Film

Éljen a király? – Richard király kritika

Manapság az életrajzi filmek hódítanak mind a mozitermekben, mind a különböző díjátadó gálákon. Elég csak megnézni a közelmúlt Oscar-gáláinak díjazott színészeit: valós személyt főszereplőként eljátszani nagyon hálás feladat. Ennek legeklatánsabb példája talán Rami Malek legjobb férfi főszereplőként való díjazása a 2018-as Oscar-gálán, Freddie Mercury megformálásáért. A Queen egykori frontemberéről szóló Bohém Rapszódia hatalmasat bevételt könyvelhetett el, és nagyban hozzájárult a zenészekről szóló életrajzi filmek jelenlegi hullámához.

A zenészek mellett a világ szórakoztatóiparának másik alappillérét a sportolók jelentik: ők a jelenkor népmesei hősei, az amerikai álom megtestesítői, akiknek útja a nyomorból, a kilátástalanságból indul és hosszú, gyötrelmes évek megfeszített munkája, áldozatok és bukások árán jutnak el a sikerig. Richard Williams teniszedzőnek és egyben apának két ilyen mesehős köszönheti, hogy a teniszsport, sőt az egyetemes sport legnagyobb alakjai közé kerültek: Venus és Serena Williams. A Richard király az ő történetüket hivatott elmesélni, de a két lány helyett apjukat, Richardot állítva a középpontba, akit Will Smith alakít, és aki az idei legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrocskát is hazavihette a szerepért. Ez az egyik apropója annak, hogy most elővettem ezt a filmet; a másik az, hogy a jelenleg zajló US Openen (ami a négy legrangosabb tenisztorna egyike) játszik utoljára meccset profi pályafutása során Serena Williams. Aki nem mellesleg, Venussal együtt executive producerei is a filmnek.

A történet a 90-es évek elején veszi fel a fonalat: Richard Williams a kaliforniaI Comptonban él feleségével, két lányával és felesége által három nevelt lányával. Serenát és Venust már a születésük előtt a tenisz világsztárjainak szánta, és kész tervet írt arra, hogyan faragjon belőlük klasszist. Feleségével, Brandyvel együtt edzik a két lányt, miközben Richard megszállottan keres nekik egy profi edzőt, aki hajlandó magára vállalni a lányok képzésének terhét. Ennek érdekében Richard brosúrákat gyárt és reklámfilmeket forgat a lányaival, hogy nagyobb valószínűséggel keltse fel egy profi figyelmét, de mindenhol csak elutasításra talál, egészen addig, míg az egyik legnevesebb teniszedző ingyen el nem vállalja Venus edzését. És ezzel a két lány megállíthatatlanul elindul a legendává válás útján.

Talán nincs a Williams-testvérek történeténél jobb filmes alapanyag egy biopichez, főleg most volt nagyon kézenfekvő végre tető alá hozni egy róluk szóló sztorit, mikor a műfaj nagy népszerűségnek örvend. A két lány, kifejezetten Serena inspiráló: afroamerikaiak, nők, ráadásul az Egyesült Államok egyik legmémesítettebb helyén éltek gyerekkorukban, ami a bűnözéséről és a szegénységéről vált hírhedté. A legnagyobb kulturális hatású női sportolókról van szó, és nincs olyan akire jobban rá lehetne húzni az amerikai álom ideáját, ami valljuk be, a legtöbbek számára, akik hasonló környezetből próbálnak kitörni, csak ábránd marad. Az ilyen és ehhez hasonló filmek azonban szelepet jelentenek a polarizálódott amerikai társadalom számára, hisz az Éhezők viadala óta jól tudjuk, hogy egy kis reményre mindig szükség van, de az sem jó, ha túl sok van belőle, és az sem, ha teljesen elfogy.

Másik, pozitívabb szemszögből nézve, az tagadhatatlan, hogy a Williams-testvérek egy olyan sportban és környezetben érvényesültek, ami a mai napig a tehetős középosztálybeli fehérek által van uralva, és ezt a film is szépen bemutatta. A Richard király a korszakot, a fekete lakosság küzdelmét mai mércével mérve már egyáltalán nem merész, vagy lázadó módon mutatja be – az afroamerikai perspektíva egy ideje a mainstream részét képezi. Tulajdonképpen a jól bejáratott sablonokat látjuk a társadalmi látlelet tekintetében, és sportfilmként sem rugaszkodik el a jól bejáratott kliséktől. A filmet érdekessé a való életből vett főszereplői teszik, no és az, hogy ezek a főszereplők itt mellékszereplők, ugyanis nem véletlenül Richard király a tárgyalt film címe.

Richard Williams kétségkívül kulcsfontosságú alakja Serena és Venus karrierjének, hisz ahogy azt a filmben is látjuk, az ő rögeszmés, megszállott személyisége nélkül minden máshogy alakult volna. Visszatérő kritika a filmmel kapcsolatban, hogy idolizál egy, a való életben egyáltalán nem pozitív szereplőt. Ebbe most nem akarok belemenni, bárki utánaolvashat Richard Williams életének az interneten, egyébként is, jómagam csak részben értek egyet ezekkel a hangokkal. A film pedzegette Richard morálisan megkérdőjelezhető múltbeli cselekedeteit, persze jól eldugta, hogy ne legyen hangsúlyos. De nem is erről kellett szólnia: nem szimplán az apa karaktere van a fókuszban, hanem az, ahogyan megteremtette annak lehetőségét, hogy lányai boldoguljanak.

Véleményem szerint nem is idolizálja a figurát: egy konfliktusos, egyszerre kegyetlenségre hajlamos és védelmező ember képe tárul elénk, akit megsebzett az élet, de ezeknek a sebeknek a soha be nem gyógyuló mivolta az, ami ellátja üzemanyaggal. Az kétségtelen, hogy Richard nagyon sokat követelt a lányaitól, zuhogó esőben játszatta őket a legközelebbi elérhető teniszpályán, nevelési céllal akart válogatott genyóságokat elkövetni ellenük, és el is követte volna őket, ha felesége nem fogja vissza őt minden alkalommal. Bármennyire is fájó, a társadalmi ranglétra alján állóknak sokkal nagyobb áldozatokat kell meghozniuk. mint a jobb pozícióból indulóknak. Serena és Venus Williams tűzben nevelkedtek, és ha nem így lett volna, soha nem ismertük volna meg a nevüket. Richard Williams keménysége egyrészt egy társadalom kudarca, másrészt generációkra változtatta meg a családja sorsát.

A film persze témájából kifolyólag tökéletes Oscar-csali, és az utóbbi évek tendenciáját Will Smith is felismerte – nem is volt kérdés, hogy be fogja zsákolni az aranyszobrot. A Richard király semmi újat nem hoz a sportfilmek világába, közhelyes dialógusokkal, ezerszer látott dramaturgiával operál, a középpontjában lévő morális dilemma (mivel teszünk jót, illetve jó-e, amit teszünk), valamint az, hogy Amerika legnagyobb idoljainak felemelkedését mutatja be, mégis érdekessé teszi.

A Richard király elérhető az HBO Max műsortárában.