Film

Így is lehet pénzt keresni – Lányok Dubajban tabumentes kritika

Habár nem feltétlenül lesznek majd rendszeresek az ilyen típusú cikkek. Azonban vannak bizonyos alkotások, amelyek olyan témákat dolgoznak fel, amik adott esetben sérthetik egyesek jóízléssét, vagy túlzottan felkavaróak lehetnek vagy akár a téma jellege okán olyan módon szükséges beszélni az adott alkotásról, ami egyesek számára visszataszító lehet. Éppen ezért ilyekor mindig előre jelezve lesz, vagy legalábbis én személy szerint biztosan jelezni fogom, hogyha valami ilyen típusú cikk jön. Márpedig a Lányok Dubajban egy kifejezetten olyan jellegű alkotás, ami megköveteli, hogy nyíltan és kendőzetlenül beszéljünk bizonyos dolgokról. Szóval ennek tudatában olvassa tovább mindenki ezt a cikket.

Vannak olyan dolgok, amelyek nem csakhogy kifejezetten megosztóak, hanem emellett még rendkívül ellentmondásosak is. Ilyen például a prostitúció is. Prostitúciónak alapvetően azt nevezik, amikor egy adott illető valamilyen ellenszolgáltatásért, általában véve pénzért cserébe szexuális jellegű aktust kínál egy másik személy részére. Magához az egész jelenséghez pedig meglehetősen furcsa módon viszonyul a társadalom. Egyfelől ugyanis afféle általános közmegvetéssel tekint mindenkire, aki bármilyen formában is részt vesz ebben a dologban. Másfelől viszont egyfajta sajátos eszköznek is tartják, amit adott esetben akár fel tudnak majd használni.

Emellett az is megfigyelhető, hogy azok, akik valamilyen okból a prostitúció felé fordulnak általában azért igyekeznek valamilyen morálisan elfogadható indokkal alátámasztani azt. Ám a társadalom egy jelentős része sokszor még ilyenkor is inkább megvetéssel tekint rájuk. Olykor még úgyis, hogy az adott illető egyébként már jó ideje felhagyott ezzel a fajta a tevékenységgel. Valamint a prostituáltak között van egy egyfajta hierarchikus rendszer. Illetve talán kevesen tudnak róla, hogy a prostitúciós munkának egyébként nem feltétlenül része a konkrét szexuális aktus. Ugyanis alapvetően ők egy afféle felbérelhető társaság, akivel egy meghatározott kereten belül mindenki azt csinál, amit csak akar. Ezt egyébként úgyis nevezik, hogy escort.

Persze a dolog lényegi része ettől még semmit sem változik. Viszont valamelyes mégis csak átértelmezi az egészet. Mivel innentől kezdve nem a konkrét szexuális aktus kerül a középpontba, hanem maga a személy, vagyis hát jobban mondva a társaság, aki mindezt biztosítani tudja. Mert legyünk őszinték, egy alapvetően vonzó megjelenésűnek tartott személlyel azért mégis csak sokkal jobban esik mindenkinek a szex. Vagy úgy bármi egyéb dolog is. Emellett az olyan tényezők, mint a kinézet, a megjelenés és a viselkedés egyfajta minőségi jelzőként is funkcionálnak. És nemcsak úgy elvont értelemben, hanem konkrét értékben is. Tehát röviden az egyes prostituáltak árérték arányban kategorizálhatóak. Márpedig ha ez így van, akkor bizonyos prostituáltak használata igényel egyfajta életszínvonalat. Vagyis ebből adódóan léteznek úgynevezett luxusprostik.

Na most a Lányok Dubajban című alkotás pontosan ezzel a témával foglalkozik. Méghozzá nem is akármilyen módon. Egyébként elvileg az alkotás egy valóban megtörtént esetet dolgozz fel. Bár feltehetően az alkotóknak helyenként inkább a saját fantáziájukat kellett használni. Valamint a címével ellentétben az alkotás egy jelentős része valójában nem is Dubajban játszódik. Maga a történet röviden arról szól, hogy van egy lengyel lány, Emi (Paulina Galazka) aki viszonylag fiatalon belekerül a prostitúció világába, méghozzá annak is az elitebb részébe, majd az egyik ilyen munkája során összetalálkozik egy afféle közvetítővel, akin keresztül eljut egy úgymond magasabb szintre és onnantól kezdve már nemcsak résztvevője az ilyesfajta dolgoknak, hanem kvázi a szervezője is. Vagyis konkrétan ő toborozza és menedzseli a saját lány csapatát. Persze idővel bonyolódik majd a helyzet, ám erről már spoileres lenne bármit is mondani.

