Egyéb

„Éljen a magyar szabadság!” – Magyar filmek terítéken – Kritikus Töri 4. (vendég: Hermann Róbert)

A magyar történelem bővelkedik olyan dicső vagy éppen szégyenteljes eseményekben, melyekért a legkreatívabb hollywoodi forgatókönyvírók ölre mennének. Ezek közül is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszaka mind a mai napig fontos identitásképző erővel bír. Nagy alakjai, mint Petőfi, Kossuth, Görgei, Bem vagy Széchenyi örökre beírták nevüket a nemzet történelmébe. Az eseményeket a hazai filmesek is igyekeztek megörökíteni, ki több, ki kevesebb sikerrel. A Kritizátor töritudorai meghívott vendégükkel, Hermann Róbert történésszel magyar történelmi mozgóképes alkotásokat vizsgálnak. A március 15-ei ünnepkör filmjei mellett nem mennek el a közelmúltban kedélyeket borzoló Aranybulla mellett sem.

A Kritikus Töri 4. adásában március 15-ére készülve magyar történelmi filmeket veszünk górcső alá. Elsősorban olyanokat melyek az ünnepkörhöz kapcsolódva a reformkorhoz, a forradalomhoz, a szabadságharchoz, majd az azt követő megtorlás időszakát mutatják be. Ebben Prof. Dr. Hermann Róbert történész, egyetemi tanár volt segítségünkre, aki a korszak kiváló szakértőjeként rántotta le a leplet a szóban forgó alkotásokról. Valóban elszavalta Petőfi Sándor a Nemzeti dalt, ahogyan azt a Föltámadott a tenger című eposzban láthattuk? Inkább Jókaihoz, vagy a történelmi eseményekhez volt hű a Kőszívű ember fiai adaptációja? Van-e valós alapja a 80 huszárban látott hazaszökésnek? Léteztek-e titkos, földalatti mozgalmak a levert szabadságharc feltámasztására, mint a Szirmok, virágok koszorúkban? Valóban öngyilkosságot követett el a legnagyobb magyar, mint ahogyan a Hídemberben láthattuk?  Szolgáltak-e magyarok az amerikai polgárháborúban, ahogy azt az Amerikai anzix bemutatja? Mindemellett résztvevőink az Aranybullát sem kímélik, de azt is megosztják, milyen témákról néznének filmeket a nagyvásznon.

Fogadjátok tehát szeretettel magyar filmes adásunkat és mondjátok el véleményeteket a kommentszekcióban! Szintén várjuk ötleteiteket, javaslataitokat további műsorainkhoz és mondjátok el, hogy milyen filmekről, témákról és milyen vendégekkel hallgatnátok minket a továbbiakban!

Ha látni is szeretnél minket, az alábbi YouTube linken tudod követni a beszélgetésünket:

Ha pedig inkább hallgatnád az adást, irány a Spotify: