HBO Max, Sorozat

Fantomok közé szorított felnövéstörténet

Szinte észbe se kaptunk, máris véget ért Az Úr sötét anyagai legújabb szezonja. A körülbelül egy hónapja kezdődött évad ezúttal nem nyolc, hanem hét résszel örvendeztette meg a nézőket, az utolsó epizódot ugyanis a koronavírus miatt már nem tudták leforgatni. Ennek ellenére is összehoztak a készítők egy remek évadot, ami sokkal letisztultabb az elsőnél. Tegnap már olvashattatok tőlünk a sorozat alapjául szolgáló könyvtrilógia első részéről, most azonban a BBC és az HBO szériájának legújabb epizódjairól lesz szó. A kritika spoilert tartalmaz Az Úr sötét anyagai második évadjából.

Az új szezon nyitánya egy sokkal látványosabb és összeszedettebb évadot ígért, és ezt ügyesen be is tartotta. Miután Will és Lyra egyesítették erőiket, be is indult a történet. Körülbelül a negyedik epizódig azonban nem teljesen volt világos, hogy mi lesz a szezon cselekményének fő iránya. Persze Lyra megismerkedett Mary Malone-nal, és Boreal is kémkedett az újdonsült trió után. De nem nagyon lehetett sejteni, hogy mire akarják kifuttatni a történetet. Azonban az előbb is említett negyedik részben egy új szál csavart egy jókorát az eseményeken. Egy rejtélyes társaság, akit csak a Céhként emlegettek, létrehozott ugyanis egy kést. Ez a Titokzatos Kés különleges erővel bír, mivel a penge egyik oldalával az összes létező anyagot el lehet vágni, míg a másikkal átjárókat nyithatunk egy párhuzamos világba.

Ez a fegyver a fő helyszínül szolgáló Cittágazze városában, a Torre Degli Angeliben, vagyis az Angyalok Tornyában található. Itt találkoznak Willék Giacomo Paradisi-vel, akit az egyik helyi fiú, Tullio tart fogva. Egy elég komoly harc során azonban Will megszerzi a kést, de súlyos árat fizet érte, mivel a penge két ujját is levágja. Tullio elismerve a vereségét, elmenekül, Giacomo pedig kiképzi a kés új Hordozóját. Nem véletlen tehát, hogy pont ezt az epizódot értékelték a legjobbra az eddigi tizenöt részből a felhasználók az IMDb-n. A Titokzatos Késre azonban Borealnak is fáj a foga, ezért még mielőtt a fiatalok megszereznék azt, cserét ajánl nekik. A Lyra-tól korábban ellopott aletiométert kínálja nekik a késért. Viszont a duót nem kell félteni attól, hogy csak úgy átadnák ezt a misztikus tárgyat.

De nem az a célom, hogy mindent elmeséljek, mivel bőven van látni -és felfedeznivaló ebben a hét részben. A tét minden eddiginél nagyobb: a Magisztérium megtámadta a boszorkányokat, hogy háborút hirdessen ellenük. Van is okuk az aggodalomra, mivel Lord Asriel miatt mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy több világ is létezik, ide pedig a Magisztérium hatalma nem terjed ki. Az egy kicsit zavaros, hogy a többször is emlegetett Fensőbbség hogyan jön a képbe, de valószínű, hogy ők jelképezik a minden világot átfogó gonoszt, aki el akarja nyomni a szabad akaratot. A folytatásban tehát a sorozat története szerinti legkomolyabb csatára számíthatunk.

Itt viszont ki kell térnem Mary Malone-ra, akiről az új szezon nyitányáról szóló írásomban azt hittem, hogy sokkal több szerepe lesz. Ez egyelőre nem nyert igazolást, bár a Barlang segítségével mégis valamiféle jóváhagyást kapott az elméletem. Mary ugyanis a géppel kapcsolatba lépett az angyalokkal, akik tényleg komoly feladatot szánnak neki a nagy csatában. Már csak azért is, mert az apácából lett tudós tölti be a kígyó funkcióját, ami érdekes találgatásra ad okot. Pontosan ezért Malone el is indul, hogy megtalálja a szerepét a végső csatában. Hogy pontosan mi is ez azt egyelőre még nem tudjuk, de minden kérdésünkre ne is várjunk választ. Már csak azért se, mert a zárórész is dob fel pár talányt, amitől bőven leesik az állunk.

Az Úr sötét anyagai második évadja ügyesen építi tovább az előző szezonban megkezdett történetet. Észveszejtő cselekményre azonban ne számítsunk, mert az a tegnap berendelt harmadik és egyben utolsó szezon feladata lesz. A karakterek közül mindenképp ki kell emelenem Lyra-t és Willt. Ugyan az első pár epizódban még kiskamaszként futkosnak, de a végére már céltudatos, sokkal érettebb jellemmel rendelkeznek. Ha ebből az aspektusból nézem, akkor ez a hét rész egy felnövéstörténet, ahol a gyerek főszereplőkből sokkal komolyabb és határozottabb ember válik. Kicsit szomorú vagyok, hogy Will apja (akit Lee Scoresby csak Joparinak szólít) kevesebb szerepet kapott. Bár tény, hogy a katonából lett sámán így is bőven hozzátesz a történethez.

Aki viszont egyértelműen a legjobb, az a Marisa Coultert alakító Ruth Wilson. Az a nő egy igazi elmebeteg, aki bármire képes, hogy elérje a célját. Fantasztikus látni, hogy a labilis tudós hogyan válik nyugodt nőből egy őrült hárpiává. Igazán veszélyes azonban csak akkor lesz, amikor kiderül, hogy tudja irányítani a Cittágazze városában talható Fantomokat. Ezek a furcsa lények külsőre olyanok, mint a Legendás állatok filmekben látható Obskurus. Képességükben azonban mégis inkább a dementorokra hasonlítanak, csak ők az adott személyben azt pusztítják el, ami emberivé teszi. Pont ezért hátborzongató Mrs. Coulter, mert ő elnyomja magában ezt, hogy irányíthassa ezeket a különös teremtményeket.

Zárásul pedig ejtenék pár szót a bevezetőben említett nyolcadik epizódról. A készítők a Comic Conon mondták el, hogy már bőven készen voltak a második évaddal, amikor beütött a koronavírus. A Lord Asrielre fókuszáló részt viszont már nem tudták elkészíteni, de az új etap ennek ellenére is élvezhető. Azt, hogy ezzel a résszel mi lesz, még nem tudjuk, de könnyen lehet, hogy a harmadik évaddal együtt megkapjuk. De érdemes megnézni a legvégéig a záróepizódot, mert lehet, hogy több meglepetéssel is találkozunk.

Az Úr sötét anyagai második évadja elérhető az HBO GO műsortárában.