Post

A Dűne sárkány gyűrűin át, Coppola aszaszinokkal tarkított rémálmáig – Trailerek/hírek, amikről lehet lemaradtál I.

Új cikksorozat ötletként azon gondolkodtunk a kollégákkal, hogy szélesítjük a blog profilját. Vannak olyan időszakok amikor alig érkezik valami érdemleges hír, ízelítő vagy hasonló ínyencség, ami beleillik a Kritizátor profiljába. Ezúttal viszont mi is csak kapkodtuk a fejünket, hogy mégis mi történik. A cikksorozat ötlete azzal kezdődött, hogy két hete váratlanul fel, majd eltűnt egy kép az internetről. Az infó a Max egyik külföldi sajtóeseményéről szivárgott ki, ami egyebek mellett egy jövőre érkező AZ produkciót, és a 2026-ban debütáló Harry Potter szériát (a gyerekkori énem itt felsikított) is előre vetítette. Ezentúl igyekszünk hetente egy ilyen összefoglalót hozni Nektek. Bár ez a hírek mennyiségétől is függ. De akkor vágjunk is bele!

Forrás: Knight Edge Media

Dűne: Prófécia (Max, 2024. ősz)

Egyértelműen ez volt a legnagyobb volumenű hír, amit az előző héten kaptunk. A Warnernél úgy néz ki rájöttek arra, hogy a Dűne sokunk örömére egy olyan franchise-zá, fejlődjön, amiért a könyv, és a két film rajongói is elégedetten csettintenek. A történet szerint tízezer évvel járunk Paul Atreides előtt, amikor létrejött a később Bene Gesseritként ismert rend, akik a nagy uralkodók mellett töltenek be tanácsadói szerepet. A főbb szerepekben Emily Watson (Chernobil), Travis Filmmel (Vikingek), Olivia Williams (A korona) és Mark Strong (Kingsman: A titkos szolgálat). Pontos premierről egyelőre nem tudunk, de az biztos hogy még idén ősszel újra elmerülhetünk Frank Herbert világában.

Sárkányok háza, 2. évad (Max, 2024. június 16.)

Ha hihetünk az IMDb-nek, akkor napra pontosan öt (telik az idő) éve ért véget, az HBO Max egyik legjobb sorozata. Bár a végére durván megkérdőjelezhető minőségű lett Martin-világa, de számomra a lehető legminőségibb kapudrog volt a szériák világa felé. A tűz és jég világa is itt csücsül e sorok gépelése közben, a könyves polcomon. Bár D&D azóta már úgy néz ki bizonyított A 3-test-problémával, azért a hozzám hasonló fanok nem tudnak szemet hunyni az anyasorozat utolsó évadja fölött.

Két éve azonban megtört a jég, mivel egy olyan spin-off sztorit kaptunk, a Sárkányok házával, amire idővel sokkal szélesebb vigyorral emlékszünk vissza.Hogy mit ígér a második évad előzetes? Még több sárkányt, ármánykodást, Westerost és sokunk legnagyobb örömére még több Daemon Targaryent. A facebook oldalunkon írjátok meg hozzászólásban, hogy ti a Zöldeknek vagy a Feketéknek szurkoltok és ki a kedvenc szereplőtök!

A Hatalom Gyűrűi, 2. évad (Prime Video, 2024. augusztus 9.)

Nagyon sokan húzták a szájukat már a legelső képeket és videókat látva a Prime Video, A Hatalom Gyűrűi című sorozatának kapcsán. Tolkien ugyanis olyan egyedit alkotott, hogy ember legyen a talpán, aki azt ki tudja bogozni. Itt most nem csak az általa alkotott szövevényes mitológiáról és történelemről, hanem a rendkívül bonyolult terminológiát is értem. Az általam csak Papának hívott szerző óriás, a „fantasy atyja” vagyis J. R. R. Tolkien világa ugyanis reneszánszát éli. Nem véletlen, hogy Jeff Bezos cége kapva kapott az alkalmon. Abba most ne menjünk bele, hogy miként épül fel a hagyaték jogi háttere.

De jelen sorok is kevésnek bizonyulnak, a Biblia szintjét megütő A szilmarilok boncolgatásába. Ezek már a laikus (mintha én nem lennék az) olvasó számára is elég meggyőző érvek a Professzor művének monumentalitása mellett. De a legerősebb érvem mégis az, hogy ha valaki mélyen beleássa magát, akkor le is tud doktorálni Tolkien Studies-ból. Számomra egyértelműen az idei nyár legnagyobb és legérdekesebb nyalánkságának ígérkezik már most, A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi második etapja. A hihetetlen vizualitás mellett elképesztő látványorgiát, és még több fejtörőt ígér a Prime Video sorozata.

