Kulissza

Ezt tudd, mielőtt megnézed Az Idő Kerekét – betekintő

Robert Jordan 1947-ben született James Oliver Rigney Jr. néven Amerikában. Leghíresebb munkája az Idő Kereke-sorozat, amely összesen tizennégy kötetből és egy előzménykötetből áll. Emellett más írói nevet használva dolgozott történelmi fikciókon, valamint a Conan, a barbár novellákon is. Jordan 1990-ben kezdte publikálni Az Idő Kereke köteteit, az utolsó, általa befejezett könyv Az Álmok Tőre, 2005-ben jelent meg. Az Álmok Tőre csupán a tizenegyedik könyv volt az általa megálmodott sorozatban.

Jordan tragikusan fiatalon, 2007-ben hunyt el egy ritka szívbetegségben. Olvasóival saját bolgján keresztül tartotta a kapcsolatot betegsége alatt is. Jordan halála előtt családjával és környezetével megosztotta Az Idő kereke hátralévő részleteit, emellett számos jegyzetet is készített, hogy halála esetén más folytathassa a munkáját. A kérdés csupán az volt, ki fejezi be a legendás történetet?

Rober Jordan. Kép forrása tor.com

Robert Jordan munkássága meghatározó volt a napjainkban alkotó fiatal fantasy-szerzők életében. Sokan, köztük Brandon Sanderson is megemlékezett haláláról. Ahogy Sanderson írja: „Te mutattad meg számomra, milyen, ha egy fantasy-sorozatban van cél és perspektíva. Te mutattad meg, hogy is lehet ezt csinálni.”. Sanderson sorait, majd regényeit olvasva Jordan felesége és szerkesztője, Harriet McDougal megkereste az írót, és végül ő lett az, aki befejezte Az Idő Kereké-t. Sanderson egy interjúban úgy fogalmaz, ahogy Samu is hordozta picit az Egy Gyűrűt, hogy Frodó végül célba érjen, úgy segített ő is lezárni Az Idő Kereké-t.

Az Idő kereke a nagyvilágban és itthon

Sanderson megjelenése végleg a siker felé repítette a sorozatot. 2009-től 2013-ig három egymást követő kötetben jelent meg a történet három befejező része. Mindegyik kötet felkerült a New York Times bestseller listára. Érdekesség, hogy a sorozatot jelölték 2014-ben Hugo-díjra, de nem kapta meg. Ennek okairól Sanderson részletesen ír egy bejegyzésében. Azt egészen biztosan elmondhatjuk, hogy Az Idő Kereke mögött kitartó és komoly rajongótábor áll. A mai napig az egyik legnagyobb példányszámban eladott fantasy-sorozat, világszerte több, mint 90 millió könyvet adtak el belőle. A 2021-ben érkező adaptáció pedig talán segít abban, hogy még szélesebb rétegekhez eljusson Jordan története.

A történet olvasása nem kevés idő. A tizenöt kötet együttesen több, mint 11 000 oldal, 4 000 000 szó és nagyjából 3000 karakter van a könyvekben. Magyarországon a Delta Vision gondozásában jelenik meg Az Idő kereke. Brandon Sanderson történeteit szintén ők adják ki. Eleinte talán meglepő lehet, de a hazai piacon a nagyjából 250 000 szavas könyvek általában két kisebb kötetben jelennek meg. Nem egyszerű félbevágásról van szó. A kötetek tagolása dramaturgiailag megfelelő pontokon történik, nem zavaró és így fogyaszthatóbbá teszi a történetet, akár a fiatal olvasók számára is.

A Világ Szeme I. saját példány

„Az Idő Kereke forog”

Ahogy a történetben előre haladunk, egyre jobban kitárulkozik előttünk a világot átszövő mitológia. Jordan erősen merít a keleti vallásokból és az angolszász mondakörből is. Az Idő Kereké-t és a hozzá kapcsolódó háttér történetet az első kötetekben apránként bontja ki az olvasó előtt. Mutatványosoktól, vándoroktól, messzi földről jött utazóktól ismerjük meg a csodás legendákat.  

Jordan világában az idő egy hétküllőjű kerék, melynek minden küllője egy-egy kornak felel meg. A Kerék az emberi életek fonalait egy saját mintává szövi, mely mindig az adott korra jellemző. A Kereket az Igaz Forrásból eredő Egyetlen Hatalom hajtja egyre előrébb. Minden egyes fordulat véget vet egy adott kornak. A korok váltakozásával a hősök legendává, a legendák mítosszá fakulnak. Végül a feledésbe hull minden, amit az emberiség az adott korban elért. De minden korban feltűnnek a hősök, hogy újra alkossák a saját legendáikat.

Az Idő Kereke térképen

A világot a Teremtő alkotta meg az Igaz Forrás, az univerzumot hajtó erő segítségével. A teremtés pillanatában Shayol Ghul börtönbe vetette a Sötét Urat, aki az ő ellenpólusa. A Sötét Úr egyetlen célja, hogy megtörje az Idő Kerekének forgását, hogy ő maga uralkodhasson az ezáltal végtelenné váló időben minden és mindenki felett. A Sötét Úr kiszabadítására tett kísérlet vetett véget az Árnyék háborúja során a legendák korának, a másodkornak.

