Netflix, Sorozat

Vérkeringő – Catlevania Nocturne kritika

A Castlevania videojáték sorozat hosszú éveken át hódította meg a horror műfaj rajongóit, és igazi szent neve lett a játékosok között. Hatalmas meglepetés volt, amikor a Netflix anime adaptációja nem omlott össze a rajongói elvárások súlya alatt, és egyike lett a legjobb változatoknak a már jól ismert történetben. Az eredeti karakterek és történeti elemek, a túlzott, de jól animált erőszak és borzalom, valamint a tehetséges színészek által felolvasott jól megírt szövegek mind hozzájárultak a sikerhez.

A Castlevania negyedik évadához érkeztünk, és egy újabb Belmont klán tagot, Richtert ismerhettük meg. Ez a legjobban kinéző évad, amit valaha is készítettek a sorozatban, és talán a legambiciózusabb is, hiszen a francia forradalom idején játszódik, és új karaktereket vonultat fel. Ez is egy példa arra, hogy amikor akarja, a Netflix valóban kiemelkedően adaptálhatja a videojátékokat.

Látvány és hangulat

Az első pillanattól kezdve lenyűgöző a látvány. Tűzijátékok tükröződése látható az égen, miközben a kamera feljön a víz alól. 1783-ban vagyunk. Ahogy a tűzijátékok csillagokká robbannak, a fiatal Richter Belmont és édesanyja, Julia az üres utcákon sétálnak. Sötét és egyfajta nyugtalanító érzést átadva a nézőnek. Majd ekkor bekövetkezik a tragédia.

Julia elvesztését követően Richtert szorosan beszorítja a vámpír, Olrox karma. Fiúként terrorban, fájdalomban és gyűlöletben nő fel, miután látta édesanyját Olrox egyik csatlósának keze által holtan összeesni. Olrox megígéri, hogy visszatér és megszerzi Richter életét is, mielőtt tovább megy a éjszakába. Julia élettelen testét tisszegsségtelenül hagyta ott. Ez elég lenne bárki életét tönkretenni, de Richter felkapja ostorát és a Castlevania videojátékokból ismert legendás vámpírvadászzá válik.

A Francia forradalom és a karakterek

Néhány évvel később Richter már a francia forradalom részeként cseperedik fel. Az arisztokraták vámpírok támadásai ellen képzett vámpírvadászok felügyelik a szövetséget, amelynek most már ő is a tagja. Halálos ostor képességeit a ellenállás harcosa, Maria Renard oldalán használja fel az egyenlőtlenség ellen, amíg a kontraforradalmárok azt próbálják kikényszeríteni, hogy egy vámpírt hívjanak segítségül.

Párhuzam más sorozatokkal

Milyen sorozatok jutnak eszünkbe? A Castlevania: Nocturne vér, borzalom és pusztításával az anime sorozatok közül olyanokat idéz, mint a Chainsaw Man vagy a Hellsing, mivel túlzottan is durva és extravagáns, ugyanakkor releváns a történet szempontjából. A Hellsing önmagában a vámpírokról szól, míg a Chainsaw Man olyan „ördögökről” szól, akik ellen egy kormányzati szervezet alkalmazottai harcolnak szintén ördögöket bevetve. Ha élvezed ezeket a sorozatokat, otthon érzed majd magad a Castlevaniában. Ezeknek a sorozatoknak a nyers és kiszámíthatatlan stílusa, valamint a stilizált animáció függőséget okozó nézői élményt nyújt.

Összegzés

Sajnos spoilerek nélkül csak ennyit voltam képes írni, viszont a széria rajongóit biztosíthatom arról, hogy az elvárásaiknak minimum megfelel, ha nem múlja felül azokat. A groteszk, sötét világ beszippantja a nézőt és a morális dilemmák igazi érzelmi hullámok közt dobálja a nézőt végig az évad folyamán. A látvány szemet gyönyörködtető a story pedig valóságos „soul food” főle az anime rajongók számára. Csak ajánlani tudom.