Film

Az óriásmajom találkozása az atomgyíkkal – Godzilla vs Kong kritika

Van valami magával ragadó abban, amikor két élőlény egymással küzd. Éppen ezért számos olyan alkotás készült, amiben különböző lények mérkőznek meg egymással. Aztán a Warnernél egyszer csak úgy döntöttek, hogy elindítanak egy saját szörnyes filmuniverzumot, aminek középpontjába megtették a két legismertebb ilyen lényt, vagyis Godzillát és King Kongot. Habár a Godzilla-filmek fogadtatása némileg vegyes volt, a Kong: Koponya sziget a közönség többségének tetszett. Így hát végül a Warner egymásnak eresztette a két szörnyet egy mindent eldöntő küzdelemben, és megszületett a Godzilla vs. Kong.

Magával a történettel szemben valószínűleg senkinek sem voltak olyan különösebb elvárásai, legfeljebb csak annyi, hogy adjon valami bugyuta ürügyet arra, hogy a két lényt egymásnak eresszék. Ennek ellenére a Warner egy összetettebb történettel állt elő, ami persze továbbra sincs túlbonyolítva, viszont a közönség számára érdekes információkkal szolgál a Godzilla vs. Kong világához. Habár helyenként azért vannak benne plothole-ok, főleg azzal kapcsolatban, ami az előző filmeket érinti. Azonban ezek egyáltalán nem zavaróak, vagy legalábbis könnyedén túl lehet rajtuk lépni.

A film kifejezetten több időt foglalkozik Konggal,

aminek az lehet az egyik oka, hogy míg Godzillának korábban két filmje volt, addig neki csak egy. Ez a többlet idő Konggal a történet szempontjából is jelentőséggel bír, és emiatt a közönség talán könnyebben is tud azonosulni az óriás majommal, mint a sugárhányó gyíkkal. Aki amúgy az összes baljósnak tűnő jel ellenére valójában végül mégsem lett a film antagonistája.

Emellett

mindkét lény kap maga mellé egy afféle emberi támogató csapatot is.

Godzilla esetében ez a visszatérő Millie Bobby Brown-t jelenti, aki az egyik barátjával és egy megrögzött összeesküvés-elmélethívővel együtt egyfajta magánnyomozásba kezd az óriásgyík különös viselkedését illetően. Kongot pedig az őt felügyelő Ilene (Rebeca Hall) és fogadott lánya, Jia (Kaylee Hottle) kíséri végig egy Nathan Lind (Alexander Skarsgård) nevű tudóssal, aki egy Apex Technologies nevű vállalat megbízásából az úgynevezett Üreges Földet kutatja.

Azonban, ami végül is egy ilyen kaliberű filmnél mindenkit érdekel, az maga a két címszereplő közötti összecsapás. Illetve összecsapások. Márpedig ennek a Warner kifejezetten megadta a módját, mivel az egyes harcok nem csak hogy vizuálisan látványosak, de rendkívül kreatív harci koreográfiát is kaptunk. Ráadásul a legtöbb hasonló alkotással ellentétben a küzdelem végén eléggé egyértelművé tették a két lény közötti erőviszonyokat. Még úgy is, hogy azt is lehetett sejteni, az összecsapásnak lesz majd egy harmadik résztvevője is.

VÉGSZÓ

Összességében véve a Godzilla vs Kong pontosan azt nyújtja, amit a közönség egy ilyen kaliberű alkotástól elvár. Egy látványos és izgalmas összecsapást két szörny között, amiben a legrosszabb az, hogy nem egy mozi IMAX vásznán nézhetjük meg a filmet.