Társasjáték

Szuperhősök és óriásszörnyek küzdelme a zászlóért – Szupercsapat! társasjáték ismertető

A farkasember ellopja a zászlót egy T-Rextől! De a küzdelem folytatódik, egy víziszörny visszaszerezte! Most viszont már egy óriási gumikacsa kaparintotta meg! Ez a Gémklub által Szupercsapat! néven kiadott pörgős és vicces társasjáték, ami mindenképpen megérdemel egy ismertetést!

A Szupercsapat! egy 1-8 fő által játszható pakliépítős társasjáték. A játék során a résztvevők egy capture the flag (szerezd meg a zászlót) bajnokság csapatát irányítják. Mindenki játszik mindenkivel, egyik menet után már jöhet is a következő. A játék nem túl adminisztratív, alig van benne holtidő, a nem túl hosszú előkészületek után senki nem fog unatkozni. Az igazi érdekesség viszont az egyes menetek között rejlik.

Minden játékos ugyanolyan paklival kezdi meg a játékot. Viszont két mérkőzés között új kártyákat tehet a paklijába, a már pakliban lévőket pedig kiveheti. Így mindenkinek a paklija folyamatosan változik, egyre erősebbé, egyre egyedibbé válik a versenytársakhoz képest. Tulajdonképpen a gyűjtögetős kártyajátékok élményét adja vissza kötöttebb, cserébe viszont sokkal gyorsabb köntösben.

A fenti kötöttségektől azért persze nem kell megijedni. Egy hagyományos gyűjthető kártyajátékhoz képest itt egyszerre megvan minden lapunk, pontosan tudhatjuk mi van a dobozban. A több száz kártyának köszönhetően a lehetőségek tárháza mégis végtelennek érződik. Lehet, hogy egyik játékalkalommal egyszerűen a kártyák játékerejére mész rá. A következő alkalommal viszont dönthetsz úgy, hogy egy-két ügyes kombinációra alapozod a stratégiádat. A játék ilyen értelemben szinte kijátszhatatlan, mindig más paklit fogsz építeni és más paklikkal kell megküzdened.

A pakliépítéssel persze jön egy jelentős szerencsefaktor. Sokszor lehet olyan érzésünk a játék közben, hogy jól kitaláltunk egy ötletet, de egyszerűen a lapok véletlenszerű sorrendje miatt nem tudjuk ezt kamatoztatni. Ez a játék sajátja, el kell fogadni, hogy nem egy teljesen kiszámítható élményben lesz részünk. A Szupercsapat! egy olyan játék, amiben ugyan lehet ilyen-olyan stratégiákat kigondolni, alapvetően mégis inkább egy partyjátékról van szó.

Nem szabad tehát véresen komolyan venni a Szupercsapat!-ot. Ha pedig így állunk hozzá, nagyon szerethető, jó tempójú és izgalmas szórakozást tud nyújtani. Hiszen ki ne élvezné, mikor a paklijában összegyűjtött illuzionisták, filmrendezők és idomított oroszlánok mérik össze erejüket az ellenfél papagájokból, vámpírokból és tengeralattjárókból álló kommandójával?

A játékhoz van egy szóló mód is. A szóló robot ellenfelünk paklija természetesen jóval kiszámíthatóbb egy valós ellenfélnél. Ezzel együtt szórakoztató kihívás lehet az ellene való küzdelem, ha nem is adja vissza a valódi ellenfelek ellen vívott mérkőzések élményét. Az élmény egyébként kipróbálható a www.boardgamearena.com segítségével, a cikk képeinek egy része is ezen oldal szóló módjából származik.

A Szupercsapat! nem véletlenül nyert év játéka címet. Könnyed játékmenete gyorsan tanulható és hamar beszippant, így szinte mindenkinek érdemes lehet tennie vele egy próbát. Egyszerűsége miatt a kezdőknek sem okozhat gondot, ugyanakkor a társasjátékok nagy ismerői is örömüket lelhetik a lapokban rejlő tömérdek új lehetőség felfedezésében és kihasználásában.