Sorozat

Vérfürdő, Lady Gaga és vámpírkölkök

Mit ne mondjak, évről évre újabb meglepetéseket okoz Ryan Murphy és az ő elborult, már-már ijesztően beteges sorozata, az American Horror Story. A többihez képest viszonylag langyos, ám kellemesen szórakoztató kísértetházas első évad után hideg zuhanyként jött az 1960-as évek egyik elmegyógyintézetében játszódó szezon, ahol már nem finomkodtak a rendezők. Van náci orvosunk a fura emberkísérleteivel, rejtélyes ufo jelenségek, a halála után is visszatérő mészáros és egyéb nyalánkságok. A harmadik, talán legbizarrabb és legdurvább évad a boszorkányok és a woodoo világába kalauzol el minket, ahol megtanulhatjuk, hogyan varrjuk össze egyfajta modern Frankensteinként az ideális pasit (nem vicc) és hogyan éljünk tovább levágott fejjel. Aztán a negyedikben mintha kicsit visszafogták volna magukat és egy furcsa cirkusztársaság mindennapjait követhetjük végig, aminek a tagjai mind rendelkeznek valamiféle testi rendellenességgel (ollókéz, szakállas nő, kétfejű sziámi ikrek, stb.). A hangulat itt inkább nyomasztó, de cserébe kapunk egy véreskezű bohócot és Dandy-t, az elkényeztetett aranyifjút, aki a sorozat eddigi legjobb alakítását nyújtja. Most pedig megérkezett hozzánk a várva várt ötödik évad, ami a Hotel alcímet kapta. Ki nem találjátok, főként egy hotelben játszódik a történet, ahol azonban a szobaszerviz kicsit eltér a megszokottól.

2913159800000578-3096500-image-a-155_1432622873962.jpg

Két fiatal, külföldi csaj betéved egy ódon szállodába, hogy ott töltsenek egy éjszakát. A recepciós a 64-es szobába vezeti őket, ám nem sokáig tudják élvezni a csendes perceket. A középen összevarrt ágymatracból kinyúl egy kar és egy roppant torz lény jelenik meg a lányok előtt. Bejön az intro, kellemesen beteg képek és a tízparancsolat felvillanó részletei váltogatják egymást. Később a turista szőkeségekből a hotelben lakó sápadt, ősz hajú kisgyerekek lakmároznak csak úgy diszkréten. Megismerünk egy rendőrségi nyomozót is, aki egy rejtélyes sorozatgyilkos nyomába ered, miközben évekkel ezelőtt eltűnt kisfiát siratja. Egy idő után a szálak ahhoz a bizonyos szállodához vezetnek, aminek úgy tűnik, több állandó lakója van, mint például Sally, aki szeret meleg junkie-kat kínozni és a feltehetően vámpír Elizabeth. Ja és ott van még az arc nélküli fémdákós csórikám.. mi jöhet még?

onx_viqpqdkx.jpg

Mindent összevetve baromi erős kezdés volt ez a rész, ideális tempóban halad a sztori, mellette pedig kellő mennyiségű horrort kapunk az arcunkba. Remek ötlet újra és újra visszahozni ugyanazokat a színészeket, de újoncok terén sem lehet okunk panaszra, Lady Gaga egyelőre telitalálatnak tűnik a misztikus vámpírhölgy szerepére. Gyenge gyomrúaknak nem javallott, rajongóknak kötelező darab. Ha a közeljövőben elutaztok és hotelben szállnátok meg, kerüljétek a 64-es számú szobát.