Film

Csacsi Öreg Medve – Micimackó: Vér és Méz filmkritika

Kétségkívül van egy szándék, ami a klasszikusnak számító gyerekmesék újbóli feldolgozására per modernizálására irányul. Ennek természetesen a legfőbb élharcosa a Disney, ám szép lassan a többi stúdió is igyekszik felzárkózni. Az már persze más kérdés, hogy ezeknek az alkotásoknak milyen lett a minősége vagy éppenséggel milyen lesz. Viszont ebből a trendből természetesen a Micimackó széria sem maradhatott ki, amiről talán kevesen tudják, de konkrétan a harmadik legértékesebb médiabrand. Igen, többet ér, mint a Star Wars. Arra azonban feltehetően senki sem számított, hogy egy kőkemény R besorolású, ami idehaza a 18 karikás besorolás horror filmet csinálnak belőle. Ez pedig legalább annyi embert eltántorított tőle, mint amennyit kíváncsivá tett, köztük egyébként jómagamat is.

Nem fogok feleslegesen kertelni, a Micimackó: Vér és méz nem lett egy jó film. Pedig meglehetősen ígéretesen indult és megvolt rá a lehetőség, hogy egy afféle bűnös élvezetnek számító kultklasszikus legyen belőle. Csakhogy a vége és tényleg nagyjából az utolsó 15-20 perc az, ami igazán tönkretette ezt az alkotást. Meg persze számos másik hiba. Ugyanakkor azt is meg kell hagyni, hogy a filmnek megvannak a maga pillanatai, amik akár könnyen a popkultúra részeivé is válhatnak.

A történet vagy legalábbis, amit annak akarnak hazudni valamelyest épít az eredeti alkotásra is, miszerint Robert Gida még fiatalkorában összebarátkozik Micimackóékkal, majd amikor végül elmegy továbbtanulni Micimackóék megsértődnek rá, amiért otthagyta őket. Illetve egy tragikus esemény miatt végleg meggyűlölik Robert Gidát és úgy általában véve az egész emberiséget. Így amikor az idősebb Robert Gida visszatér, hogy leendő feleségének bemutassa egykori barátait elszabadul a pokol és Miciék Robert Gidáék ellen fordulnak.

Mindeközben a közelben megjelenik egy másik fiatal lánytársaság is, akiknek az egyik tagja éppen egyfajta terápiás jellegű elvonuláson van, mivel nem régiben egy komoly zaklatási ügy áldozata volt. Egyébként ez a dolog baromi jól be van mutatva és amellett hogy érdemes erről az ilyesmiről beszélni még azt is megmutatja, hogy mennyi elvetemült elmebeteg barom van a világban. Szóval a lánytársaság éppen önfeledten szórakozik, amikor is Miciék beállítanak hozzájuk és módszeresen ritkítani kezdik őket. Idővel persze azután összetalálkoznak Robert Gidáékkal meg van valami helyi tanyasi suttyó ganggel, hogy végül aztán az egész nagyon gagyi és teljesen értelmetlen befejezésben lezáródjon.

Azonban mint azt korábban említettem a film eleje még viszonylag egész jól indult. Ez a fajta realisztikus megközelítési forma, amit egyébként nagyrészt feltehetően a Halálos kitérő című filmek vettek át baromi jól áll ennek az alkotásnak. Valamint az is, hogy a hangvétel meglehetősen komolyra van véve. Nincsenek kínos gagyi poénok. Sem pedig idióta nagyzolós beszólogatások. Sőt, az egész film atmoszférája teljesen komor és ijesztő. Micimackóék pedig tényleg komoly fenyegetést jelentenek.

A színészi játékokról lehetne beszélni, de minek. A karakterek egyike sincs igazán túlgondolva vagy éppenséggel kifejtve. Viszont többnyire meglehetősen életképesnek mutatkoznak. A hangsúly természetesen a többnyirén van. A címszereplő Micimackó kinézete pedig bár helyenként röhejesnek tűnhet, azonban sokak kedvenc sárga medvéje végül tényleg baromi ijesztő lett. És bár nincs így konkrétan kimondva, megmutatva meg aztán végképp nem, de elég sok utalás van rá, hogy ez valójában csak egy nagyon torz kinézetű illető, aki egy álarc mögé rejtőzik. Ja és persze ott van még Malacka is, akiről nagyjából ugyanezt el lehetne mondani. Mondjuk én azért valahol kíváncsi lettem volna a mese többi szereplőjének itteni megfelelőjére is.

A történet mellett, ami még sok esetben borzalmas, az a kamera kezelés. Valamint az egész alkotáson érződik, hogy olyan különösebben azért nem volt eleresztve a költségvetés. Ugyanakkor a film cserébe rendkívül véres és az egyes halálesetek is rettenetesen brutálisak. Még ha helyenként egyesek számára meglehetősen visszatasszítóak is. Emellett az ilyesfajta trash filmekre jellemző módon ez az alkotás is tele van pakolva dekoratív megjelenésű félmeztelen hölgyekkel.

Ami pedig a film fináléját illeti, hát az valami tanítanivalóan pocsék lett. Egyfelől mert a filmnek nincs valódi befejezése, bár a készítők azért meghagyták a lehetőségét egy esetleges folytatásnak. Másfelől a végső összecsapás a helyi tanyasi suttyó ganggel egy az egyben és pofátlan módon le lett nyúlva a Gyilkos Halloween című filmből. Pedig az már ott sem működött. Illetve a film végén is olyan dolgok történnek egyes karakterekkel, amibe csakhogy egy volt oktatómat idézzem úgy azért illik belehalni.

VÉGSZÓ

Őszintén szólva én valahol nagyon sajnálom ezt az alkotást. Ugyanis a bugyuta és némileg torz elgondolása ellenére, azért bőven lenne lehetőség egy ilyen dologban. Csak hát ugye végül ennyire futotta most. Talán majd a Bambi-val nagyobb sikerrel járnak.