Kulissza

Csarnokszeánsz időcsúszással – Budapest Comic Con 2022 beszámoló

Rengeteg tologatás után és megannyi kérdések viharával telített, álmatlan éjszakát tudva a hátunk mögött jelenthetem, a Budapest Comic Con végre-valahára ténylegesen megrendezésre került, múlt hét szombaton és vasárnap. Nekem a szombati napra volt szerencsém kilátogatni, így most erről szeretnék nektek prezentálni egy élménybeszámoló jellegű írást. De ugorjunk is fejest a mély vízbe.

„A nagy nyitány?”

Kezdjük mindjárt egy kevésbé kecsegetető momentummal, amellyel az egyszeri geek azonnal szembesülhetett amint elérte az Örs vezér terét. Ez pedig nem volt más, mint a Hungexpo tömegközlekedéssel való becélzásának nehézsége. Építő jellegű kritika gyanánt szeretném megjegyezni, hogy jó néhány évvel korábban már volt arra példa, hogy egy szintén ezen a helyszínen megrendezésre került esemény alkalmával bérelt körjárat segített az utazást. Mivel könnyen kezelhető volna a probléma következő alkalommal, így bátorkodom ezt a fekete pontot csak halványan, ceruzával beírni.

Azt azonban mindenképpen a pro oldalra kell felvésnünk, hogy a közösség önszerveződési képességének hála, voltak, akik azonnal szóba elegyedve a tanácstalanokkal, útba igazították a kevésbé tájékozott, részt venni vágyókat, így már az oda út alatt is megismertem pár új embert, ami néhány korábbi esemény kevésbé nyitott tendenciájához képest üdítő hatást keltett. Lássuk azonban, hogy a beléptetés után milyen kép tárult a látogatók szeme elé.

Képregényes kerekasztal. Fotó: Varga Botond

„Minden élmény végső értelme, hogy műalkotássá legyen.”

Három csarnok plusz egy sétáló, főleg büfék és étkezdék által szegélyzett, kinti részleg állt a nagyérdemű rendelkezésére. Kissé talán a rendszer megoldásai érdekesnek tűnhetnek, hiszen a belső térből egy részleg a PlayIT színpaddal és főleg az esportra és a gamerekre kihegyezett tartalommal volt ellátva. Természetesen ez további lehetőségeket és látnivalókat biztosított, többek közt nekem is, elfogódott játékosnak, azonban azoknak, akik ezzel a szakasszal elvétve vagy egyáltalán nem foglalkoznak sok pluszt valószínűleg nem jelentett a fél füllel hallott látogatói vélemények alapján.

A másik két szegmensben megannyi kiállító és vásárlási lehetőség várt megtekintésre. Mindazonáltal, amit személy szerint én hiányoltam az az igazán nagy mennyiségű és magas változatossági faktorral bíró külföldi képregények garmadája. Ugyan voltak jelenlévő viszonteladók, de kevésnek éreztem a felhozatal ezen részét, ha már a rendezvény nevében benne van a képregény, mint kifejezés.

Csendélet. Fotó: Varga Botond

Vizsgáljuk meg közelebbről kicsit a programokat is, melyek nagyobb számban, de az elvárásokhoz mérten nem olyan változatosan álltak rendelkezésre. Rengeteg kvízt találhattunk közöttük, amit én speciel preferálok és némelyikben részt is vettem, sőt képregényt is nyertem. Azonban ezek mellett szerény véleményem szerint szükség lett volna még néhány interaktív faktorra, de a képregényes kerekasztal és egyéb színpadi előadások hangulatosra sikerültek a hőmérséklet ellenére is.

A délután fénypontját értelemszerűen a színészekkel való beszélgetés jelentette, azt hiszem ezek között mindenki találhatott kedvére valót, persze némely a sorban picit elcsigázottabbra sikeredett. Nem így azonban John Rhys-Davies szó szerinti performansza, aki korát meghazudtolva száguldott a közönség soraiban mikrofonjával, személyesen szállítva a hangtechnikai eszközt a kérdezni akarók irányába és mindenki óhaját és sóhaját teljesítve.

John Rhys-Davies Q&A. Fotó: Varga Botond.

Összefoglalva: első nekifutásként élvezhető volt a Budapest Comic Con 2022-es etapja. A cosplayerek, akikkel sikerült fotót készíteni szuper kedvesek voltak, a szervezők segítőkészek és innen is köszönet az utolsó pillanatos sajtóbelépőért. Ezzel szemben az ár-érték arányt tekintve jócskán van még hová fejlődni, programok kapcsán bővíteni és képregényekből még sokkal többet a helyszínre szervezni.

A Budapest Comic Con hivatalos oldalát itt találjátok.