Film

Jennifer Aniston, Adam Sandler és egy újabb gyilkosság – Gyagyás gyilkosság 2. kritika

A 2019-es Gyagyás gyilkosság egy alapvetően szerethető film volt. Semmiképp sem kimagasló, de szerethető. A Netflix valószínűleg elégedett volt a nézettséggel, hiszen most megtekinthetjük Jennifer Aniston és Adam Sandler közös nyomozásának folytatását is. De vajon érdemes így tennünk?

Közepesen jellegtelen történetünk kezdetén Nick és Audrey Spitz saját magándetektív üzletük beindításán dolgoznak. Szerencséjükre maharadzsa cimborájuk meghívja őket az esküvőjére. Hogy ez miért szerencse? Azért, mert itt természetesen módjuk lesz újfent bizonyítaniuk a gyilkossági nyomozás világában.

A film alapreceptje nagyon egyszerű. Vegyél két ismert színészt, akiket szinte mindenki szeret kisebb-nagyobb mértékben. Második lépésként adj hozzá egy épphogy fogyasztható krimi szálat. Majd ízlés szerint tegyél még hozzá pár mellékkaraktert. Hogy milyen a végeredmény? Mondjuk, mint egy gyorséttermi sajtburger. Senkinek nem lesz maradandó gasztronómiai élmény, ugyanakkor jelentős csalódást sem tud okozni.

Annak viszont, hogy nehéz vele nagyon elégedetlennek lenni, sajnos komoly ára is van. Történetünkben alig található kreativitás, ötlet vagy igazán átütő poén. A Gyagyás gyilkosság 2-ben semmi sem igazán jó. Nem különösebben érdekes a gyilkosság, és egy hét múlva a mellékkarakterekre sem fogunk emlékezni. Aniston és Sandler sem rosszak, ugyanakkor rengetegszer voltak már jobbak is. Rutinból lehozott kockázatkerülő termék ez a tartalomgyártás futószalagjáról.

Igazán talán önmagán is kissé túlmutat az ötlettelenség az egész projektben. Hiszen egy ilyen film megnézése után teljes joggal mondhatja a közönség, hogy újabb felesleges folytatással van dolgunk. Ami kicsit talán árt a folytatások intézményének is. Mert folytatást csinálni igenis lehet jó dolog. Akkor, ha maradt a készítőkben még ötlet, tenni akarás, kreatív energiák, amik aztán testet ölthetnek a műben. Itt ilyesmiről sajnos szó sincs.

Visszatérve ételes hasonlataink világához: a Gyagyás gyilkosság 2. csak a sokadik fogyaszthatóan elkészített lángos a gyorsbüféből. Nem rossz, és kétségtelenül lehet, hogy adott esetben pont jól esik. De ennél semmiképp sem több.