Könyv

10+1 közelgő könyvadaptáció

Hollywood mindig is szerette a könyvadaptációkat. Idén se kell ezeket nélkülöznünk, ezért összeszedtünk párat, amit mi nagyon várunk.

Michael Koryta – Akik az életemre törnek 

Koryta regényének adaptációja több szempontból is izgalmasnak ígérkezik. Egyrészt a rendezői székben Taylor Sheridan ül, aki olyan filmekért felel, mint a Sicario, a Hell or High Water, vagy a Wind River. A másik, hogy a főszerepet Angelina Jolie viszi. A sztori szerint egy tinédzser gyilkosság szemtanúja lesz, és két bérgyilkos igyekszik megölni ezért, miközben egy túlélő specialista pedig próbálja megvédeni az életét. Ja igen, és mindeközben hatalmas erdőtűz is fenyegeti őket.  

Elizabeth Brundage –  All Things Cease to Appear 

Things Heard & Seen címen érkezik a könyv adaptációja, Amanda Seyfried főszereplésével. A történet hamisítatlan thriller, melyben Amanda egy művészt alakít aki új helyre költözik férjével, de a házasság sötét titkai szépen lassan elkezdenek a felszínre úszni.  

Matt Logelin – Two Kisses for Maddy 

Matt Logelin élete mesekönyvbe illőnek volt mondható. Összeházasodott a középiskolai szerelmével, és megszületett az első gyermeke Maddy. De a mese idáig tartott, ugyanis a kislány születése után a felesége anélkül halt meg, hogy akár a karjában tarthatta volna a gyermekét. Mattnek nem volt ideje a gyászra ugyanis, azonnal fel kellett vennie a szülői szerepet. Az önéletrajzi ihletésű könyv főszerepét Kevin Hart fogja eljátszani. Meglepő is lehetne a dolog, de szemöldökráncolásra nincs ok. Bár vígjáték szerepeiről híres, Kevin Hart játszott már drámában, gondoljunk csak a francia Életrevalók amerikai változatára. A film Faterhood címen jön.  

Tom Clancy – Bűntudat nélkül 

John Clark felesége halálát igyekszik megbosszulni, miközben egyre nagyobb összeesküvés közepében találja magát. Mi teszi izgalmassá ezt a klisés sztorit? Hát egyrészt Tom Clancy neve, akit kedvel a filmes világ, nem véletlen. A történeteiből nagyon jó filmeket és sorozatokat lehet kreálni (Jack Ryan-t nézitek remélem), másrészt Michael B. Jordan-t a jóisten is akciófilmekre teremtette. Elég megnézni az előzetest. 

Patrick DeWitt – French Exit 

Egy vagyonából kifutóban lévő nő Párizsba költözik egy macskával és a fiával. Rendben. Nem az első DeWitt adaptáció, de mindenképpen a legizgalmasabb és ennek  első számú oka Michelle Pfeiffer. A könyvet egyébként maga DeWitt írja a vászonra át.  

Eleanor Catton – A fényességek 

Finoman fogalmazunk, ha azt mondjuk, hogy nagyon várjuk a Man Booker-díjas könyv adaptációját. Az 1860-as években játszódó sorozat egyenesen a Új-Zélandra visz minket, és sztoriban jóval több történik, mind amire az olvasó számít. Gyilkosság, bosszú, titokzatos eltűnés. A stáblistában nem csak Eva Greent lehet fellelni, de Eve Hewsont is, aki nemrég a Behind her Eyes című miniben bizonyított.  

https://youtu.be/AdXFiKkO7QI

Dodie Smith – Száz meg egy kiskutya 

Rendben, itt egy kicsit csalunk, a Cruella elnevezésű film ugyanis nem közvetlen adaptációja a klasszikus gyerekkönyvnek, pusztán a benne szereplő gonosz karakterének előtörténete. De ki ne várná iszonyatosan azt, ahogy Emma Stone gonoszt alakít? Érdekesség, hogy Glenn Close lesz a film egyik producere, aki maga is alakította már a karaktert.

Agatha Christie – Halál a Níluson 

Bár ezt a filmet kissé beárnyékolja az Armie Hammer körüli botrány, de ennek ellenére kíváncsian várjuk a soron következő Agatha Christie adaptációt. Mer, hát ugye Agatha Christie. Meg egy csomó nagy név. És nem egy Suchet bajusz, de hát azért Kenneth Branagh, aki a Gyilkosság az Orient Expressen után újra a rendezői székbe ül. Agatha Christie másik nagy klasszikusa már csak az egzotikus helyszín miatt is jó választás lehet, hogy kapjunk pár lenyűgöző jelenetet a látvány szempontjából. És persze egy izgalmas gyilkosságot is.

Frank Herbert – Dűne 

Egyértelmű, de nehéz lenne kihagyni a listáról. A sci-fi egyik nagy klasszikusát Denis Villeneuve fogja adaptálni ezúttal, olyan nevekkel (a teljesség igénye nélkül), mint Josh Brolin, Oscar Isaac, Javier Bardem, Zendaya vagy Timothée Chalamet. Aki azt mondja, hogy nem izgatott a film miatt, az hazudik. Frank Herbert legendás története nem feltétlen a könnyen adaptálható művek közé tartozik. A Dűne csilli-villi űropera helyett a filozófiai, politikai és szociológiai koncepciókat boncolgató sci-fi történeteket bővít. Nem az első adaptáció lesz ez, 84-ben maga David Lynch ugrott neki, bár sokak szerint nem volt túl jó választás erre a projektre.

Colson Whitehead –  A föld alatti vasút  

A Pulitzer díjas regény óriásit ment a megjelenése után, és szinte minden létező díjat be is söpört, ami az útjába került. A kritikusok is imádták, az olvasók is, a Gurdian pedig a 100 legjobb. 21. századi könyv listájába emelték. Egyértelmű tehát, hogy nagyon kíváncsiak vagyunk a belőle készült sorozatra. A sorozatot Barry Jankins szállítja, aki az Oscar-díjas Holdfény rendezője is volt, szóval a témáját tekintve jó kezekben van az adaptáció. Az ültetvényről menekülő Cora története persze a történelmi fikció kategóriájába esik, de Whitehead elég sok kutatómunkát tett a könyvbe ahhoz, hogy érezni lehessen a valóságot, melyből táplálkozik a sztori. Remélhetőleg ez majd a mozgóképes változatban is előjön.

Fredrik Backman – Mi vagyunk a medvék 

Ezt a könyvet itthon is nagyon szerették az olvasók. Kemény drámára számíthatunk, nyakon öntve északi kisváros hangulattal és jégkoronggal.  Miután egy fiatal hoki játékost erőszakkal vádolnak, a könyv szereplőinek élete igen gyorsan és végérvényesen változik meg, a sport maga pedig egy érdekes allegóriája lesz a felnövésnek és a morális bukásnak. Az előzetes alapján a sorozat nagyon jól fog rezonálni a könyvvel és, ha ez így van, olyan élményt kapunk, amely napokig az emberrel marad majd, akárcsak olvasás után.