Társasjáték

7 társasjáték, amit várunk 2024-ben

Év elején sokan összegyűjtenek mindenféle listákat arról, mire lehet számítani az élet különböző területein. Természetesen társasjáték tematikában sem maradhat ki az év eleji seregszemle. Jöjjön tehát 7 játék, ami miatt emlékezetes lehet 2024. A lista minden eleme legjobb tudásunk szerint meg fog jelenni 2024-ben magyar nyelven. Viszont némelyiknek nincs még magyar címe, így egységesen angol címmel utalok majd rájuk.

Wonderland’s war

Mint nevéből is lehet sejteni, a Wonderland’s war egy stratégiai társasjáték Alíz csodaországban tematikával. A játék a leírás szerint közepes nehézségűnek mondható, és leginkább a konfliktusdús fantasy játékok kedvelői számára készült. A játékban egy egy frakciót irányíthatunk, egyebek mellett vezethetjük Alice, a Bolond kalapos vagy a Szív királynő seregeit. A nyertesnek sok mechanizmust kell ügyesen használnia, köztük például kártyadraftolást és területfoglalást. A külföldi kritikák alapján egy igazán hangulatos és izgalmas játékkal lesz dolgunk.

Fit to Print

A Fit to Print egy szerethető, kisállatos grafikával rendelkező lapkalehelyezős családi játéknak ígérkezik. Az állatkák erdei világában minden játékos egy újságkiadót üzemeltet, és valós időben igyekszik a lehető legjobb címlapot összerakni az erdő történéseiből. A grafika és a viszonylag gyorsnak ígérkező játékmenet sokak kedvencévé teheti majd ezt a játékot is. Hátránya lehet esetleg, hogy akik jobban szeretik a kiszámítható játékokat, idegenkedhet a lapkák valós időben történő véletlenszerű válogatásától. Persze másoknak pont ez adja majd a varázsát.

Life of the Amazonia

Személyes véleményem szerint a hetes listánk leggyönyörűbb tagjához érkeztünk. A Life of the Amazonia során a játékosoknak minél ügyesebben kell saját dzsungelt építeniük. A közepesen játék aprólékos kidolgozottságát jelzi, hogy csak állatfigurából 16 féle lesz megtalálható a dobozban. A játék asztalképe minden bizonnyal impozáns látványt nyújt majd. Bízom benne, hogy a stratégiai része is kellőképpen kidolgozott lesz. A mechanizmusok tárháza kellőképpen gazdagnak tűnik ehhez, pakliépítés, zsáképítés és játék végi bónuszok is részét képezi egyebek mellett a játékélménynek.

The Fox Experiment

A The Fox Experiment az itthon is népszerű Fesztáv szerzőjének, Elizabeth Hargrave-nek egy újabb állatos tematikájú játéka. A közepes bonyolultságú, igényes kivitelezésű játékban ezúttal rókatenyésztésbe lesz alkalmunk belekóstolni. Kockadobást használó rendszer határozza meg a próbálkozásaink sikerességét. A játék családi jellegű, de a kockadobás ne tévesszen meg senkit, a leírások szerint a kockákat okosan használó játékról van szó, ami rejt magában stratégiai mélységeket.

The Witcher: Old world

Ebben a játékban a Vaják ismert és kedvelt világában merülhetünk el egy játékalkalomnyi időre. Felfedezhetjük a világot, küzdhetünk szörnyekkel, szerezhetünk trófeákat. A térkép kifejezetten nagy, a küldetések a kritikák szerint okosan megírtak és jó játékmenetet biztosítanak. A Vaják rajongóinak remek élmény lehet, de az univerzumot kevésbé ismerő, de kalandos játékokat kedvelő résztvevőknek is nagy élmény lehet.

Kutná Hora: The City of Silver

A Kutná Hora egy valós történelmi alapokkal rendelkező gazdasági játék. Kutná Hora környékén ezüstöt találnak, a játékosok feladata pedig az lesz, hogy a többieknél ügyesebben használják ki az ebben rejlő lehetőségeket. A játék kifejezetten interaktív, minden döntéseinkkel befolyásoljuk az egész piacot, így játékostársaink lehetőségeit is.

Dwellings of Eldervale

A Dwellings of Eldervale egy igazán epikus munkáslehelyezős játék. Moduláris táblán, különböző játékosképességeinket használva mérhetjük össze erőinket ellenfeleinkkel. A játék impozáns világában találkozhatunk óriási elementálokkal, sárkányokkal és varázslókkal, így a fantasy-rajongó társasjátékosok elkényeztetve érezhetik majd magukat. Viszont ha győzni akarunk, nem kalandozhatunk felelőtlenül, komoly stratégiai mélységei is vannak a játéknak.