Sorozat

Férfias férfiak férfias dolgokat csinálnak – Peaky Blinders ajánló

A szivarfüst, a szó minden értelmében mocskos brit utcák, elegáns szövetkabátok és a finom Ír whiskey korában, egy családi bookmaker iroda, mindent lefedő hálózattá fejlődte ki magát a szemünk láttára.

Az elmúlt 10 évben alkalmunk volt megismerni a méltán híres Shelby család történetét, ami bár még véget nem ért, világszerte sokak szívét hódította meg. Főszereplőnk Thomas Shelby narratívája bár lezárult, de a család lezárása még várat magára, melyre a nemrég bejelentett Peaky Blinders filmben fog sor kerülni.

Kegyetlen idők jártak…

Önmagában a sorozat az első világháború után játszódik, egy megtépázott, kizsigerelt világban, ahol az olyan háborús veteránok, mint Tommy komoly társadalmi problémának számítottak. Számtalan érzelmileg tönkretett, mentálisan vagy akár testileg megnyomorított férfi tért vissza hazájába, akik így már nem voltak hasznos tagjai a társadalomnak, ezért hálátlan módon el lettek felejtve. Thomas bár kitüntetve, és még funkcionáló emberként tért vissza, komoly poszttraumás stresszet kell legyőznie, hogy elméje ép maradjon.

Hogy lehet valaki ilyen menő?

A Shelby fivérek a sorozatban klasszikus férfi értékeket képviselnek, ezért a rajongótábor kifejezetten örömmel hasonlítja a mai férfiakat az akkoriakhoz, melyből remek mémek születtek. Érték alatt gondolok most arra, hogy a család áll mindenek előtt, a női és egyáltalán bárki becsületének értéke, a határozottság és természetesen az is, hogy nem félnek bemocskolni a kezüket a felsorolt értékek képviselése, vagy éppen védelme közben.

Külön kiemelném, ami nem csak nekem, de tömegeknek a szívébe lopta a sorozatot, hogy a testvérek megjelenése tökéletesen tükrözi a zord férfi jellemet ami a széria legvonzóbb eleme. Egyszerűen nem lehet találni olyan képkockát, ahol ezek az emberek ne lennének hihetetlen férfiasak, a szó klasszikus értelmében. A verekedések remekül meg voltak koreografálva, a zenék hibátlanul ráillettek, annak ellenére, hogy helyenként eszméletlenül bátor húzások voltak, gondolok itt most például az első évadban történő verekedésre a cigányokkal a folyóparton. Azonban nem csak az fontos, hogy mikor volt zene, hanem az is, hogy mikor nem. Mert azért történtek itt olyan dolgok amikben az embernek kellett a csend, hogy fel tudja dolgozni és el tudjon mélyülni benne, szintén az első évadra visszagondolva, mikor Tommy agyonver egy férfit a kocsmájukban lévő éjjeli edénnyel.

Azonban nem csak brutalitás, de remek érzelmes jelenetek és remek narratív eszközök tarkítják a sorozatot, melyekből egy kifejezetten nagy kedvencem a lovak. Mert ahogyan a háború tépázta meggyötört Thomas, belovagol a sorozat elején egy fekete lóval, morális kérdések, gondok és kínzó gondolatok közepette, úgy a végére, egy már önmagával megbékélt, vagy akár személyes sorsába belenyugodva, egy fehér lovon lovagol el.

Függővé tesz, akár az ópium

A sorozat jellemzően eteti magát a nézővel. Mindig van egy megoldani való rejtély vagy egy idegtépő cliff-hanger a részek végén, aminek hála az ember vagy évadszámra fogyasztja, vagy az egész történetet egyszerre. Nem beszélve a már itt-ott klisés, de ennek ellenére is nagyon figyelemfenttartó csavarokról, melyeket kifejezetten szórakoztatónak találtam. A negyedik és ötödik évad ezzel szemben kicsit érezhetően megfáradt, amit a hatodik évad végére sem sikerült teljesen lerázni, viszont ennek ellenére is egy kifejezetten kellemes élményt nyújtott, viszont koránt sem teljeset. Azok akik nem csak Tommy narratívájára kíváncsiak, és megszerették a mellékszereplőket azoknak még kifejezetten sok meglepetést ígér a film, amelyet lelkes rajongóként kíváncsian várok.

Összegzés

Két oknál fogva is igyekeztem a kritikát minél kevesebb spoilerrel tarkítani, ugyanis nekem hiányzik még a film a teljes képhez, mivel a történetben lévő elvarratlan szálak még úgy vélem sokat tartogatnak a nézők számára. Másodszor pedig ez egy olyan sorozatélmény amit nem szeretnék elrontani senki számára. A film megjelenéséig még rengeteg idő van, ezért azt javaslom, hogy aki szereti ezt a történelmi korszakot, a bandaháborús sztorikat, vagy esetleg érdekli a kérdés, hogy mit is tesz férfinek lenni, az mindenképpen pótolja be. Magabiztosan ki tudom jelenteni, hogy sok mindenről marad le, aki kihagyja ezt a sorozatot.