Ami mindenképpen az alkotás javára írható, hogy teljesen elfogulatlan módon igyekszik nemcsak bemutatni, hanem egyúttal megértetni is a közönséggel, hogy miért lehet olyan vonzó ez a fajta élet. Mert ahogy az már az előzetes kapcsán is elhangzik itt nem csak magáról a konkrét pénzről van szó. Ami amúgy sokak számára kvázi az egyetlen lehetőség egy jobb minőségű életre. Hanem arról is, hogy például ezáltal egyesek akár olyan általában szép helyekre is eljuthatnak, méghozzá olyan luxusnak nevezhető körülmények között, ahová önerejük vagy legalábbis saját anyagiforrásból valószínűleg soha sem tudnának. Valamint az sincs kizárva, hogy a kvázi megrendelő alapvetően egy vonzó megjelenésű ember, akivel eleve jó érzés együttlenni. Márpedig ha mindezt egybevesszük és még azt is hozzátesszük, hogy az illetőnek éppen nincsen se párkapcsolata, se gyereke, se semmilyen egyéb kötöttsége akkor tulajdonképpen elég nehéz bármilyen ellenérvet felhozni az egész dolog ellen. Kivéve persze bizonyos erkölcsi aggályokat, amelyek sok esetben igazából még önmagukkal is ellenmondásban vannak.

Ugyanakkor az alkotásnak több olyan része is van, ami nem csakhogy meglehetősen elgondolkodtató, hanem kifejezetten megdöbbentő vagy akár sokkoló is. Például amikor az egyik ilyen megrendelő a saját pisijét kezdi megitatni az egyes prostikat. Vagy amikor egy visszataszító külsejű és látványosan fogyatékos személy kedvéért szándékosan meg kell aláznia magát egy csapat lánynak, hát akkor ott azért elég kínosan érzi magát az ember, még hogyha csak nézi is. Az pedig valahol az egész alkotás külön érdeme, hogy van egy olyan jelenet, ahol hiába látszik az egyik szereplő pinája, ami egyébként feltehetően csak afféle forgatási baki lehet, konkrétan nem tudja érdekelni a közönséget, mert maga az adott jelenet annyira felkavaró és egyben magával ragadó is.

Természetesen az alkotásban meglehetősen sok szexjelenet is van, amelyek mindegyike kellően explicit és bizonyos esetekben, különösen egy alkalommal elég valószínű, hogy az adott színészek ténylegesen is szexuális aktust folytattak egymással. Mondjuk valamiért arra ismét kivételesen ügyeltek, hogy konkrét férfi nemiszervek semmilyen szinten ne látszódjanak, legalábbis nekem nem rémlik, hogy látható lett volna. Noha nem mintha személy szerint én annyira hiányolnám a dolgot, viszont kissé furcsa ez a fajta hozzáállás, hogy egy ilyen jellegű alkotásnak esetében, hogy nőkből bármit és bármennyit hajlandóak mutatni, férfiakból viszont nem.

Emellett azt is mindenképpen muszáj kiemelni, hogy a film valami rettenetesen jól van fényképezve. Szépen néznek ki az egyes tájak. A díszletek is igényesen vannak kialakítva. Illetve az operatőri munka is kiváló. Ami pedig a színészi játékot illeti, igazából olyan különösebben senkinek sem kellett magát megerőltetnie. Kivéve persze azt a néhány főbb szereplőt alakító színészt, ám ők egyrészt hozták, amit kell. Másfelől az egész alkotásnak van egy olyan sajátos atmoszférája, ami miatt amúgy sem igazán fog figyelni erre a közönség.

VÉGSZÓ
Sajnos elég valószínű, hogy a címe és a felütése miatt a közönség egy jelentős része mellőzni fogja ezt az alkotást. Pedig a Lányok Dubajban kifejezetten egy olyan alkotás, amit igazából mindenkinek látnia kellene.