőkkel Fesztivál esemény néven, valamint egy kis Halo crossovert is találhatunk az eventek között. Ha online támadna kedvünk játszani, akkor megtehetjük egy fel alá kocsikázgatva, készíthetünk saját útvonallal rendelkező versenyeket, vagy akár választhatunk a különböző játékmódok közül. Többféle mód is van, többek között a Battle-Royale stílusú „The Eleminator”, ahol gyenge autókkal kezdve autókat kell gyűjteni a térképen, vagy leelőzni a másik játékost, és elvenni a járművét ha az jobb, mint a miénk. Egy menetben 72 játékos vesz részt.

A játék grafikája

A játékhoz általában 4 hetente, minden tavasszal érkezik egy új frissítés, ahol néha új játékmódokat, néha csak új autókat kapunk.

Jelenleg 2 nagyobb DLC jelent meg a játékhoz, és pár kisebb-nagyobb autó pack. Az egyik a LEGO Speed Champions DLC, ahol egy legoból felépített mapon autózhatunk, LEGO autókkal. A másik kiegészítő a Fortune Island, ahol egy kacskaringós hegyi szerpentinekkel teli hegyvidékre utazhatunk, elrejtett kincseket keresve.

Személy szerint a Forza szériát az egyik legjobb autós játéknak gondolom, ha az unaloműzés szempontjából nézzük, nyílván szimulátornak nem igazán alkalmas, hiba is van rengeteg, az összképet tekintve viszont mégis egy jó játéknak mondható. Mindenképp megér egy próbát, még 3 év után is.