Egyéb

A virtuális Róma utcáitól Pointe du Hoc pokláig-Videojátékok és a történelem – Kritikus Töri 3.

A történelem érdekes, a történelem olykor csodálatos, de van amikor borzalmas. A történelem tanít minket és utat mutat. De akárhogy is, a történelem izgalmas. És mint ilyen tökéletes témát tud adni akár videojátékok történetéhez is. Ahogy azt teszi is megannyiszor. Elég csak a leghíresebb történelmi ihletésű sorozatra gondolnunk, az Assassin’s Creed-re. De ott van akár a zseniális birodalomépítős stratégia, a Total War. Vagy gondolhatunk olyan címekre, mint a Mount&Blade, a Red Dead Redemption, vagy az örök klasszikus világháborús címek.

A Kritikus Töri harmadik adásában éppen ezért úgy gondoltuk, hogy egy videojátékos Különkiadással készülünk nektek és válogatott játékok történelmi hitelességét beszéljük át. Vigyázzatok, mert az adásban előfordulhatnak spoilerek. Szó esik arról, hogy Boudicca, vagy akárki más szabadon randalírozhatott-e volna harci elefántok hátán az első századi Róma utcáin, hogy a XIV. század nagy pestisjárványa valóban olyan undorító volt-e mint a Plague Tale-ben, hogy minden idők legélethűbb középkori témájú játéka, a Kingdom Come: Deliverance mennyire élethű is valójában. Beszélünk arról, hogy mennyire sikerült a Ubisoftnak hihető világot alkotni az Assassin’s Creed 3-ban, illetve hogy ez hogyan változott az újabb epizódokra. Végezetül pedig szó esik arról is, hogy a szovjet katonák valóban krumplit dobálva gyakorolták-e a gránáthajítást, avagy valóban úgy zajlik-e a háború, mint a Call of Duty-ban.

Persze a lista nem teljes, bőven lett volna még miről beszélnünk, így azt is biztosan ígérhetjük, hogy készülni fog még ilyen jellegű adás. Addig is fogadjátok sok szeretettel a Kritikus Töri podcastsorozatának első videojátékos különkiadását. Ha pedig kedvetek tartja, írjatok nekünk kommentet az adás alá, mondjátok el mely játékokat hiányoltátok a az adásból, és úgy általánosságban, beszélgessünk egyet a történelmi témájú játékokról.

Ha látni is szeretnél minket, az alábbi YouTube linken tudod követni a beszélgetésünket:

Ha pedig inkább hallgatnád az adást, irány a Spotify: