Könyv

Az elme és az intézet kicsi, sötét titkai – A beteg könyvajánló

Minden rendőr életében van az egy bizonyos ügy. Minden orvos életében van az a bizonyos beteg. Jasper DeWitt könyve egy igazán különleges páciens hátborzongató esetét meséli el. Ha valamit még keresnél egy utolsó hőhullámra, amitől garantáltan kiráz majd a hideg, A beteg című könyv lehet az egyik megoldás.

A kisregény Magyarországon 2021 nyarán jelent meg az Agavénál, alig egy évvel követve az eredeti külföldi megjelenést. A kisregény a maga 217 oldalával egy vékony, a szokásosnál kisebb méretű darabjaként jelent meg az egyre szélesedő, magyar nyelven is elérhető horrorkínálatnak. A horror nemzetközi szinten a spekulatív irodalom egy jelentős szeletét teszi ki. Amerikában, 2015-ös adat szerint a horror zsánerbe tartozó könyvek eladása után a könyvpiac 79,6 millió dollárt profitált. Ez jó magyar valutában számolva…nagyon, nagyon sok forint. Minden összevetve a horror jelenleg a világ egyik vezető könypiacán az ötödik előkelő helyet foglalja el, talán ennek a nemzetközi trendnek, illetve a hazai olvasó-, és kiadóközösség kitartó munkájának köszönhetően láthatunk egyre több horrort a boltok polcain.

A beteg hazai borítója (Agave Könyvek)

Hiszen szeretünk félni, nem?

A félelem popularitásának köszönheti A beteg is gyors sikerét. A történet eredetileg a népszerű Reddit platform NoSleep szekciójában látott napvilágot sok egymást követő rövid bejegyzés formájában. A történetekkel szemben a Redditnek alapvető elvárása volt, hogy a klasszikus horror eszköztárát használják. Akkor még DeWitt története a „The patient who nearly drove me out of medicine” címet viselte és nagyon hamar a Reddit toplistájának élére került. Innen már rövid volt az út a könyvvé válásig, de ahogy DeWitt is nyilatkozott, a végleges, nyomtatásban is megjelent verzió több ponton eltér az eredetitől.

A könyv formai sajátossága azonban őrzi az eredeti Reddit-bejegyzés gyökereit. DeWitt főhőse, Dr.Parker H., narrálja végig a regényt, a történetet pedig ő maga is internetes bejegyzéseken keresztül meséli el számunkra. A könyv gyakorlatilag olyan, mintha egy blogot, vagy fórumot olvasnánk. A fejezetek dátummal vannak ellátva, rövidek, a narráció pedig nagyon közvetlen hangot üt meg az olvasóval szemben. Magából az elbeszélési stílusból következik, hogy a regény nagyon gazdag párbeszédekben, a leíró részek rövidek, a regény tempója feszített. Ha visszagondolunk a klasszikus horror egyik alapvető darabjára, Stoker Drakulájára, ahol levelekből és naplórészletekből áll össze a cselekmény, akár azt is mondhatjuk, hogy a blogszerű forma ennek az elbeszélési módnak a 21. századi megfelelője.

Egy elhagyatott elmegyógyintézet

A régi jó öreg diliház

Cselekményünk helyszíne a Connecticut Állami Elmegyógyintézet, amely egy alacsony költségvetésből gazdálkodó, alulfinanszírozott intézmény. Az gondokkal küzdő kórháznak azonban nem a málló vakolat a legnagyobb problémája, hanem a rejtélyes beteg, Joe, aki hat éves kora óta az elmegyógyintézet falai közt él. Joe megmagyarázhatatlan oknál fogva őrületbe kerget mindenkit, aki a közelébe kerül. Az őt gondozó személyzet tagjait rémálmok gyötrik, kezelőorvosai megőrülnek, felmondanak, vagy öngyilkosok lesznek. Képzett pszichiáterek sorra adják át Joe kezelési jogát egymásnak, de senki nem tudja meggyógyítani. Senki nem tudja megfejteni, mi áll a szokatlan jelenség hátterében?

