Játék

Sötétségből az eladási listák elejére – Batman: Arkham széria 1. rész: Arkham Asylum

Nemsokára érkezik a Suicide Squad: Kill the Justice League, így gondoltam illene bemutatni a Batman: Arkham széria előző részeit. A sorozat első része a 2009-ben megjelent Batman: Arkham Asylum, ami sok szempontból fontos a játékadaptációk történetében. Ekkortájt nagy pesszimizmus volt a játékadaptációkkal szemben, hasonlóan a filmadaptációkhoz. Legtöbbjük csak meglovagolta ha egy franchise épp hype alatt volt, a kiadók kevés időt adtak a játékok elkészültére, és a szabadkéz sem volt épp ismert fogalom. Minőségük az előbb felsorolt indokok miatt legjobb esetben is csak felemás volt (tisztelet a kivételnek), szóval jöhet a kérdés, miért is olyan különleges ez a széria?

Batman: Arkham Asylum trailer

A Rocksteady csapata tudta, hogy mihez nyúl, és megfelelő körültekintéssel tette ezt. Sok szuperhősös játék esik abba a hibába, hogy nem fordít elég figyelmet az irányított karakter jellemére, ezért hiába sikerül jól egy-egy harcjelenet, párbeszéd vagy animáció, nem tudja teljes élvezettel átélni a játékot, ezért az érzelmeire se lesz akkora hatással, ami pedig fontos lenne egy ekkora címnél.  

Már akkor lehetett tudni, hogy sokat várhatunk a játéktól, amikor a forgatókönyvet nem másra bízták, mint a Batman: Beyond-ot is jegyző Paul Dini-re. Batman hangját Kevin Conroy adta, akinek szintén nem volt ismeretlen a karakter ugyanúgy, ahogy a Joker hangját szolgáltató Mark Hamillnek sem, aki azonnal igent mondott a felkérésre. 

Észnél kellett lenni nagyon, hiszen Batmannek nincsenek szuperképességei, ami tűnhet könnyebbségnek is a fejlesztésre nézve, viszont mivel nincsenek emberfeletti képességei, ezért sokkal jobban rá kell igazítani a harcrendszer mechanikáját, és óvatosan kell balanszolni az ellenfeleket is, hogy emberközeli legyen.

Történet

A történet elején éppen Jokert kísérjük be az Arkham elmegyógyintézetbe, miután Batman elfogta őt. Joker már hónapok óta tervezte a szökését Harley Quinnel együtt, a sikeres szökés után pedig kezdetét veszi a nagyjából 15 órás fogócska. Batman segítségére Gordon rendőrfőnök lánya, a deréktól lefele lebénult Barbara lesz. Barbarát rádiókapcsolaton keresztül hallgatjuk a játékmenet alatt, és gyakran innen tudjuk meg, hogy hol is tart a történet, valamint ez lendíti előre azt.

Talán az egyik legfontosabb jellemzője Batmannek, hogy nem öl embert, ezáltal nehéz dolguk volt a fejlesztőknek a harcrendszer kialakítása során. Élvezetesen kellett megoldani a lopakodós, ártalmatlanítós rendszert, illetve pusztakezes harcot is látványossá kellett tenni.

A harcrendszert bemutató videó

Grafikailag 2023-ban nem kell sokat várni, de annó nagyon jónak számított, illetve a grafikusok is megdolgoztak a pénzükért, hiszen remekül hozza a Sötét Lovag hangulatát a játék.