HBO Max, Sorozat

Párhuzamos világok közti utazás sötét anyaggal megbodolondítva

Kevesebb, mint egy évet kellett várnunk, hogy megkapjuk Az Úr sötét anyagai legújabb epizódjait. Az HBO és BBC szövetség malmai gyorsan őrölnek, hogy ilyen hamar legyártottak egy újabb szezont. A mostani évadhoz pedig bőven kellett munka, mert az előzetesek egy olyan sztorit ígértek, ami látványban lekörözi az előző részeket. Vajon a folytatás hozza azt a színvonalat, amit eddig kaptunk? Az eddig kiadott két rész alapján örömmel jelentem, hogy igen. Sőt, még egy kicsit többet is. A kritika enyhe spoilereket tartalmaz az új szezon első két részéből.

Amikor először néztem végig az első nyolc részt, nem mondhatnám, hogy hanyatt estem a Philip Pullman által teremtett világtól. Egy tisztességes, jól összerakott szériának tartottam, ami mutatott valami újat, de körülbeül ennyiben ki is merült a vonzereje. Ez azonban az eltelt hónapok alatt változott, mivel közvetlenül a ma kiadott két epizód előtt ledaráltam a korábbi epizódokat, hogy felfrissítsem az emlékeimet. És mennyire jól tettem! A korábbi problémák az idő során eltűntek, és nyakig merültem Lyra kalandjába, ami valljuk be, nem nehéz, elvégre egy érdekes történetről van szó. De hol is vesszük fel a fonalat? Hogyan zárult a mindenre elszánt kiskamasz kalandja?

Amikor az előző évad vége felé kiszabadult az anyja által létrehozott Állomásból, Lyra-ra még két feladat várt. Sikeresen átverte a svalbardi páncélos medvék csellel megválasztott királyát, hogy barátja, Iorek Byrnisson vegye át a helyét az őt megillető trónon. Ezután barátjával és az újdonsült uralkodóval ellátogattak apja, Lord Asriel kutatóbázisára, hogy itt egy teljesen új irányt vegyen a történet. Lyra nem kicsit csalódott apjában, mivel sem az aletiométer nem kell neki, de még lányával sem hajlandó beszélgetni. Asriel csellel elcsalja Rogert, hogy elvágja a daimónjától (ebben a világban a daimón lényegében az állat formájában megjelenő lélek), és megnyisson egy átjárót. Az új szezon már azzal jól indít, hogy pontosan itt folytatja a sztorit.

Lyra és Pantalaimon egy esőerdő-szerű helyen találja magát, közvetlenül azután, hogy átjutottak egy másik világba. Az első szezonból ismerős lehet a város, ahova eljutnak, ugyanis a leírhatatlan és kiejthetetlen nevű Cittágazze az a város, ami többször is felfedte magát az északi fényben. A dolgok akkor lesznek érdekesek, amikor felbukkan a korábbról megismert Will Parry, aki szintén a szezonzáróban kelt át egy átjárón. Az eltérő világból érkező kamaszok bájosan csodálkoznak rá arra, hogy mi mindent csinálnak és ejtenek ki eltérően ott, ahonnan a másik érkezett. Az, hogy a duóban ki a vezető, még egyelőre nem lejátszott meccs. Míg Lyra egy törtető, mindenre elszánt lány, addig Will egy céltudatosabb, határozott srác, aki szinte már-már férfi.

Tévedünk viszont, ha azt hisszük, hogy Cittágazze égbe nyúló, rejtélyes városa lesz az új évad fő színhelye. A második rész ugyanis javarészt Will Oxfordjában játszódik, ahol Lyra találkozik egy új szereplővel, akinek a későbbiekben vélhetően komoly szerepe lesz. Mary Malone ugyanis egy fizikus, akihez főhősnőnk az aletiométer segítségével jut el. Na, de mi köze van egy fizikusnak egy daimónnal szaladgáló, mindenre kíváncsi lányhoz? Az, hogy míg egyikük a Porra, addig a másikuk a sötét anyagra keresi a magyarázatot, amiknek gyaníthatóan sok közük van egymáshoz. Malone viszont nem csak mutatóban bukkan fel, hanem a sorozat egyszerre be is építi a sztoriba, így bőven szerephez jut.

Aki viszont mindenképp említést érdemel, az a jellemében lassan a Trónok harca Kisujjához hasonlító Mrs. Coulter. Mikor a korábban csak hölgyként emlegetett Marisa nem csak lányát, hanem férjét is elveszti, valamint az általa tervezett Állomás is megsemmisül, nem kicsit éri megrázkódtatás. Viszont keményebb fából faragták, hogy ezen keseregjen és máris cselszövésbe kezd. Miután sikeresen elérte, hogy Macphil atya legyen az új bíboros, új célokat keres, amik egyelőre még nem kicsit ködösek. De hát nem is várja el az ember, hogy két epizód után minden infót megkapjön az új szezonról.

Az Úr sötét anyagai tehát ügyesen építi tovább a múlt évben bemutatott világot. Karaktereinek jellemét tovább árnyalja és új kihívások elé állítja őket. A Magisztérium pedig a korábbiaknál sokkal nagyobb fokozatra kapcsol, hogy eltörölje a Föld színéről a boszorkányokat és így továbbra is megtartsa a hatalmát. Kíváncsian várom, hogy hova futtatják ki ezt az évadot és milyen szerephez jutnak az új karakterek. Mert ugye az is kérdés, hogy a korábban már látott Mary Malone mellett mikor tűnik fel John Parry és milyen szándékai lesznek. A bevezetőben felvetett kérdésre válaszolva annyit mondok, hogy biztos vagyok benne, még sokkal több van a második szezonban, mint azt gondolnánk.

Az Úr sötét anyagai második évadának első két része már elérhető a HBO GO műsortárában.

Szeretnénk jobban megismerni olvasóinkat, ezért kérünk Titeket, hogy az alábbi kérdőívre adott válaszaitokkal segítsétek további munkánkat. A kitöltés névtelenül zajlik és mindössze néhány percet vesz igénybe. Köszönjük, hogy időt szánsz rá!