Film

Nyomozás az íróvá váló katonanövendék körül – Halványkék szemek kritika

A Netflix Christian Bale közreműködésével adaptál egy történetet, amiben mellesleg Edgar Allan Poe is megjelenik. Bizonyára sok krimirajongónak nem is kell több, hogy rohanjon megtekinteni a streamingcég idei első nagy dobását.

Történetünk kezdetén Landor nyomozó (Bale) megérkezik a New York-i West Point katonai akadémiára. Az egyik kadétot felakasztották, ennek az ügynek a felderítésével bízzák meg. Hangulati elemként csipetnyi miszticizmus és horror, társként pedig Edgar Allan Poe szegődik mellé az igazság kiderítéséért folytatott küzdelmében.

A film krimiképp mindenképpen jó szívvel ajánlható. A készítők értenek a mesterségükhöz, a havas környezet kifejezetten jól passzol a történethez, a zene jól fokozza a hangulatot. Viszont ennél sokkal többre, virtuóz történetvezetésre vagy soha nem látott ötletekre nem kell számítani. A Halványkék szemek egy teljesen korrekt munka, de ennél nem sokkal több.

Ami mégis egy kis pluszt hozzá tud adni, az egyrészt Bale játéka. Neki sem ez élete filmje, de jól hozza a zseniális nyomozó karakterét. Kicsit talán meglepőbb lehet viszont Harry Melling remek alakítása Poe szerepében.

Valójában Melling színészi alakításának felcsillanása sem igazán váratlan. A leginkább még mindig Dudley Dursley megformálójaként ismert színész már a The Devil All the Time-ban is megmutatta tehetségét. Gyorsan megjegyzem, biztosan lesznek elégedetlen Poe-rajongók, akiknek valami nem nyeri el a tetszését a karakter megformálására. De számomra mezei filmrajongóként kifejezetten jó volt nézni, ahogyan a kissé különc, de zseniális Poe-t megformálta.

A két főszereplő együtt is jól működik, miattuk lesz kicsivel emlékezetesebb a Halványkék szemek egy átlagos kriminél. A történetben már-már természetesen van egy nagy csavar, ami egészen jól működik is, de szerintem igazán komolyan azért senkit nem ráz meg. Talán azért, mert kicsit későn érkezik. Addigra már sokakat elveszíthet a film a kicsit lassú tempójával. A történet nagyjából két órás, érzésem szerint a Netflix szeret ebben az időtartamban gondolkodni. Sajnos itt és sok más filmje esetében is picit feleslegesen teszi ezt.

A Halványkék szemek egy ügyesen összerakott krimi, néhány fentebb részletezett különleges adalékkal. Ezekkel együtt sem váltja be teljesen a hozzá fűzött reményeket. Valahogy érezhetően több rejlett az alapkoncepcióban. De akik egy kicsit különleges, jó minőségű kriminél nem szeretnének sokkal többet, azok nem fognak csalódni.