Amazon Prime Video, Film

A férfilét határai – Országúti diszkó remake kritika

Bizonyára sokan érezhetik úgy, hogy a klasszikus értelemben vett férfikép finoman szólva is egy elég erőteljes átalakuláson ment keresztül. Ez persze valakiket pozitívan érintett, míg mások inkább negatívan élik ezt meg. Azonban az igazi problémát az jelenti, hogy nagyrészt eltűntek azok a kvázi útmutatók, amelyek egyfajta mintaképet adtak arról, hogy miként kellene viselkednie egy adott férfinak. Természetesen ebben a dologban jelentős szerepe van a különböző alkotásoknak, amelyek ideális esetben valamilyen pozitív példát állítanak a középpontjukba. Bár tény, hogy az is változó, hogy ki mit tekint pozitív példának, szóval inkább úgy fogalmaznám ezt át, hogy valamilyen olyan erkölcsi értékrendet ad át, ami a társadalom számára hasznos lehet. És akkor itt térnék rá az Országúti diszkó című alkotásra.

Az eredeti Országúti diszkó egy 1989-es film, amiben az azóta már sajnos elhunyt akkori egyik szexideál Patrick Swayze játszotta a főszerepet. A film röviden arról szól, hogy adott egy titokzatos múltú Dalton nevű férfi, aki különböző helyeken dolgozik afféle biztonsági őr per kidobóként, amikor is egyszer felbérelik, hogy menjen és tegyen rendet egy vidéki kisvárosi szórakozó helyen, azon a bizonyos országúti diszkóban. Természetesen a végén kiderül, hogy egy helyi gonosz iparmágnás is azon van, hogy tönkretegye azt a bizonyos szórakozóhelyet és menet közben Dalton is úgymond közelebbi kapcsolatba kerül a helyi Fame Fatale-lal.

A film bár kétségkívül tükrözi az akkortájt uralkodó korszellemet. Vagyis az alkotás elég erőteljesen macsó központú. Tele van helyenként feleslegesnek tűnő izmozással. Van benne meztelenkedés is. Illetve olykor azért a történet maga is kicsit bugyuta. Viszont az egész filmek egy afféle sajátos hangulata, ami némileg a western filmek stílusjegyeit mutatja. Azonban, ami talán a legfontosabb, hogy Patrick Swayze karaktere egy olyan férfi mintaképet mutat, amivel nemcsak hogy azonosulni lehet, de sokan akár még hasonlítani is akarnak rá. Mind kinézetben, mind pedig viselkedésben. Mivel Dalton figurája amellett, hogy erős és sármos még egy morálisan felsőbbrendű értékrenddel is bír, aki hogyha kell képes és hajlandó is igazságot szolgáltatni a társadalomban.

Természetesen aztán menet közben az idő eljárt mind úgy a film, mind pedig az általa közvetíteni kívánt üzenet felett. Aztán egyszer csak valaki az Amazon háza táján úgy érezte, hogy ideje lenne előszedni a filmet és meglovagolni a mostanában tomboló remake hullámot. Mondjuk ehhez képest az viszont egy elég nagy rejtély, hogy a stúdió miért nem küldte moziba ezt a filmet és csak a saját streaming felületén az Amazon Prime-on tette elérhetővé. Legalábbis egyelőre.

Az Országúti diszkó remake története nagyjából leköveti az eredeti film cselekményét, vagyis újfent adott egy titokzatos múltú Dalton nevű férfi, akit egyszer csak felkérnek, hogy menjen el kidobónak abba a bizonyos országúti diszkóba, ami ezúttal éppenséggel a floridai tengerpartoknál van. Természetesen Dalton itt is talál egy lányt, akivel úgymond közelebbi kapcsolatba kerül. Illetve most is van egy helyi nagyratörő vállalkozó, aki persze nem riad vissza a piszkos módszerektől sem. Így hát rövid úton összetűzésbe kerülnek Daltonnal, aki természetesen ezúttal is igazságot szolgáltat majd.

