HBO Max, Sorozat

Sárkánytűzben fürdőző intrikák – Sárkányok háza évadkritika

Tegye fel a kezét, aki nem szkeptikusan, kitörő lelkesedéssel és a Trónok harca csúfos vége után is őszintén várta a Sárkányok házát! Valószínűleg elég kevesen vannak, akik az ‘anyasorozat’ után tényleg minden korábbitól eltekintve vágtak bele George R. R. Martin Tűz és vér című könyvének adaptációjába. Az HBO azonban merész volt és úgy gondolták, hogy nem hagyják veszni az egykori aranytojást tojó sárkányukat. És milyen jól tették! A kritika a lehető legkevesebb spoilert tartalmazza. Szóval ha nem vagy csak pár részt láttál a sorozatból is nyugodtan elolvashatod.

A bevezetőben említett gondolat, miszerint a Trónok harca lezárása D&D-nek (D. B. Weiss és David Benioff showrennerek) köszönhetően méltaltan véget ért szinte már-már elcsépelt gondolat. Habár három éve a nyolcadik évadról írt kritikámban említettem, hogy közel sem sérelmeztem annyira az akkor látottakat, mégis egy örök tüske maradt bennem. Az évek teltek és személy szerint a keserű szájíz ellenére is kerestem Trónok harca utódját. Bár a HBO részéről volt egy korábbi próbálkozás, hogy feltámasszák Westeros világát, valahogy mégsem akart összejönni. Aztán megérkezett a hír, hogy 2018-ban megjelent Tűz és vért adaptálják, ami a Targaryenek történelmére koncentrál. Sokkal több sárkányt és hasonló intrikákat ígértek, ami lényegében az egyik ismertetője a Martin által kreált világnak.

A történet szerint 172 évvel Daenerys születése előtt járunk, amikor az örökös nélkül maradt Jaehaerys Viserys-t választja Rhaenys Targaryen helyett. Ennek főleg az is az oka, hogy a nép nem szívesen látott volna a trónon egy nőt. Viserys elődjéhez hasonlóan békés, háborúktól mentes uralkodásáról volt ismert. Szomorú tény, hogy a pilotban látott tragédia után fiú örökös nélkül maradt és lányát, Rhaenyra-t választja utódjául. Ezzel nem csak felrúgja a korábbi törvényeket, hanem elég nagy megdöbbentést és kivált az udvarában. Rhaenyra viszont nem csak eszes, hanem roppant céltudatos és apjának nem kevés fejfájást okozva, még véletlenül sem akar megházasodni. Ezzel pedig a történet egy nagyobb szeletét ki is kanyarítja magának a sorozat, amíg némi kaland után eljutunk a végső férjéig.

De a történet igazi sava-borsa mégis az az intrika, aminek hátterében a Hightower-ök, vagyis Alicent és Otto állnak. A fiatal Alicent kezdetben sülve-főve együtt van a hercegnővel. Egymás barátnői és fő bizalmasai, később azonban több esemény hatására ellenfelekké válnak. Kezdjük ott, hogy a feleség nélkül maradt Viserys a tanácsosai és főleg Corlys Velarion javaslatával szembe menve Segítője, Otto lányával házasodik össze. Így Alicent konkrétan egykori barátnője mostohaanyja lesz, valamint három gyereket is szül férjének, akik közül kettő fiú, tehát őket illetné a trón. Csakhogy a király már döntött és továbbra is kiáll korábbi választása mellett. Otto viszont sokkal több egyszerű Segítőnél. Az eddig látott tanácsosok helyett ő sokkal több hatalommal rendelkezik és mindenképp el akarja érni, hogy elsőszülött unokája kerüljön a Vastrónra. Nagyvonalakban erről szól a történet. Persze belemehetnék jobban is, de igyekszem kerülni a spoilereket, főleg az utolsó pár részhez köthetőeket.