Assassin’s Creed: Shadows (PlayStation 5, Xbox Series X and Series S, Microsoft Windows, 2024. november 15.)

Nagyjából az Assassin’s Creed szériával egyidős, a sorozat feudális japánba történő költöztetése legalább egy epizód erejéig. Az összefüggés érthető, a popkultúrában a nindzsák (shinobi, ha pontosak akarunk lenni) hasonló melót végeznek, mint a játék orgyilkosai. Amúgy nem, de erről egy Kritikus Töri adás keretein beszélünk a jövőben. A Ubisoft viszont érdekes módon addig ült a témán, míg a Sucker Punch megcsinálta helyettük a PlayStation-ös Ghost of Tsushimát, ami sok szempontból túl is szárnyalta az Assassin’s Creed-et.

Végre megtört a jég, és a sorozat valóban a XVI. század végi Japánba reptet minket. A tényt már sejtettük egy ideje, de egészen pontosan május tizenötödikén, az alább látható kedvcsináló keretében meg is mutatták nekünk mivel készülnek az idei őszre. Ugyan a játékról szinte semmit sem tudunk meg, megismerhettük a két főszereplőt. Szinte meg sem lepődünk, de ez a rövidke és semmitmondó videó is elég volt a gamer világ megosztására. Azonban az igazság (és ugye tudjuk, hogy semmi sem igaz) majd csak november tizenötödike után fog csak kiderülni. (Lord_Tiru)

Megalopolis (nincs bejelentett hazai premierje)

Az ősz legnagyobb filmes durranásának ígérkezik Francis Ford Coppola (A keresztapa-filmek, Magánbeszélgetés, Apokalipszis, most) a hetvenes évek vége óta dédelgetett projektje. Az antikvitás elemeit markánsan magán viselő jövőbeli metropolisz (aminek stílusosan Új Róma a neve) lakosságát – Marx és Engels legnagyobb bánatára – a hedonista arisztokrácia és a szerencsétlen, arctalan tömeg alkotja. Az élesen kétpólusú világ közepén ott áll Cesar Catilina (Adam Driver), az építész, aki tehetségének köszönhetően képes arra, hogy manipulálja az időt, ezzel egy esetleges pozitív irányba terelje a város népének a sorsát. Terve azonban jó pár ember ellenállását kivívja, akik mindenáron azon vannak, hogy megakadályozzák az elképzelésében. Művészi önvallomás felsőfokon. Az alább látható előzetes a tökéletes iskolapéldája annak, hogy miért léteznek még ma is filmszínházak. De ha jobban belegondolunk, akkor a manapság egyre unalmasabb trailer trendeket is alaposan megreformálja ez a kilencvenkét másodperc.

The Shrouds (nincs bejelentett hazai premierje)

David Cronenberg két évvel ezelőtt A jövő bűnei (Crimes of the Future) képében visszatért a testhorror alzsáneréhez, megnyugtatva a hardcore-rajongóit, hogy az egyaránt halvány emlékű Cosmopolis (2012) és Térkép a csillagokhoz (2014) után még mindig ő a Mestere a metamorfózis ábrázolásának (természetesen csak Franz Kafka mögött helyezkedhet el közvetlenül). A 2024. május 20-án Cannes-ban bemutatott The Shrouds esetén valami hasonló tendencia fedezhető fel. A Vincent Cassel (aki fizimiskáját tekintve kísértetiesen hasonlít az őszhalántékú rendezőre) és Diane Kruger főszereplésével készült – eredetileg sorozatnak szánt – film története egy középkorú, özvegy üzletembert mutat be, aki a felesége halála után feltalál egy olyan forradalmi technológiát, ami lehetővé teszi, hogy az élők kapcsolatba léphessenek az egykori szeretteikkel. A gépezetbe természetesen hiba csúszik és beláthatatlan következményei lesznek a tudomány előrehaladottságának.

The Sandman 2. évad (Netflix, a bemutató dátuma egyelőre ismeretlen)

Hét törpe, hétfejű sárkány, hét pecsét és a sorban ott helyezkednek el Neil Gaiman magnum opusanak Végtelenjei, a hét testvér. Név szerint Dream, Despair, Desire, Death, Destruction, Delirium és Destiny. A 2022-ben indult széria mindössze tíz rész (és egy két történetet magába foglaló tizenegyedik) olyan hatalmas rajongótábort vívott ki magának, hogy a kezdetben bizonytalannak ígérkező második évad végül zöld utat kapott. Az Álmok Urának az ereklyéivel való kisebb-nagyobb kalamajkája után a lehető legnagyobb veszéllyel kell szembenéznie: a saját családjával.