Film

Ryan Reynolds családi időutazása – Az Adam-projekt kritika

Ryan Reynolds a Free Guy után ismét sci-fi készítésébe fogott. A Free Guy rendezője, Shawn Levy jegyzi ezt a mozit is, és több más kedvelt név is felbukkan a szereplőgárdában. Mi kell még egy jó filmhez?

Történetünk szerint Adam Reed (Reynolds) egy időutazó pilóta, aki 2022-ben hajt végre kényszerleszállást. Itt találkozik fiatalkori önmagával, akivel aztán természetesen megmentik a világ jövőjét és feldolgozzák közös múltjukat. Ez alapján azt gondolod, ezt a filmet sem a történet fogja előre vinni? Teljesen igazad van. De akkor mi?

A film egy pontján Adam anyja, a Jennifer Garner által játszott Ellie saját maga jellemzésére a „kimondottan szerethető” szókapcsolatot használja. Az Adam-projekt is ilyen. Alapvetően egy kedves családi sci-fi, sokszor érzelmes jelenetekkel, amiket az időutazásból adódó furcsaságok tesznek kicsit érdekesebbé. De vannak itt jó zenék, dinamikus akciójelenetek és más filmekre való utalgatás is. A Netflix-projektek közül számomra leginkább a Stranger Things idéződött meg, annak a sorozatnak a rajongói ezt is kedvelni fogják. Egyszerű de nagyszerű alaprecept, meghintve egy kis nosztalgiával, sok Ryan Reynolds-al megbolondítva, csipetnyi Mark Ruffalo és Zoe Saldana hozzáadásával.

Ahogyan az időutazást magyarázó történetek logikája, ez a film sem lehet hibátlan. Az általam korábban elmondott gondolatok a Netflix-ről továbbra is állnak. Egész jó kis szórakozás az Adam-projekt, de semmi kiemelkedő. A főgonosz alakja kifejezetten rossz és kidolgozatlan, és bizony gyakran felmerülhet az érzelgősség vádja is. Legkevésbé talán Zoe Saldana karakterének történetszála működik. A színésznőnek a kemény időutazó szerep kifejezetten jól áll, de a karaktere nincs kellően felépítve, így a vele történő eseményeknek nincs igazi súlya.

A kezdő sorokban említett Free Guy egyértelműen jobb film, mint az Adam-projekt. Ötletesebb, pörgősebb, érdekesebb, egyedibb. Ezzel együtt az Adam-projekt is egészen okosan bánik az időutazással. Félreértés ne essék: történetének logikája messze nem hibátlan. Az ügyes húzás éppen az, hogy nem erőlteti, amit nem tud. Nem magyarázzák sokáig, hogyan működik az időutazás. Helyette jön inkább egy közepes poén, vagy néha egy kis könnyfacsarás.

Az Adam-projekt egyik idősíkot sem tudja megváltani. De ha ezt elfogadjuk, egy kis üdítő és pattogatott kukorica segítségével egészen jó esti kikapcsolódást kaphatunk tőle. Igazán rajongani érte nehéz lesz, de a maga nagyjából 100 percében kedvelni kifejezetten könnyű.