Kulissza

Rendezőlegendák I. – Tíz érdekesség George Millerről

A filmrendezők élete izgalmas, érdekes és tele van meglepetésekkel. Sokszor teljes világokat álmodnak meg, forgatnak le és tárnak a mozivásznakon a nagyközönség elé. Ezen folyamatot pedig csak igazán különleges egyéniségek tudják végig megfelelően támogatni, érdemes lehet hát külön is foglalkozni velük egy kicsit. A Mad Max-filmek legújabb része nemrég került a mozikba, így az első kiválasztott rendező George Miller lett.

1. Ikertestvér

Miller-nek három testvére van, köztük egy John nevű ikertestvérrel. Az ikrek eleinte orvosi egyetemre mentek, de sikeresen praktizáló orvos természetesen csak John lett. Viszont inspirációt George is merített a Sydney-i kórházban látottakból. Itt találkozott ugyanis sok autóbaleset eredményével, amik a Mad Max ötletéhez is hozzájárultak.

2. Gerilla-filmkészítés

Az első Mad Max film forgatási körülményei igen rendhagyók voltak. A stáb engedély nélkül zárt le utakat egy-egy jelenet céljából. Később viszont a rendőrség érdeklődését mégis felkeltette a produkció. Szerencsére pozitív értelemben: egy idő után segítették a filmeseket az utak lezárásával.

3. Bevételi rekord

A maga idejében az első Mad Max bevételi rekordot is tartott. Kis költségvetésének és 100 millió dolláros bevételének köszönhetően Guinness-rekorder volt a legjobb megtérülési arányú film kategóriájában.

4. Első vér

A siker miatt sok új lehetőség megnyílt Miller számára. Egyebek mellett azt is megtehette volna, hogy elfoglalja az első Rambo-film rendezői székét. Mikor azonban kiderült, hogy nagyobb költségvetéssel tudna folytatást csinálni Mad Max világához, ezt az opciót választotta.

5. Inspirációk

A Mad Max 2 történetére hatással volt Jung munkássága, Kurosawa filmjei és Joseph Campbell Az ezerarcú hős című műve is.

6. Antarktisz

A Mad Max forgatása közben Miller beszédbe elegyedett egy idős operatőrrel. Az úriember forgatott egy dokumentumfilmet az Antarktisz vidékén. felvetése szerint ez ugyanolyan kihalt vidék, mint ahol Max történetei játszódnak. Ez a beszélgetés adta az ötlete Miller számára a Táncoló talpak című animációs film elkészítéséhez.

7. Rajongók

A Mad Max második részét olyan híres rendezők tartják számon kedvenc filmjeik között, mint David Fincher, Guillermo del Toro és Robert Rodriguez.

8. Igazság ligája

2007-ben Miller leszerződött a Justice League: Mortal című filmhez. A filmben D.J. Cotrona játszotta volna Superman-t, Armie Hammer pedig Batman-t. A filmet először az írósztrájk hátráltatta, később pedig a Sötét lovag sikere miatt más irányban kezdett el gondolkozni a gyártó Warner, a projekt így sosem készült el.

9. Szuperhősfilmek

Napjainkban szinte elkerülhetetlenül minden rendező véleményét kikérik valamikor a szuperhősfilmekről. Természetesen Miller sem maradhatott ki ebből. A rendező meglehetősen bölcsen nem foglalt kifejezetten élesen állást sem ezen filmek ellen, sem pedig mellettük. Miller egyfajta történelmi szemlélettel nézi ezeket a filmeket, szerinte lényegében a görög, római és viking mitológia elevenedik meg bennük újra, korunkhoz illeszkedő formában.

10. Kedvenc filmek

A Rotten Tomatoes weboldalnak adott interjú alapján Miller kedvenc filmjei: a Pinocchio, a Keresztapa II., a M*A*S*H, Az algíri csata, a Sráckor és az Idétlen időkig. Miller filmográfiájához méltóan színes lista!