Képregény

Ki az az Ant-Man?

Hogy miért nyúl egy kevésbé ismert karakterhez a Marvel Studio, az érdekes kérdés. A legtöbb és ismertebb karakterük filmen, sorozaton már debütált vagy készülőben van, vagy jogi, forgalmazási okok miatt egy helyben ácsorog. Logikus persze, hogy hozzányúlnak egy olyan karakterhez, amivel azt tesznek, amit akarnak. Az már egy újabb kérdés, hogy miért engedik nehezen ki a kreatív szabadságot a kezükből.

Az Ant-Man film már a forgatás alatt gellert kapott, mikor a stúdió és a rendező, Edgar Wright (Scott Pilgrim vs. the World, Shaun of the Dead) összekülönböztek, és Peyton Reed (egy csomó, számomra ismeretlen film) került a helyére. Hogy ez jó döntés volt vagy sem, az majd csak a film bemutatása után derül ki, mindenesetre nem jó jel, főleg abból a szempontból, hogy egy kevésbé ismert karakter kerül a vászonra. Egy fickó, aki hangya méretűre zsugorodik, és beszél a hangyákkal? Mi van? Rendben, az alapkoncepció eléggé hülyén hangzik, de a képregény olvasók számára nem is annyira ismeretlen ez a szuperhős.

Az 1962-ben debütált Hank Pym, a Marvel univerzumának egyik briliáns koponyája, elismert tudós, a Bosszúállók csapat alapító tagja. Többek között ő szabadítja a világra az Ultron nevű robotot, aki sok kellemetlenséget okoz a szuperhősöknek, és párszor a haldoklás szélére kerül miatta a föld, ám a filmes univerzumban mindezt Tony Starkra, a Vasemberre hárítják, a fene se tudja miért (lásd Ultron kora című film). A képregényben Hanky Pym feltalálja a sisakot, aminek segítségével hangya méretűvé tud zsugorodni, és képes kommunikálni különböző bogarakkal, rovarokkal. Később asszisztensét és feleségét is bevonja a buliba, így lesz Jane Van Dyne a Darázs (angolul Wasp), akivel később elválnak, és egy ponton az idegösszeomlást szenvedő Pym bántalmazza is. Pym később több álnevet és formát is ölt, mint Goliath vagy Giant-Man, Yellowjacket, és nem csak zsugorodik, de egyenesen óriás méreteket ölt. A filmben mégsem Pym (akit Michael Douglas játszik) fogja hordani a szuperhős gúnyát, hanem a Paul Rudd által alakított Scott Lang. Scott egy tolvaj, aki ellopja a ruhát, miután Pym szögre akasztja, hogy segítsen a szívbeteg lányán, de később szuperhősi pozícióba lép és Bosszúállók tag is lesz. Ami érdekes lehet, hogy a filmben Yellowjacket egy Darren Cross nevű fickó lesz, aki az eredeti képregényben is Ant-Man ellenfele, ám ott sosem viseli a Yellowjacket kosztümöt. Yellowjacket ugye a képregény lapjain Hank Pym egyik személyisége, később egy Rita DeMara nevű nő viseli a nevet, aki a rosszak táborát gyarapítja.

Azt nehéz megállapítani, hogy milyen minőségű filmet kapunk, még a (számomra) nagyon középszerű előzetes után is. Az már tudható, hogy a Marvel tovább gondolja a karakter fonalát, hisz filmes univerzumban Hank Pym nem alapító tagja az Bosszúállóknak, ahogy Scott Lang sem, ám utóbbi az előzetes hírek szerint már feltűnik majd a Captain America, Civil War (várhatóan az Amerika Kapitány – Polgárháború címet adják neki) alcímű folytatásában.