Könyv

Segítünk választani

Olvasnivalót választani nem mindig könnyű. A szűk magyar piac ellenére a kiadók igyekeznek az olvasók kedvében járni és elhozni nekik a friss külföldi megjelenéseket, valamint bemutatni a hazai szerzőket. Mindezek mellett még arra is figyelmet fordítanak, hogy a régi, magyarul még meg nem jelent kiadásoknak is helyet szorítsanak. Ez mind szép és jó, de honnan tudjuk, hogy a nagy kínálatból melyik az, ami nekünk is tetszene?

Egyre nagyobb divat a borítón feltüntetni, hogy az adott könyv vagy az írója milyen díjakat nyert, esetleg bestseller volt valamelyik média vagy könyvesbolt listáján. Az elmúlt időszakot megnézve azonban ezek a reklámfogások egyre jobban tévútra vezetik az olvasókat.

A moly.hu könyves közösségi oldalon, páran az év elején gondoltak egyet, és útjára indítottak egy kezdeményezést, hogy megkönnyítsék a választást a sci-fi és fantasy iránt érdeklődők számára. Augusztusra pedig megszületett az eredmény.

sci-fi-top-10.png

A legjobb 10 kiválasztásának menete:

Az év elején megalakult egy sci-fi és egy fantasy csoport, melynek tagjait a zsáner kedvelőiből választották. A feladat „mindössze” annyi volt minden résztvevő számára, hogy a 2015-ben a műfajban magyarul megjelent könyvek legalább felét elolvassák. Bizonyos feltételeknek azonban eleget kellett tenniük a kiadványoknak, ami alapján a következő két lista született: sci-fi polc és fantasy polc.

Aki teljesítette a fentieket, az „zsűriképes” lett, és szavazhatott az általa legjobbnak vélt könyvekre. Ezen összesítéséből jött létre a két ajánló lista, mely nem kíván rangsort állítani az egyes megjelenések között.

2015-ös fantasy ajánló:

Néha olvasok fantasyt, azonban annyira nem vagyok toppon a műfajt illetően, így nem is szaporítanám a szót tovább, csak annyit tennék hozzá, hogy a TOP-10-es regényekből egyhez sem volt még szerencsém (de most már van miből választanom 🙂 ) Bővebben a Merítés Fantasy rovatában olvashatsz a könyvekről.

fantasy-top-10.png

2015-ös sci-fi ajánló:

Aki rendszeresen látogatja az oldalt, az gondolom nem lepődik meg azon, hogy szerény személyem is a „zsűri” tagja volt. Nem volt egy könnyű menet, hiszen 17 könyvet kellett elolvasni, melyekből több is egy-egy sorozat részét képezte, amihez az előzményeket is pótolni kellett.

A TOP-10-be bekerült könyvekből hatot olvastam, így most ezekről írnék pár sort, mintegy kedvcsinálónak.

John Brunner: Zanzibár – A regény nem éppen mai darab, hiszen eredetileg 1968-ban jelent meg, mégsem lehet idejétmúltnak tekinteni. Olvasóját 2010-be repíti, ami számunkra már a múlt, de akkor még a jövőt jelentette. Olyan problémákat látott előre John Brunner, melyek a mai emberek számára már mindennapos dolgok. Stílusa még mai szemmel is futurisztikus, aminek köszönhetően az elején igencsak értetetlenül áll az ember a leírtak előtt. Idővel azonban belerázódik, és az addig értelmetlennek vagy zagyvaságnak tűnő részletek is a helyükre kerülnek. Ezt a regényt kifejezetten sci-fi rajongóknak ajánlanám elsősorban.

Jack Campbell: Rendíthetetlen – Egy sorozat első része, ami hangulatában nagyon hasonlít a Battlestar Galacticahoz. Azzal a különbséggel, hogy itt a szemben álló felek mindkét oldalon emberek(nek tűnnek). Campbell nagyon jól játszik az űr végtelenségével, amivel szembeállítja a szűk csatahajók fedélzetét. A feszültségek leginkább a hajókon belül keletkeznek, így azok számára is izgalmas olvasmány, akik nincsenek túlzottan oda az űrháborúk nyújtotta átláthatatlan csatajelenetekért (akárcsak jómagam).

