Sorozat

Minőségibb részekkel tért vissza kedvenc tudósunk és ügyetlen unokája – Rick and Morty 4,5. évad kritika

Két év kihagyás után visszatért az Adult Swimen futó Rick and Morty. Rengetegen vártuk már, hogy folytatódjon az őrült tudós, és ügyefogyott unokája sci-fivel és mindenféle szokatlan dologgal teletűzdelt sci-fi kalandja. Csak úgy, mint az eddigi évadoknál, most is két adagban kapjuk meg a részeket. A kérdés mindössze az volt, hogy a Harmon-Roiland páros továbbra is tudja a megszokott színvonalat hozni.

rick_and_morty.png

Örömmel mondhatom, hogy szükség volt erre a hosszú pihenőre, ugyanis Mortyék fantasztikusabbak, mint eddig voltak. A készítők megemberelték magukat és a korábban látottaktól komolyabb részeket hoztak össze. Az egyes epizódokban sokkal kevesebb a nihilizmus és bármennyire meglepő, de Rick igenis tud boldog és odaadó lenni.

Furcsa, ugyanis az univerzum legokosabb emberétől ez eddig nagyon karakteridegen volt. Az első öt epizód érinti a zaklatás, az alkalmazások, tolvajfilmek, a fantasy és a kígyó karácsony témáját. Látványban a negyedik epizód, ami az előbb említett fantasy köntöst kapta köröket ver másik négy társára.

rick_and_morty_4.jpg

Annyira eltalálták ezt a sztorit és a benne felépített világot, hogy simán eltudnék képzelni egy olyan évadot, ami ebben a szex sárkányokkal megtöltött sztoriban játszódik. Érdekes volt látni, hogy egy jelenet erejéig hogyan találkozik egymással a középkori, mágiával átitatott történet, a sci-fi elemekkel.

Fogalmam sincs, hogy Dan Harmon és Justin Roiland milyen műveltséggel rendelkezik és, hogy fogyasztanak-e valamilyen tudatmódosító szert, de olyan univerzumot építettek, hogy attól leesik az állam. Egy kikacsintásokkal, filmes és történelmi utalásokkal gazdag sorozat az övék, amiben az Akirából látott gigászi lény megfér a Tinder mellett.

rick_and_morty_2.jpg

A harmadik részben hallhatunk pár beszédes nevet, amik tovább színesítik ezt a nem mindennapi sorozatot. Az Elon Tuskla névért például külön pacsit érdemelnek a készítők. Hiába azonban az ötödik epizód karácsonyi háttere, ez volt az eddigi etap leggyengébb része. Egyszerűen nem értem azt, hogy miért kellett még egy olyan részt csinálni, amibe újra belecsempészték a nácikat.

Viszont az feljebb húzza a sztorit, hogy újra hallhattuk a plumbusz nevét, valamint a 4. dimenzió rendőrségéhez tartozó lényekkel is találkozhattunk. Kíváncsian várjuk, hogy mit tartogatnak Harmonék a következő öt epizódra, mert eddig messze a negyedik évad a legjobb a sorozatból. Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor még a hátralévő 5 részen kívül további 60 lehetetlennél lehetetlenebb kalandot fogunk kapni.