Egyéb

7 gondolat a vikingekről

Májusban Az Északi című filmet csodálhatta meg a nagyérdemű, júliusban pedig rövidesen Thor újabb kalandja érkezik. De mindenképp említést érdemel a Vikingek sorozat új folytatása, a Vikingek: Valhalla is. Ebből is látható, a vikingek újra itt vannak, és majdnem ezer évvel aktív történelemformáló korszakuk után is hódítanak a popkultúrában. Épp itt az ideje tehát hogy hét érdekességet összeszedjünk róluk.

1. A vikingek történelmi tettei és mondái kis túlzással a mozgókép feltalálása óta folyamatosan foglalkoztatják a filmeseket. Egyik első megjelenésük egy 1906-os német rövidfilmben történik, aminek fő-és címszereplője a germán mitológiai gyökerekkel rendelkező Holle anyó.

2. A vikingek mondavilága természetesen nem csak Holle anyót adta a világnak. Odin, Thor és Loki jól ismert alakjai mellett olyan lények is az ő hitvilágukhoz kötődnek, mint a kraken, a koboldok vagy a trollok. Így mondhatjuk, hogy ebben az értelemben még Pumukli is a vikingek köpönyegéből bújt elő. 

3. Az, hogy a germán mondavilág visszakerült a populáris kultúrába a középkor után, leginkább talán két nagy alkotó tevékenységének köszönhető. Egyikük Richard Wagner, akinek A Nibelung gyűrűje című négy operából álló ciklusa járult hozzá a germán világ újjászülető népszerűségéhez. Másikuk pedig J.R.R. Tolkien, aki a Gyűrűk Ura megírásához inspirálódott gazdagon az északi népek legendás történeteiből.

4. A vikingek popkultúra-hódító erejét mutatja, hogy még animéket és mangákat is inspiráltak. Elég csak az Attack on Titan-re, a Sword Art Online-ra vagy a Vinland Saga-ra gondolni, amik kisebb-nagyobb mértékben szintén ebből a kultúrkörből merítenek.

5. A vikingek legújabb divat hullámának elindítója minden bizonnyal a History Chanel első saját készítésű sorozata, a 2013-as Vikingek. Főszereplője, Ragnar Lothbrok viszont nem itt jelenik meg először mozgóképen. Ő az 1958-as The Vikings során már korábban is hódító útra indult, de előtte regények és képregény szereplője is volt. 

6. A mondakörnek van egy Ragnarnál is hatalmasabb hőse, mégpedig Thor személyében. Ő az őserőt megtestesítő istenség, aki korokon át képes megragadni sokak fantáziáját. Talán a viking kultúra népszerűségét legjobban Thor kapcsán tudjuk megragadni. Egy régmúlt világhoz való visszatérés vágyát testesíti meg ő, amely kor tele van hősökkel és epikus csatákkal, hódítással és bizony halállal. Egy olyan korban, mikor még a mitikus hiedelemvilág az élet szerves része volt. Megismerésükkel egyfelől múltunkat is jobban megérthetjük, így pedig talán a jövőnket is. De aki csak vérontást és erőszakot szeretne, az is jó helyen jár a szarvas sisakot viselő harcosok közt.

7. A népszerűséggel már-már kötelezően együtt jár a fals információk terjedése is. Ilyen például, hogy a fentebb említett két szarvas, jellegzetesen vikingnek gondolt sisakot a tényleges vikingek minden bizonnyal sosem hordták. De az sem igaz, hogy csak a harchoz értettek, szép számmal voltak köztük békés földművesek és kereskedők is. A fenti cikkből pedig talán az is látszik, hogy nem csak hódításaikon keresztül járultak hozzá Európa történelméhez.