Lews Therin Tehelamon és a Százak Társasága mentette meg a világot a Sötét Úr fenyegetésétől. Lews, aki a Sárkány néven válik ismertté, száz társa segítségével képes volt visszazárni a Sötét Urat börtönébe. A Sárkány és a Százak az Igaz Hatalmat használták a háborúban. A Hatalomnak egy férfi és egy női oldalát különböztethetjük meg a világban, ezeket saiadin-nak és saiadar-nak nevezzük. A személy, aki avatatlanul használja az Igaz Forrásból eredő Egyetlen Hatalmat, óriási veszélyek teszi ki magát. A Hatalom nem megfelelő használata felemészti a testet, így fontos, hogy megfelelő képzés mellett tanuljanak az arra érdemesek. Az Egyetlen Hatalmat használó személyeket aes sedai-nak nevezzük, az ősi nyelven annyit tesz: mindenki szolgája.

A Sötét Úr kegyetlen bosszút állt Lews Therinen. Átkot bocsájtott rá és hatalmas ellencsapást mért az Egyetlen Hatalom férfi felére, a saiadinra, őrültté téve ezáltal minden férfit, aki használni próbálja a Hatalmat. Lews őrületében végzett mindenkivel, akinek az ereiben egy csepp vér is volt a sajátjából. Így ő lett a Rokonirtó. Lews sorsára jutott a Százak Társasága is. Valamennyi férfi aes sedai megőrült. Megbomlott elméjük féktelen pusztítást hozott a világra. Óriási erőket szabadítottak fel, melyek a legendák korának birodalmait a földdel tették egyenlővé. Szigetek buktak tenger alá, hegyláncok emelkedtek a magasba és városok váltak hamuvá. Lews halálával a földből a magasba tört a Sárkánybérc azon a ponton, ahol a Sárkány meghalt. Erre a végtelen dúlásra emlékszik az utókör Világtörésként, mely a legendákat elsöpörte és elhozta a harmadkort, a próféciák korát.

Amazon-adaptáció

Az Idő Kereke első kötete, A Világ Szeme a harmadkorban veszi kezdetét. Legendák keringenek egy újjászületett Sárkányról és minden úgy fest, a Sárkány visszatért. Csakhogy a prófécia szerint a Sárkány Újjászületése egy újabb Világtörést hoz magával. Shayol Gul lankáin a Sötét Úr seregei éledeznek, egyre több állatember, trallok tűnik fel a határvidékeken és a tél régóta nem volt már olyan hosszú és kemény, mint most. Az emberek éhesek, kimerültek és bizonytalanok. Vajon tényleg visszatért a Sötét Úr? Az Újjászületett Sárkány lehet az emberek esélye? A sötétség lassan begyűrűzik a tavasz közeledtét váró békés Folyóközbe is. Két idegen érkezik Emondmezőre a tavaszköszöntő Bel-Tine éjszakáján. Az itt élő fiatalok élete pedig egy csapásra megváltozik. Az ő útjukról szól A Világ Szeme.

Mit láthatunk majd?

A trailer alapján máris sok következtetést levonhatunk. Fontos tudni, hogy Brandon Sanderson aktívan közreműködött a sorozat készítésében és együtt dolgozott Rafe Judkins-el. Az egyik legfontosabb kérdés talán az, hogy a sorozat hány regényt fog feldolgozni? Aki olvasta a könyveket, valószínűleg látja, hogy már a trailerben látottak is túlnyúlnak az első kötet cselekményein. Egyes információk szerint a második, de akár még a harmadik könyvből is várhatunk jeleneteket az első évadban, ez pusztán az epizódok címe alapján levonható következtetés.

Ezek mellett az is látható, hogy a karakterek életkora megnőtt. A könyvben a szereplők 14-16 évesek az első fejezetekben. A trailerben látható fiatal főhősök inkább 18-25 évesnek mondhatóak. A szereplők fiatal korából fakad, hogy a regényben nagy hangsúly van a karakterek fejlődésén, bízzunk benne, hogy ez átvihető a sorozatba is. Judkins azzal érvelt, hogy ez a változtatás a felnőtt korosztály számára fogja közelebb hozni a karaktereket és a világot. Az eredeti történet is nagyon fontos mondanivalót tartalmaz a felnőtt olvasók számára, nem szeretné, hogy YA fikcióként értelmezzék a művet.

Nagy hangsúlyt fektettek a varázslatok megjelenítésére, ígéretesek a csatajelenetek, a lények ábrázolása. A karakterek válogatása is egészen jól közelíti a regényben leírtakat. Reméljük, hogy egy jó és méltó adaptációt láthatunk hamarosan.

Végezetül

Az Idő Kereke egy megkerülhetetlen alapköve a modern epikus fantasy-nek. Aki ismeri és szereti a zsánert, mindenképpen adjon egy esélyt neki. A könyvsorozat valóban monumentális. Lassan építkezik, de ez a narrációs technika jól illik a világ méreteihez. Jordan azért is így szerkesztette a művét, mert így akarta kifejezni, mekkora súlya is van a karakterek cselekedeteinek.

Ha te is a Gyűrűk Urá-n nőttél fel, olvastál M.A.G.U.S. könyveket, de ezt még nem, jó szívvel ajánlom, hogy nézz bele Az Idő Kereké-be.

Jó olvasást! 2021. november 19-én pedig jó sorozatnézést kívánunk!