Társasjáték

Kiváló kooperatív társasjátékok

A társasjátékokról sokaknak az egymás elleni küzdelem jut eszébe. Egy kis csata az asztal mellett, győztesekkel és vesztesekkel. Ez az alapvetően egymás közti konfliktusokra épülő jelleg sokak számára taszító lehet. Szerencsére kiváló és különleges kooperatív társasjátékok várják azokat a társaságokat, akik inkább közösen keresnének kihívást.

A kooperatív társasjátékoknak sok előnye van, ezekre igyekszem rávilágítani egy-egy kapcsolódó játék példáján keresztül.

Rengeteg különböző helyzetben tehetjük próbára csavaros gondolkodásunkat a modern társasjátékoknak köszönhetően. Ezzel játékos módon fejleszthetjük problémamegoldó képességünket. Küzdhetünk egy vírus ellen , lehetünk falujukat védő szamurájok vagy akár filmet is készíthetünk közösen.

Én a problémamegoldás szempontjából az ezen tematikához remekül illeszkedő Robinson Crusoe-t emelném ki. A játékban egy kis csoportnyi hajótörött bőrébe bújva kell boldogulnunk egy ismeretlen szigeten. A játék kifejezetten nehéz lehet kezdőknek sok apró szabálya miatt. De a kínált döntési helyzetei nagyon érdekesek, tematikusok és érdekfeszítőek. Megoldandó problémák sokasága tárul elénk minden körben. Már-már filmszerűen elevenedhetnek meg előttünk a csapat viszontagságai. Sok és nehéz viszontagság árán pedig csak még nagyobb élmény, ha sikerül közösen nyernünk.

Talán még filmszerűbb élményt ad, de szabályait tekintve jelentősen egyszerűbb a Burgle Bros. Egy Oceans-filmben érezhetjük magunkat, egy különleges tulajdonságú tagokból álló csapattal kell végrehajtanunk egy betörést. A csapatmunka elengedhetetlen, de nagyon szórakoztató, a játékmenet pörgős és izgalmas. A grafika pedig a retro hangulat szerelmeseit garantáltan rabul ejti.

A csapatmunka fejlesztésén felül fontos hozzáadott értéke lehet az ilyen játékoknak a közös siker élménye. A The Crew egy kooperatív, limitált kommunikációs ütésvivős kártyajáték, amely nem túl bonyolult szabályrendszerrel tudja ezt megadni. Szabályai könnyen megérthetőek, de kifejezetten bravúros, hogy az ütésvivés egyébként konfliktusra épülő mechanikáját tudta ilyen ügyesen átültetni kooperatív köntösbe.

Az egymás iránti bizalom építésére kiváló lehet a Nyugalom tengere. A játék grafikája szép, egyszerű és elegáns. Az általa nyújtott kihívás is ilyen. Csupán kommunikáció nélkül kell megfelelő sorrendben lehelyeznünk számozott kártyalapokat. Viszont a kommunikáció hiánya miatt óriási szerepe van annak, hogy meg tudjunk bízni csapattársainkban.

Végül kiemelném egyik személyes kedvencemet, a Szellemek szigetét. Ezzel a játékkal játszani számomra nagybetűs élmény, amit jó megosztani a csapattársakkal. A játék meglehetősen bonyolult, de érdemes elmélyedni a világában. Merthogy a Szellemek szigete dobozában egy saját kis univerzum rejtőzik. A játékosok egy sziget egy-egy szellemének bőrébe bújnak, akik próbálják megvédeni otthonukat a gyarmatosítóktól. A játék bonyolult, de jól számolható, és játék során mindenki érezni fogja saját lehetőségei fejlődését, de ezzel együtt az ellenfél is erősödik ebben a nehezen megnyerhető játékben. A sziget védelmének magával ragadó élménye miatt viszont csodálatos érzés, ha nagy nehézségek árán végül sikerül közösen elűzni a betolakodókat.