Matther Barker - Egy nehéz nap utópiában (Agave 2021)
Könyv

Gondolatkísérlet egy más Amerikáról – Matthew Baker: Egy nehéz nap utópiában könyvajánló

Az Egy nehéz nap utópiában Matthew Baker amerikai író második novelláskötete, az első, amely magyar fordításban is megjelent. A kötet itthon egy évvel követte az amerikai debütálást, 2021 második felében jelent meg az Agave kiadó gondozásában. Lángoló bölénnyel, apokaliptikus borítóval, tizenhárom hosszabb-rövidebb novellával. A kiadó és a fordítók dicséretére váljon, hogy majdnem minden novellának más fordítója volt, mégis sikerült Baker stílusát egységesen átültetniük magyar nyelvre.

Baker kisprózája science-fiction besorolást kapott, holott a fikció lényegesen erősebb benne, mint a tudományos vonal. A szerzőt sokkal jobban foglalkoztatja az, hogy az átlagos amerikai emberek hogy fognak élni, viselkedni adott esetekben, mintsem az, hogy változik a tudomány a jövőben és ennek mi lesz a hatása az emberiségre, civilizációra, túlélésre. Baker határozottan fikció, viszont sokkal kevésbé science. De ezzel nincs is semmi gond.

Matther Barker - Egy nehéz nap utópiában (Agave 2021) - saját példány

Leszámolás az utópiával

Baker fikciós világában Amerika egy játszótér, ahol a szerző kipróbálhatja, hogyan torzul el az emberek közti viszonyrendszer és vele az egyszerű amerikai polgár is a különböző fikciós elemek hatására. Olyan dolgokkal kísérletezik, amik nagyon is valószerűek, gyakorlatilag nem elképzelhetetlen, hogy egy nap tényleg arra ébredünk, hogy megtörténnek. Aktuális kérdéseket feszeget, mindezt az amerikai átlagpolgárok életén keresztül bemutatva. Pontosan ez az ijesztő, fantasztikus és kissé sokkoló is Baker novelláiban, hogy bár egy európai fejjel mérve tőlünk nagyon távoli világban dolgozik, mégis a benne leírtak minket is érintenek.

Láthatunk embereket, akik sóvárognak a mesterséges létezés után. Családokat, akiknek le kell mondaniuk a tulajdonaikról, hogy betarthassák a társadalom által kívánatosnak tartott arányszámot, hogy csökkentsék a pazarlást. És láthatunk idős embereket, akiknek ki kell oltaniuk a saját életüket egy bizonyos életkor után, hogy kordában tarthassák a bolygó túlnépesedését.

Baker kisprózája egy-egy elemet vesz ki a mai, teljesen megszokott életünkből és torzítja el a fikció segítségével. A környezet teljesen ismerős, szinte megegyezik bármelyik amerikai sorozat díszletével, a karakterek átlagos tinilányok, gyerekek, tanár Mr.Smith-ek. Talán mondhatjuk, hogy Baker ismerős környezetet teremt, hogy az olvasó számára kiemelje azt, ami fikciós, ami a valóstól eltér, ezáltal próbál kontrasztot létrehozni a teljesen elképesztő, kifacsart normarendszerrel, amibe a karaktereit teszik. Mert ami meghökkent minket, az az ő világában teljesen normális.

Mindezek ellenére mégsem mondhatjuk, hogy a fikció egyedi lenne az Egy nehéz nap utópiában történeteiben , de azt igen, hogy Baker nagyon is biztos kézzel rakta össze a tematikát. Az általa körbejárt témák rutinos spekulatív irodalom-fogyasztók számára ismerős. Láttunk már szervereken fenntartott tudatot és olvastunk már arról is, hogy az emlékeket lehet manipulálni az emberek fejében. Baker a klasszikus sci-fi toposzokat teljesen hétköznapi környezetbe helyezi, nem kiemelkedő karakterek közé, egy nagyon nyers stílust használva.

Amerikai álom -

Magyar olvasóként talán el vagyunk kényeztetve, hiszen a nyelvünk csodálatos és ha jól használják az íróink, hihetetlenül komplex élményt tud átadni, ezért talán elsőre Baker egyszerű prózája kicsit nehezen befogadható. Rengeteg felsorolást alkalmaz, ami halmozóvá, monotonná teszi a szöveget. A mondatai gyakran rövidek, a párbeszédek pár sorosak. Nincs komplex nyelvezet, nincs komplex világ, nincsenek komplex karakterek. Csak egy-egy egyszerűen felépített disztopikus jelenetet látunk egy olyan világról, amiről valamikor mindenki azt hitte, hogy az álmok hazája.

Amerika a tudatban és az irodalomban is egybefonódott a lehetőségek hazájával, Baker pedig egyetlen laza tollvonással dönti össze eszeket a lehetőségeket novelláiban. Pont ettől működik az egész. A mindenki által idealizált és vágyott világot lerúgja a popkultúra oltáráról és megmutatja, hogy mennyire tönkre is bír menni egy-egy ostobán bevezetett intézkedés vagy rossz társadalmi elvárás hatására.

Miért olvasd el és mit olvass még?

Összességében véve azt mondhatjuk, Baker-től az Egy nehéz nap utópiában szemlélettágításnak tökéletes. A novellákban bemutatott fikció nem komplex, nem globális. Mindig egy elemet választ és következetesen ezt vizsgálja a novelláiban. Az általa generált valóságtól való deviancia nem hat ki a tudományok valamennyi területére és az egész emberiség sorsára. A fikció lokális és személyes. Nincsen űrhajózás, gravitációs hullámok, génszerkesztés, nincsenek ufók, időutazás, összeesküvés. Helyette vannak egyszerű emberek, akiknek valóban nehéz napokat kell átélniük egy kifacsart országban.

Ha tetszett az Egy nehéz nap utópiában és még szeretnél szemezgetni kortárs amerikai műveket, bátran ajánlom Karen Dionne A bűnös nővér című könyvét, vagy ha valami durvábbra vágynál, Jasper DeWitt-től A Beteg-et.

Ha több kisprózát szeretnél olvasni, szintén az Agavé-tól ott van a nemrég megjelent Elhagyott part.

Hazai fronton pedig nemrég jelent meg Moskát Anita új novelláskötete A hazugság tézisei, mi is hamarosan érkezünk az ajánlóval.

Jó olvasást!