Film

Valaki nagyon túltolta – Kokainmedve kritika

Az emberi képzelőerő vagy még inkább hülyeség kétségkívül határtalan. Azonban olykor a valóság sokkal elképesztőbb és elborultabb dolgokat képes alkotni. Ilyen például a köztudatban csak kokainmedveként elhíresült eset is, ami határozottan megihlete Hollywood-ot is. Habár tény, hogy nem igazán ragaszkodtak az eredeti történet adaptálásához, ami persze önmagában véve még nem feltétlenül baj. Csak érdemes eszerint kezelni ezt az alkotást.

A történet szerint valamikor a 80-as évek Amerikájában egy felelőtlen drogfutár, névszerint egy bizonyos Andrew Thornton a drogszállításhoz használt repülőjéből egy erdő felett kihajított egy nagyobb mennyiségű kokaint, majd aztán ő is utánaugrott, ám az ejtőernyője nem nyílt ki így végül belehalt a dologba. Azonban az általa kihajított kábítószerre nem várt módon egy a környéken élő feketemedve talált rá és annak rendje és módja szerint élvezetét lelte a drogban. Viszont az alkotás történetének igazságtartalma ennyiben ki is merül.

A Kokainmedve ugyanis alapvetően egy tipikus slasher horror vígjáték, amiben az éppen aktuális megállíthatatlan és kegyetlen gyilkoló entitás egy medve. Szerintem azért fontosak az ilyen jellegű alkotások, mármint amikben valamilyen egyszerű vadállat gyilkol, mert az átlag és nem mellesleg sok esetben elkényelmesedett ember hajlamos elfeledkezni róla, hogy ezek az élőlények olykor akármennyire is aranyosnak vagy éppenséggel szerethetőnek vannak beállítva, igazából mégiscsak veszélyes vadállatok, amik nem véletlenül vannak a táplálékláncban ott, ahol.

Márpedig a film hiába van tele humorosabbnál humorosabb, vagy legalábbis annak szánt jelenetekkel, azért amikor a címszereplő Kokainmedve felbukkan az szinte minden esetben rendkívül feszült és ijesztő pillanatokat eredményez. Emellett persze van egy másik, vagyis hát igazából több másik történetszál is, amik természetesen leginkább arra szolgálnak, hogy növeljék valahogyan az áldozatok számát. Mint például a drogcsempészek, akik a hiányzó szállítmányt keresik. Vagy a gyerekét kereső anya és a hozzácsatlakozó vadőrök.

Ugyanakkor a Kokainmedve egyik legnagyobb erénye, hogy kellő időt fordít arra, hogy a különböző karaktereket megfelelően bemutassa és még ha nem is feltétlenül ad mindegyikük mögé egy vaskos háttértörténetet, azért a közönség számára így is legalább vannak annyira érdekesek, hogy ne hagyja őket hidegen az, hogy kivel és hogy leginkább mi fog történni. Habár természetesen itt van jó néhány önjelölt halnivaló idióta. De speciel olyan is, akit kifejezetten még akár sajnálni is lehet.

VÉGSZÓ

A Kokainmedve pontosan azt nyújtja, amit az ember egy ilyen jellegű alkotástól elvár. Egy könnyed trancsirozásban gazdag kikapcsolódást, ami után mindenki kétszer is meggondolja, hogy melyik állatnak mégis mit ad be.