Film

Tinta téged is elrabol

Egy hosszabb youtubeozás közben találtam rá a Fehér pokol Into the fray című csodálatos zenéjére. Egyszerre megtetszett. Gyorsan megosztottam facebookon, amikor egyik ismerősöm felhívta rá a figyelmemet, hogy ez az Ink című, független filmhez készült eredetileg. Gyorsan rá is kerestem. Tetszett a története, de mégsem nyerte el annyira a tetszésemet. Pár nappal később az egyik filmekkel foglalkozó portálon elolvastam a filmről készült kritikát. Mondanom sem kell, hogy még aznap beszereztem a filmet. Egy ideig pihent a gépemen.

Augusztus 2-án, végre eljutottam odáig, hogy megnézhettem. Nem kellett csalódnom. Igyekszek kikerülni minden spoilert, így még a történetet is csak részletekben írom le, mivel én is csak a sztorit tudtam előre. A jó és a rossz álmokért különböző teremtmények felelősek. Ink a két oldal között ragadt, torz lény, aki ellop egy kislányt az emberek világából. Itt meg is állok. Ennyi szerintem bőven elég.

Nem elég, hogy ilyen eredeti és remek ötletet 10 évente max 3-szor látunk moziban, de még ehhez jön az a csodálatos látvány. Az egész film lényegében egy hatalmas álomkép. Idilli és drámai képek váltakozása. Akció, dráma, és misztikus elemek keveréke egy filmben tálalva. Amit ha megkóstolsz nagy valószínűséggel teljes eufória lesz úrrá egész testeden, mely minden porcikádat körülöleli. A színészi játék olyannyira nagyszerű, hogy egyik karakterre sincs panasz. Az apa kész idegbeteg, a kislány bájos, Ink zavart, Jacob pedig poénos. Külön piros pont, hogy teljesen ismeretlen színészeket vonultat fel a film. A zenét nem lehet szavakba önteni. Az úgy ahogy van káprázatos. Egyszerűen lenyűgöző. És most jön az, ami még jobbá teszi a filmet. Ez egy stúdióktól mentes alkotás, ami teljes egészében Jamin Winans gyermeke. Ő a rendező, író, vágó, zeneszerző és producer egy személyben.

Két zsebkendőt „fogyasztottam” el a film alatt és folyamatosan mondogattam, hogy „Ilyen nincs! Ez gyönyörű!” Már a hetedik percnél látható álomképek meggyőztek. Nem a végkifejleten aggódtam, hanem, hogy letaszítja a trónról az Eredetet. Még kell érnie a filmnek, de én azt mondom, hogy jobb Nolan remekművénél. Remélem feljegyeztétek, mert ilyen nem sűrűn fog előfordulni! Az Ink a tökéletes példa arra, hogy ha egy eredeti ötlet, minimális költségvetéssel indul neki a nagyvilágnak, ám mégis kap, egy hatalmas dózisú kreativitást akkor azzal bármit le lehet nyomni. Nézzétek meg minél többen a filmet. Nincs is több mondanivalóm. Ez a film nem egy csoda, hanem A CSODA. Szerintem egyértelmű a 10/10.