Na, de mégis milyen lett a Sárkányok háza? Tényleg megéri visszatérni Westerosra? De még mennyire, hogy megéri! Bár érezhető, hogy sikere azért a Trónok harca korábbi úttörésének is köszönhető, mégis minden korábbi sejtés ellenére egy nagyon is érdekes szériát kaptunk. Láthatjuk Királyvárat teljes pompájában, pár jelenet erejéig ellátogatunk Pentosba és még jobban elmerülhetünk ebben a világban. A három évnyi szünet után olyan dolgok is feltűnhetnek, mint a pazar ruhák és a még szebb díszletek. Nem spóroltak semmin. Legjobban talán a Királyi Testőrség páncélja tetszett. De Rhaenyra is olyan ruhakölteményekben szerepel, hogy attól minden divatot követő elégedetten megnyalja mind a tíz ujját.

A szereplők továbbra sem csak jók vagy rosszak, mindenkinek több oldala van. Habár Rhaenyra gyeremekei inkább előbbi oldalt erősíti, ahogy őt is ezen karakterek közé tenném. Aki viszont messze kiemelkedik az Daemon, a Király öccse. A kezdeti forrófejű, erőszakos férfiból egy megfontoltabb, ám továbbra is heves mérsékletű apa lesz. Mindez semmit sem érne ha nem a fantasztikus Matt Smith alakítja. Játéka páratlan és érződik rajta, hogy egy profi színésszel van dolgunk. Karizmatikus karakter az övé, aki a lovagi tornáktól és a háborúktól sem retten meg, hogy aztán vértől áztatva repkedjen sárkánya, Caraxes hátán. Azonban szorosan követi őt Milly Alcock és Emma D’Arcy Rhaenyra szerepében. Míg előbbi színésznő a fiatal, forrófejű hercegnőt, addig utóbbi egy jóval békésebb, megfontolt Targaryent testesít meg. De ugyanígy megemlíthetném Paddy Considine-t, Emily Carey-t és Olivia Cook-ot, vagy a szintén zseniális Rhys Ifans-t, aki tökéletes Otto Hightower-ként.

A fényképezésnél egyetlen negatívumot szeretnék csak kiemelni. Több résznél olyan sötét, szürkületi felvételeket látunk, amiket sajnos alig látni. Csak sötétben vagy komolyabb állítgatás után válik kivehetővé, hogy mi is történik az adott jelenetben. A zenére ezúttal se lehet panasz. Ramin Djawadi westerosi bárdként ezúttal is remek zenét készített a sorozathoz, ami még inkább színesíti az epizódokat. Egyedül azt sajnálom, hogy az openingnél a már korábban ismert dalt hagyták. Értem én, hogy egy nagyon nagy történethez tartozó, sorozatokról beszélünk. Én mégis jobban örültem volna ha ehhez is készít egy hasonlóan kultikus zenét, ami aztán idővel könnyen a popkultúra részévé válhat.

A Sárkányok háza jött, látott és kemény munkával, de meggyőzött minket. Kilépett a Trónok harca árnyékából és ha tényleg négy évadosra tervezik, akkor könnyen fölé is emelkedhet minőségben. Megvolt rá az esély, hogy elbukjon, mert nem elég a korábbi sebek emléke, de az évad felénél még több szereplőt le is váltottak más színészekre, akik ugyancsak hozták azt, ami feltette a sorozatot a radarra. Nagyon megéri odafigyelni erre a szériára, mert az intrikák mellett tényleg olyan fordulatok kapunk, hogy attól a legfegyelmezettebb néző is hangot ad véleményének.

Ha jól értesültem, akkor a második évadot jövőre kezdik forgatni, azaz legközelebb várhatóan 2024-ben nézhetjük a folytatást. Ha tényleg értő fülekre talál, és anyagilag is mellé állnak ennek a világnak, akkor még sok kellemes pillanatot okozhat. Tervben van ugyan a Jon Snowra fókuszáló sorozat és még két további történetről pletykálnak. Mi pedig tényleg csak bízhatunk benne, hogy a Sárkányok háza és a Martin által teremtett világ még hosszú évekig velünk marad.

A Sárkányok háza első évadja megtalálható az HBO Max műsortárában.