Apple TV+, Sorozat

Mi szükség volt erre? – Monarch-A szörnyek hagyatéka kritika

Talán már több is olyan cikk volt az oldalon, ahol kifejtettük, hogy bizonyos alkotások akármennyire is jók vagy közkedveltek egyszerűen van az a pont, ahol be kell fejezni őket és kvázi elengedni azt. De ha már mindenáron folytatni akarják valamilyen módon azt a bizonyos alkotást, akkor azt lehetőleg tegyék úgy, hogy valamiféle koncepció van mögötte és nem mellesleg legyen érdekes. Illetve lehetőleg adjon hozzá valamit ahhoz a bizonyos alkotáshoz, franchise-hoz. Hasonlóak voltak az elvárások a Monarch – A szörnyek hagyatéka című sorozat felé is, ami a Warner féle úgynevezett Monsterverse-ben játszódik. Gyengébbek kedvéért az a széria, amiben egyszerre benne van King Kong és Godzilla.

Bevallom én már eleve nem értettem azt sem, hogy ez a produkció mit keres az AppleTV+-on. Persze közismert tény, hogy a Warner finoman szólva sincs anyagilag a toppon, szóval nincs kizárva, hogy a két stúdió között született valamiféle megállapodás. Emellett az is tény, hogy a Monsterverse mögött ott van az a bizonyos Legendary Pictures is, akikkel a Warner nem régiben összerúgta a port. Tehát lehet, hogy itt is van valami kompromisszum. Azonban mindezektől teljesen függetlenül is felmerült a kérdés, hogy mégis ki és miért gondolta úgy, hogy szükség van erre a sorozatra?

Habár az előzetesek alapján még úgy ahogy ígéretesnek tűnhetett maga a sorozat és feltehetően a közönséget is érdekli, hogy a Monarch miként találta meg Monthrát, Rodant és Ghidorát. Vagy éppenséggel különítette el Kongot és a Koponya szigetet. Ám a sorozat ezekkel egyáltalán nem foglalkozik. Helyette arról szól az egész, hogy a Monarch miként találta meg ezt a bizonyos Belső Földet, meg hogy kiderül, hogy a Monarch valójában mekkora egy szemét gané cég. Ezeknek persze még talán úgy lenne valami értelme, ha a sorozat a Godzilla 2 vagy legkésőbb a Godzilla vs Kong előtt jött volna ki, na de így? Konkrétan a sorozat semmi olyat nem mond, amit a célközönség már ne tudna vagy éppenséggel érdelné.

Persze van még egy családi szálas dolog, ami az elején még úgy ahogy érdekesnek is mondható. Ám végül érdemben nem fut ki sehova és menet közben totál érdektelenné válik az egész. Illetve van még egy bizonyos múltbéli szál is, amin keresztül kvázi a Monarch megalakulását és a Godzillával való első interakciókat figyelhetjük. Ezek a jelenetek még úgy egyébként mesze a sorozat legjobb pillanatai és aránylag érdekes kiegészítéséül szolgálnak a filmeknek. Viszont emellett számos olyan történetbeli vagyis hát inkább logikai összefüggésbeli hibát vetnek fel a filmekben látottakkal, amikre így ebben a formában szintén nem igazán volt igény.

Na de akkor beszüljünk is kicsit arról, ami a sorozatban benne van. Előre jelzem, hogy spoilerezni fogok. Bár igazából, aki látta az eddigi filmeket gyakorlatilag semmi olyan nem fog elhangzani, amit már ne tudna. Szóval a kvázi főszál 2015-ben játszódik nem sokkal a G-napnak (hehe hazai áthallás) nevezett esemény után, ami konkrétan a 2013-as Godzilla film eseményeit takarja. Itt megismerhetjük meg Cate Randa-t (Anna Sawai), aki a Kong:Koponya sziget-ben látott Bill Randa unokája és éppen az eltűnt apja után nyomoz, amikor is rájön, hogy az apjának titokban volt egy másik családja is. Itt összeáll a kvázi féltestvérével Kentaroval, akit amúgy Ken Watabe fia alakít, meg annak barátnőjével May-el. Majd némi kutakodás után összetűzésbe kerülnek a Monarchal. Lejutnak abba a bizonyos Belső Földbe és vissza meg persze közbe magánéleti problémákat oldanak meg. És nagyjából ennyi.