Joe egy valódi rejtély. Egy tökéletes beteg egy önbizalommal teli, kiváló pedigrével rendelkező frissen végzett orvosnak, mint amilyen Parker. A fiatal doktor menyasszonya miatt költözik Cunnecticut-ba, hamarosan munkát is kap az Állami Elmegyógyintézetben. Parker erős erkölcsi mércéje és motivációja tragikus gyermekkori emlékeiből fakad. Személyes érintettsége okán eltökéli, olyan orvos lesz, aki senkit nem hagy hátra. Mindenkit meg akar gyógyítani, még az olyan reménytelen eseteket is, akiket a rendszer kilök magából.

A túlzottan magabiztos orvos és a gyógyíthatatlan, titokzatos beteg sorsa hamar összefonódik. Végülis…mi rossz történhet?

A magabiztos orvos esete a titokzatos beteggel

A horror pszichológiája, a pszichológia horrora

Ahogy Parker kezelni kezdi Joe-t, lassan ő maga is bevonódik az amerikai vidéki idill közepén egyre terjeszkedő rettenetbe, ami az elmegyógyintézetben lakozik. Szépen lassan megérti, mi áll Joe rejtélye mögött, a gyanútlan olvasó pedig lúdbőrösen kísérheti Parkert az egyre sötétebb, ijesztőbb és szürreálisabb úton.

A regény kuriózuma Joe karaktere és a mód, ahogy Parker megközelíti. A valódi rettenet késleltetve bukkan fel a könyvben, hosszas exponálás után. A szemfüles horror-rajongók akár egy-egy félmondatból rá is jöhetnek a dolgok lényegére. Mégis, nekik is javaslom, hogy bátran vegyék kezükbe a könyvet. Mindazon túl, hogy a horror egy klasszikus toposza, az elmegyógyintézeti környezet, végigvonul a regényen, a könyv tud abban újdonságot adni, hogy a pszichiátria segítségével próbálja értelmezni a horror klasszikus jelenségeit.

Az utóbbi időben egyre több tanulmány foglalkozott azzal, hogy pontosan hogyan hat a horror filmek, könyvek fogyasztása az emberi agyra. Mindemellett, hogy a tudományt felhasználhatjuk a horror jobb megértésére, a kérdés fordítottja is adja magát. Vajon a pszichiátria és a pszichológia behatóbb ismerete lehetőséget teremt-e a horror zsánerben alkotó írók számára jobb, több, másabb történeteket írni?

Forrás: https://welovebudapest.com/cikk/2014/3/10/remalom-a-sargahazban-mi-folyik-lipotmezon

A beteg utóélete és gyökerei

Nem meglepő módon Hollywood már bejelentkezett a mozivásznas adaptációra. A regény megjelenése előtt 2018-ban már felreppentek a hírek, hogy Ryan Reynolds érdekelt lenne a történet megfilmesítésében, mint producer. Ezt maga az író is megerősítette egy interjúja során, azonban azt nem tudni még, hogy sorozat, vagy film készül majd belőle, és azt sem, hogy mikor.

A könyv egy önálló darab, sem folytatás, sem előzmény nem létezik és jelenlegi tudásunk szerint nem is terveznek hozzá. Ha esetleg valaki az eredeti Reddit-sztorira lenne kíváncsi, itt megtaláljátok. Ha pedig arra lennél kíváncsi, hogy mi inspirálta DeWitt-et, vagy tetszett a könyv, esetleg olvasnál még egy kis horrort, mert túl meleg van, az alábbiakat ajánljuk:

  • Nem lehet elmegyógyintézetes horrorról beszélni Ken Kasey Száll a kakukk fészkére című könyve nélkül. A könyv alapján sorozat is készült. A könyv itthon is számos kiadást élt meg.
  • DeWitt sokakhoz hasonlóan rengeteget köszönhet Lovecraftnak. H.P.Lovecraft Charles Dexter Ward esete című novellájából DeWitt rengeteget merített. Ha érdekel, ebben a kötetben van. Még több Lovecraftért pedig irány a The Black Aether.
  • Ezen kívül ha tetszettek A beteg rémségei, és hasonlót, de klasszikust keresnél, próbáld meg megtalálni A sárga tapéta című novellát.

Bízunk benne, hogy Joe rejtélyes esete még sok olvasó figyelmét magával ragadja és talán egy picit ismét terelgeti a hazai közönséget is a horror bugyrai felé. Jó olvasást!