Könyv

Lélegzetelállító útikalauz Night City világához

Bevallom, amikor először megláttam a Cyberpunk 2077 kedvcsinálóit, nem dobtam hanyatt magam a látottaktól. Viszont szeptember végén olyan fangörcs lett úrrá rajtam, hogy pár héten keresztül csak úgy faltam az infókat a játékról. Ugyan nincs se erős számítógépem vagy laptopom, se konzolom, de még így is el tudtam merülni Night City rendkívül részletgazdag világában, A Cyberpunk 2077 világa című könyv segítségével.

Nem csak tartalmában, hanem méretében is bőséges a csodás kivitelezésű könyv. A kötetet amolyan kézzel fogható Wikipédiaként is értelmezhetjük, mivel tényleg a lehető legtöbb dologról találunk benne információt. Az külön tetszett, hogy nem Night City történetével indít, hanem ismerteti az előzményeket, hogy milyen vállalati harcok és különböző események vezettek a 2077-es állapotokhoz. Egy cyberpunk világhoz ugyanis hozzátartozik az, hogy egyes vállalatok sokkal nagyobb befolyással rendelkeznek egy adott országénál. Végső soron a jelenlegi világrend teljes összeomlását az amerikai Militech és a japán Arasaka viszálya idézte elő. De persze az események alakulásából Johnny Silverhand is kivette a részét.

Az egész történet pikantériája, hogy ez az összeomlás pont a jelenlegi, vagyis a 2020-as évben kezdődött. Ez pedig, valljuk be, elég helytálló, mivel már-már klisé szintre emelkedett az, hogy milyen ramaty az idei év. De a hasonlóság nem áll meg. A bevezetőről ugyanis sokáig azt hittem, hogy a jelenünket vázolja fel. Mégpedig azért, mert említést tesz a korrupcióról, az egyre növekvő bűnözésről, a kapitalizmus által folyton diktált fogyasztásról, valamint a szabad médiáról. Ebből a két oldalból tudjuk meg, hogy lényegében a könyv a Night City Inquirer nevű portál kézbe vehető verziója. Mi pedig nem fejezeteket, hanem olyan oknyomozó cikkeket olvasunk, amit a többi propagandától hemzsegő oldal nem mer lehozni.

A történelmi gyorstalpaló után nyakig merülünk Night City technológiájában. Személy szerint nekem ez volt a kedvenc fejezetem, mert ettől lesz igazán technológiai központú a város. A kiberverek lényegében azokat az imlantátumokat és tech dolgokat jelentik, amikkel felturbózhatják magukat a lakosok. Ezáltal pedig az ember és gép közötti transzhumánokká válhatnak, ami alapnak számít egy ilyen környezetben. A fegyvereknél külön gyártókkal is megismerkedhetünk, ami még élőbbé teszi a várost. Ha egyszer eljutok addig, hogy kipróbáljam a játékot, szinte biztos, hogy a közelharci csecsebecsékre vetem rá magam. De a sima pisztolyoktól kezdve az intelligens, célkövető tölténnyel rendelkező fegyverekig mindent megtalálhatunk.

Bár jelenleg még messze nem állunk azon a technológiai szinten, amit a könyvben megtapasztalunk, mégis belefuthatunk egy-egy hasonló megjelenésű autóba. Ezek ugyancsak kaptak saját márkákat. Ami viszont a már amúgy is érdekes fejezetet színesíti, az a braindance és a hekkelés. Előbbi egy olyan technológia, ami segítségével bárki bőrébe belebújhatsz. Ezzel a napjainkban talán a virtuális szemüvegek segítségével megtapasztalható élménnyel nem csak audiovizuális szórakozást, hanem az adott személy érzéseit is megtapasztalhatjuk. Egyik nagy hátulütője, hogy ezt a készítők szándékosan tömörítve, nagyobb adagokban juttatják el a felhasználókhoz, akik így könnyen függővé válhatnak. Ha ugyanis hosszabb ideig egy vagy több ilyen felvételt nézel, sokkal szürkébb lesz a való élet.

De a kötet legérdekesebb pontja egyértelműen a hekkelés. Na de ez alatt ne a gép előtt ülő kockákra gondoljatok, hanem olyan emberekre, akik egy avatár segítségével tényleg felmerészkednek a Hálóra, ami a mi internetünk megfelelője. A Régi Háló Rache Bartoss miatt ugyan megsemmisült, de a Voodoo Boys banda tagjai gyakran felmerészkednek erre a romos adatfolyamra. Ennek a Netwatch kvázi netesrendőrei nem feltétlenül örülnek, de erre a Voodoo-k vérprofi hackerei ügyet sem vetnek. Mivel egy cyberpunk világról beszélünk, így az igazán profik a testükbe építik a feltöréshez szükséges kütyüket. A 0. kategóriás felszerelés csak egy hordozható kiberdekk, míg egy 5. kategóriás felszereléssel rendelkező hacker egy két lábon járó kiberkalóz. Viszont csínján kell bánni ezekkel a feltörésekkel, mert alaposan igénybe vehetik az adott ember testét. Túlterhelődhet az idegrendszer, de akár a vére is felforrhat a hackernek. Pontosan ezért hekkerállomásokra, vagy jeges kádakra van szükségük, hogy normális hőmérsékleten tartsák magukat.

A további fejezetekben betekinthetünk Nigh City nagyobb vállatainak életébe, a város körzeteibe, és megismerkedhetünk a város egyes részeit uraló bandákkal. Zárásul pedig egy interjút olvashatunk az egykori lázadóval, Rogue-gal. A könyv másik fele tehát nem valami akciódús, hanem csak amolyan kötelező gyorstalpaló, de ennek ellenére is élvezetes látni, hogy mennyire változatos entikumú emberek népesítik be Night City-t.

A Cyberpunk 2077 világa tökéletes útikalauz mindenki számára, legyen az gamer, vagy csak egy hozzám hasonló érdeklődő. Egy borongósabb délután során pont ki lehet végezni, de ha kényelmes tempóban haladunk, akkor egy hétvégére is elosztható. Fantasztikus volt látni, hogy a CD Projekt Red milyen részletgazdag, élő világot alkotott, amit megfűszerez a sok-sok hataloméhes vállalat hadakozása. Geekeknek és a technológia iránt érdeklődőknek tökéletes ajándék, ami egy olyan világot tár elénk, ami könnyen valósággá válhat. De könnyen lehet, hogy erre az útra már mi is ráléptünk pár évvel ezelőtt.

Virtuális kiberölelés a Fumaxnak, hogy voltak olyan jófejek, hogy elolvashattam ezt a színes-szagos könyvet, amit itt tudtok megrendelni.