Emellett ott van még az a bizonyos múltbéli szál, ahol a fiatal Bill Randa (Anders Holm), egy japán tudósnő Keiko Miura (Mari Yamamoto) és egy katona Lee Shaw kvázi felfedezi ezeket a bizonyos szörnyeket. Megalapítják a Monarch-ot. Illetve a Hidegháború leple alatt igyekeznek valamiféle együttműködést fenntartani az amerikai hadsereggel, ami persze messze nem olyan könnyű, mivel sokan őrültnek tartják őket. Annak ellenére is, hogy konkrétan a saját szemükkel látták a húsvér Godzillát. Valamint egy ponton ez a csapat is, vagyis hát annak egy része szintén lejut a Belső Földbe, mert hát ugye a Kong – Koponya-sziget miatt valahogy meg kell oldani, hogy Bill Randa karaktere abban a helyzetben legyen, ahogy ott látjuk.

Amúgy önmagában véve ez a sorozat, mármint a Monarch egyébként nem lenne rossz és kétségkívül egy minőségi alkotásnak számít. Azonban az egész sorozat legnagyobb hibája, hogy valami olyan rohadtul érdektelen és ami talán a legfontosabb, hogy teljesen feleslegesnek érződik, hogy arra egyszerűen nincsenek szavak. Őszintén szólva én személy szerint csak is azért nem hagytam abba a nézését nagyjából úgy a harmadik rész körül, mert én lettem kijelölve arra, hogy cikket írjak belőle. Persze azt azért nem állítanám, hogy szenvedtem a sorozat nézése közben, de határozottan az az érzésem volt, hogy inkább néztem/olvastam/csináltam volna szinte bármi mást helyette.

Ami talán még valamennyire képes menteni a sorozatot az a színészi játék. A kvázi fiatalok, vagyis a Watabe gyerek és társai között egész jó a kémia. Ugyanez igaz a múltbéli szálon lévő színészekre is, bár ott azért érződik egyfajta minőségi ugrás. Meg mondjuk az is segít, hogy a párbeszédek is jól vannak megírva. Illetve ami még úgy ahogy különlegessé teszi ezt a sorozatot, hogy Lee Shaw karaktere mind a múltbéli, mind pedig a kvázi jelenbéli szálon is feltűnik, akit így Kurt Russel és az ő fia Wyatt Russel alakít. Egyébként tök érdekes, hogy Kurt Russel felbukkanásával és kb minden jelenetben, amiben megszólal az valami olyan minőségi ugrás a sorozatban, hogy azt nem lehet hova tenni. Szóval nem irigylem a Russel gyereket sem.

Illetve amit még egy ilyen jellegű kvázi szörnyfilmnél nem lehet szó nélkül hagyni, az a látvány. Természetesen az Apple bőven biztosított ehhez az alkotáshoz egy megfelelő keretet. Habár azért helyenként látszik, hogy hol és min spóroltak. Viszont amikor megjelennek a szörnyek, főként Godzilla, meg az a néhány szörnyes összecsapás, ami van, az valami baromi jól néz ki. Godzilla hangja pedig még mindig olyan, mint hogy egy közismert YouTube csatornától idézzek, amitől még Liam Neeson is összecsinálná magát.

VÉGSZÓ

A Monarch szinte minden tekintetben egy felesleges időpazarlás. Őszintén szólva nem is értem, hogy ki és miért hagyta jóvá egyáltalán a létrejöttét. Persze nincs kizárva, hogy majd a soron következő Godzilla és Kong film ad majd valami értelmet neki, de vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy kell-e ennek egy második évad.