Film

Jurassic Star Wars – 65 kritika

Talán még a Jurassic World háromról szóló kritikában említettem meg azt, hogy a dinoszauruszokkal vagy legalábbis a hozzájuk hasonló lényekkel nemcsak hogy szinte mindent el lehet adni, hanem ilyen az emberek egy jelentős része sokkal elnézőbb is az adott alkotás hibáival szemben. Pláne, hogyha még valami éppen aktuálisan felkapott vagy közkedvelt színész is szerepel benne. Hasonló a helyzet a 65 című alkotással, ami már az előzetesében sem akarta többnek mutatni magát, ami. Vagyis egy scifi akció kaland dinókkal Adam Driver főszereplésével.

A történet szerint adott egy a régmúltban lévő idegen faj/civilizáció, ami éppenséggel pont ugyanolyan, mint az emberek. Közéjük tartozik az Adam Driver által megformált Mills, aki egy afféle interplanetáris kamionsofőrként dolgozik, mert hát ugye értitek, Driver. Azonban az egyik ilyen útja alkalmával egy baleset következtében lezuhan a krétakori Földön, amit csak ő meg egy tizenpáréves kislány élnek túl. A cselekmény pedig innentől kezdve abból áll, hogy Millsnek el kell juttatnia a kislányt egy tőlük távolabb lévő mentőhajóra miközben az a bizonyos aszteroida is éppen készül becsapódni a bolygóba.

Természetesen a történet és úgy a cselekmény maga egyáltalán nincs túlgondolva. Konkrétan egy sablonokra épülő scifi akció kaland túlélő horror, amiben az idegenvilág ezúttal az őskori Föld bolygó. Az aktuális veszélyes űrlények pedig a dinoszauruszok. Valamint igazából ez az alkotás is a mostanában oly divatossá és némileg talán túlhasznált formulát követi, hogy adott egy a világból kiábrándult és annak teljesen hátatfordító magányos férfi, aki egyszercsak a nyakába kap egy védtelen és ártatlan cuki kisteremtést, akire vigyáznia kell.

Viszont, mint ahogyan oly sok más alkotás esetében a 65 esetében is inkább a megvalósításon van a hangsúly, mintsem magán a konkrét cselekményen. Mert bár a film eleje kicsit összeszedetlen és zavaros és relatíve a főcímet is elég későn vágják, amikor megjelenik a kislány karaktere és elkezdődik a konkrét harc a túlélésért az már végig izgalmas és feszült. Valamint helyenként meglehetősen ijesztő is, mégha ezt sok esetben jumpscare-ekkel éri is. Ám az egyik ilyen jumpscare tényleg annyira váratlan és nem mellesleg a környezetét tekintve reális is, hogy az tényleg eléri a kívánt hatást.

Ám a fő hangsúly természetesen a dinoszauruszokon van és az őskori környezeten. Az pedig szinte maradéktalanul azt hozza, amit a közönség elvár egy ilyen alkotástól. A környezet egyszerre gyönyörű és hátborzongató is. Különösen igaz ez az éjszakai jeleneteknél. Emellett a dinók is pazarul néznek ki és nem mellesleg követik a jelenleg elfogadott tudományos trendeket. Például, ami a Velociraptorokat illeti. Habár az azért kicsit zavaró volt, hogy a filmben nem volt egyetlen növényevő sem, hanem csakis kizárólag ragadozók.

Mindemellett a film és azonbelül a karakterek is egyáltalán nem buták és teljesen reális módon viselkednek. Az itt bemutatott eszközök és kvázi idegen technológiák ugyan kellőképpen futurisztikusak, azonban teljesen hihető, hogy a közeljövőben általunk is elkészíthetők, ha már persze valamilyen formában nem léteznek. Ugyanakkor az alkotást azt is nagyon jól érzékelteti, hogy technológiai fejlettség ide vagy oda, az ember így is legfeljebb csak éppen képes túlélni egy ilyen környezetben.

A színészi játék természetesen kifogástalan. Adam Driver ebben a szerepben kiválóan alakít, amihez feltehetően az is nagyban közrejátszik, hogy a színész egykor tengerészgyalogos volt. Habár bevallom a szinkron számomra elég borzalmas volt, de ez inkább azért, mert aránylag sokszor hallottam már Driver eredeti hangját más különböző alkotásokban és hát a csávónak tényleg van egy jellegzetes hangja. Driver mellett azonban a kislány, Coát alakító Ariana Greenblatt-ot is érdemes kiemelni, aki ugyan a történet szerint egy idegen és érthetetlen nyelven beszél ám az arcjátékával és a testbeszédével egy teljesen szerethető figurát hoz, aki amúgy egyáltalán nem egy életképtelen valaki.

VÉGSZÓ

A 65 igazából egy teljesen korrekt scifi akció kaland dinós film, aminek abszolút megvannak a maga pillanatai. Ugyan nem vállal sokat, de amit igen azt maximális meg is adja.