Film

A DC hattyúdala – Aquaman és az Elveszett királyság kritika

A DC filmes részlege finoman szólva sincsen rendben. Habár tegyünk hozzá, hogy újabban a Marvel-él is akadnak gondok, azonban messze nem annyi, mint a DC-nél. Ennek oka legfőképp a túlzott kapkodás és az átgondolatlanság, amivel a saját filmes univerzumukat, az úgynevezett DCU-t kezelik. Persze azért így is megvoltak a maga pillanatai és akadtak azért jól sikerült és érdemi alkotások lásd Wonder Woman vagy az újragondolt Öngyilkos Osztag. De speciel idesorolható akár az első Aquaman film is, aminek bár bőven vannak hibái és hiányosságai, ám összességében véve mégis csak egy korrekt és szórakoztató alkotás lett. Ugyan mostanra már hivatalosan is elkasszálták vagy legalábbis rebootolni fogják ezt az egész DC filmes univerzumot. Azonban a még meglévő filmjeiket feltehetően veszteségminimalizálási céllal azért még moziba küldték. Ennek utolsó darabja az Aquaman, az elveszett királyság.

Őszintén szólva az Aquaman 2 simán jelentkezhetne a leghányatatottabb sorsú film címéért. Ugyanis eleve annyiszor eltolták már a bemutatóját, majd a jelenlegi DC filmes univerzum elkasszálásával az is kétségesség vált, hogy egyáltalán bemutatják-e. Ezután az egyik főszereplőt játszó színész Amber Heard került botrányba, ami szintén nem tett jót ennek a filmek. Ráadásul az elmúlt időszak DC filmes bukásainak terhe is rányomta a bélyegét a film előzetes megítélésre. Valamint a képregény filmek iránt növekvő általános érdektelenség per kiábrándultság is feltehetően éreztetni fogja a hatását.

Azonban a helyzet az, hogy az Aquaman, az elveszett királyság egy teljesen korrekt és vállalható alkotás lett. Noha nincs benne semmi olyan, amit korábban ne látott volna már a közönség. Viszont kétségtelenül megvannak a maga pillanatai, amik kellően emlékezetessé tudják tenni ezt a filmet. Valamint maga a játékidő is egész baráti, kevesebb mint 2 óra. Illetve amennyire megfigyeltem nagyjából mentes mindenféle aktuál politikai felhangtól. Már persze amennyiben a környezetszennyezés veszélyeire való felhívást nem vesszük annak.

Meglepő módon az egész filmben a legjobban a színészi játék működik. Jason Momoa láthatóan élvezi vagyis hát élvezte ezt a szerepet és legyünk őszinték piszok jól is állt neki. Habár meg nem erősített tény, hogy számára az újragondolt DC filmesuniverzumban is lesz majd hely, igaz egy másik karakter, Lobo szerepében. Mellette még Patrick Wilson, az Aquaman féltestvérét játszó Orm szerepében alakít csodásat. Ők ketten együtt Momoával a film lelke és nagyon jól áll nekik ez a buddy movie jellegű csipkelődős-civakodós setup. Illetve Nicole Kidman az, aki még igyekszik kihozni a szerepéből azt, amit lehet.

Daniel Defoe sajnos nem tért vissza Vulko szerepébe. Sőt magát a karakterét is konkrétan képernyőn kívül kiírták. Illetve a főgonosz Fekete Manta kap még nagyobb szerepet és több játékidőt. És bár Yahya Abdul-Mateen nem egy rossz színész, mégis egy teljesen sablonos tucat főgonoszt hoz. Aztán persze ott van még ugye Amber Heard is. Nos neki a botránya miatt ahol csak lehetett érezhetően visszább vettek a karakteréből. Viszont, mivel mégis csak ő alakítja Aquaman feleségét és Atlantisz királynőjét így mégis csak szerepeltetni kellett és inkább a film végén kap teret. Dolhp Lundgren meg amennyire jellegzetes karakter volt az első filmben, itt most annyira jellegtelen és sok esetben feleslegesnek érződik, hogy az már szinte fáj.

Természetesen mivel az Aquaman elsősorban egy látványfilm, így a hangsúly nem is annyira a történeten, mint sem inkább a látványon és akción van. Vagyis hát kellene, hogy legyen. Azonban mivel a Warner feltehetően nem szándékozott már a szükségesnél többet költeni erre az alkotásra, így ez helyenként az animáció minőségén meg is látszik. Főleg a végső összecsapásnál, ahol azért szerintem meg lehetett volna oldani CGI nélkül is dolgot. Legalábbis ott valahogy úgy érezni, hogy ez előszereplősen egy jó harci koreográfiával egy sokkal jobb és emlékezetesebb jelenet lehetne.

VÉGSZÓ

Igazából az Aquaman, az elveszett királyság semmivel se tud kevesebbet vagy éppenséggel többet, mint az elmúlt időszak összes képregényfilmje. Viszont, aki tudja, hogy mit várjon tőle az nem hiszem hogy csalódni fog benne. Ha pedig valaki további Aquman filmeket szeretne látni annak bátran merem ajánlani a Throne of Atlantis című DC animációs filmet.