Cory Doctorow: Homeland – A Kis testvér méltó folytatása. Aki szereti a hackeres, számítógépes elbeszéléseket, keverve egy kis elnyomó rendszer elleni harccal, annak igazán izgalmas élményt nyújt a regény. A könyvben felsorolt programok és eljárások azonban kicsit paranoiddá tehetik az olvasót. Tehát, aki az átlagosnál jobban tart attól, hogy a laptopja webkamerája esetleg minden mozdulatát követi és továbbítja egy ismeretlennek, az készüljön fel még több rettegésre.

Brandon Hackett (Markovics Botond): Az időutazás tegnapja – Az időutazás napja folytatása. Hogy őszinte legyek, valami hasonlóra számítottam, mint az első rész. Azonban Hackett fejest ugrott a sci-fi világába, és egy olyan folytatást hozott létre, amely hasonlít a megalomániára. Sok rajongónak bejött ez a világ, de engem valahogy nem tudott megfogni. Az első regény valóban újító volt és izgalmas, míg ez inkább csak próbálkozás az ismeretlennel.

Emmi Itäranta: A teamesternő könyve – Felmerült a kérdés, hogy ezt a kötetet nem kellene-e inkább YA kategóriába sorolni, hiszen sok minden illik rá, ami a YA besorolásra is (disztópia, fiatal főszereplők, stb…) Aki viszont a kezébe veszi a regényt, az gyorsan el is felejti, hogy ilyen kérdés felmerülhetett. Valódi szépirodalmi köntösbe bújtatott sci-fi, ami sok morális kérdést is felvet. Vajon te mit tennél, ha a világ és ezzel együtt a környezeted is vízhiányban szenvedne, miközben neked van egy forrásod korlátozott hozammal, mely hűs, tiszta vízzel lát el? Ha viszont megosztod, akkor rövid időn belül elapad a készleted.

Kim Stanley Robinson: Aurora – Robinsonra haragszom! Nem azért, mert rossz lenne jelen regénye, hanem azért, mert olyan gondolatokat ültetett el a fejemben, melyek elrontják optimista elképzeléseimet az emberiség kirajzását illetően. Maga a regény érdekes, főleg azért, mert egy mesterséges intelligencia meséli el nagy részét a történetnek, és nyomon tudjuk követni az elbeszélőképességének fejlődését. A generációs űrhajó és lakói élete is izgalmas és érdekes. Talán ezen ötletek felhasználásával egyszer esetleg sikerül a kirajzás, fricskát mutatva az írónak.

Az általam olvasott könyvek alapján csak azt tudom mondani, hogy mindegy, melyiket választjuk az ajánlottak közül, nem fogunk csalódni. Az egyetlen amire figyelni kell, az az, hogy ha egy sorozatba nyúlunk, akkor az első résszel kezdjük. A választáshoz segít még a Merítés Sci-fi rovata.

Ami nem került be a TOP-10-be, de szerintem érdemes elolvasni, az Robert J. Sawyer: Halál a vörös bolygón című regénye. Egy igazán noir hangulatú sci-fi – krimi, ami igazi strandkönyv. Szórakoztat, megnevettet, és közben nem kíván túl sok gondolkodást a technikai részleteken.

Köszönetnyilvánítás:

Ahhoz, hogy létrejöjjön ez az ajánló, kellet két ember, aki az ötletét felvállalja és véghez is viszi. Köszönet a sci-fi ajánlóért @acélpatkánynak, a fantasy ajánlóért pedig @Dominik_Blasirnak. Reméljük, hogy a jövőben is vállalják a rovatgazdák szerepét és koordinálják a lelkes „zsűrit”, hogy hasonló jó könyveket ajánlhassunk jövőre. Valamint köszönet a moly.hu-nak, hogy összehozza a könyvmolyokat.