Viszont az Országúti diszkó erőssége soha sem a történetben rejlett, hanem inkább a karaktereiben. Dalton figurája, akit ezúttal Jake Gyllenhaal formál meg, egy aránylag csendes és zárkózott alak, aki azonban mégsem mogorva, sőt meglehetősen kedves és tisztelettudó. Helyenként még humorizálni és képes. Ugyanakkor van egy sötét múltja, illetve egy olyan ijesztő kisugárzása, ami abból ered, hogy a férfi pontosan tisztában van a saját fizikai erejével és hogy mi mindenre képes, ha rászánja magát. Ráadásul Gyllenhaal színészi játéka és egyébkénti kisugárzása is sokat hozzátesz ehhez az érzéshez.

Aztán ott van a produkció másik nagy húzó neve, az egykori UFC bajnok Conor McGregor, akinek ez egy kvázi jutalomjáték. Ugyanis McGregor egy olyan negatív karaktert játszik, nevezetesen Knox-ot, aki konkrétan Dalton figurájának teljes antitézise. Knox ugyanis szintén egy rendkívül erős férfi, aki pontosan tisztában is van a saját képességeivel. Viszont Daltonnal ellentétben ő nem tartja magát a különböző társadalmi normákhoz és gyakorlatilag akkor és azt csinál, amit éppen akar. Mindemellett persze egy rendkívül nárcisztikus és a körülöttelévőkkel folyton gúnyolódó figura és bár bevallom nem követtem nyomon McGregor karrierjét, ám tudtommal annyira azért nem áll tőle távol ez a fajta stílus per viselkedés.

Természetesen a többi szereplő karaktere is rendben van. Vagy legalábbis kellő kiegészíti a főbb karaktereket, illetve a szerepüknek megfelelően a kellő helyen támogatják a történetet. Azonban az Országúti diszkó mégis egy ízig-vérig macsó alkotás, ami teljesen mentes a mostanában felkapott trendektől. Bár ha valaki nagyon akarja akkor megtudja benne a találni a WOKE elemeket. Viszont ettől függetlenül ez még egy régivágású akciófilm, annak minden hibájával együtt.

Ám ennek az alkotásnak, mint úgy általában véve az összes többi hozzáhasonló alkotásnak van egy afféle rejtett üzenete is. Nevezetesen megmutatja, hogy miként kellene viselkednie per kinéznie egy igazi férfinak. Dalton karaktere ugyanis amellett, hogy erős, sármos és jóképű, hozzá még rendkívül céltudatos, megértő, türelmes és bár ez a mostani inkarnációja némileg visszahúzódó és antiszociális, valahol mégiscsak nyitott a világra és kész szembenézni a múltbéli sérelmeivel. Valamint hogyha kell, akkor nem retten vissza az igazságszoltáltatástól sem.

Ebből kifolyólag a film másik nagy erénye az akció jeleneteiben van. Ugyan az előzetesekben is látható egyébként a film végén lévő hajós akció jelenet helyenként valóban elég gagyin néz ki és meglehetősen irreálisnak hat. Ám maguk a verekedős jelentek, na azok tényleg ott vannak a szeren. Jól koreografáltak. Látványosak. Izgalmasak. Illetve, ami talán a legfontosabb, hogy a Közönség valóban képes elhinni, hogy a színészek olykor tényleg egymást pofozzák. Ami tekintetbe véve McGregor múltját én simán el tudom képzelni róla, hogy bevállalt egy-két, ha nem az összes ütést, mondván, hogy a karrierje során kapott már nem egynéhány ilyet.

VÉGSZÓ

Noha az Országúti diszkó remake nem fogja megváltani a világot. Ahogy annak idején ezt az eredeti sem tette. Ám határozottan egy jól sikerült régi vágású akciófilm lett. Kár, hogy nem küldték moziba.