Sorozat

A gyász varázsa – WandaVision évadkritika

A képregények a kultúra szerves részét képezik és függetlenül attól, hogy ki és mit gondol róluk akár ugyanolyan művészeti értékkel is rendelkezhetnek, mint bármilyen más kulturális termék. Ennek egyik képviselője a Marvel, akik még 2008-ban arra vállalkoztak, hogy egy saját különálló filmes univerzumot hoznak létre, az úgynevezett MCU-t. Ugyan ezek az alkotások általában inkább szórakoztató jelleggel készülnek, azért olykor meglehetősen komoly témákkal is képesek bennük foglalkozni, mint például a gyász feldolgozásával. Erről szól a WandaVision avagy itthoni címén WandaVízió, ami nem régiben jelent meg a Disney+-on.

Habár a Marvel filmek többnyire úgy készülnek, hogy valamennyire azok számára is élvezhető legyen, akik addig esetleg nem követték figyelemmel a többi Marvel filmet, azonban a Wandavízió már elég erősen igényel némi előismeretet a korábbi filmekből. A sorozat cselekménye nem sokkal a Bosszúállók: Végjáték eseményei után játszódik és a címszereplő Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) igyekszik valahogyan feldolgozni a szerelme Vízió (Paul Bettany) elvesztését. Ennek következtében pedig szószerint felépít maga köré egy alternatív világot, amit a képességei tesznek lehetővé. A történetet még az is bonyolítja, hogy időközben megjelenik egy afféle félkatonai rendfenntartó szervezet a S.W.O.R.D, magyar nevűkön a KARD, illetve egy titokzatos gonosztevő is.

A történet maga ugyan egy kissé lassan indul és az elején még elég nehéz megérteni, hogy mi is ez az egész, illetve van is pár olyan pillanat, ami után egyesek talán abba is akarhatják majd hagyni a sorozatot. Ám az évad második fele és főként a finálé miatt bőségesen megéri végignézni az egészet. A finálé viszont meglehetősen képregényes sikeredett, vagyis egy látványos összecsapás minimális feszültséggel és egy aránylag kiszámítható végkifejlettel. Ugyanakkor hiába lehetett sejteni nagyjából az évad közepén, hogy mi lesz majd a zárójelenet annak megvalósítása kifejezetten meghatóra sikeredett és egyáltalán nem lett giccses. Emellett a sorozat továbbépíti a MCU-t és felvezetett néhány új karaktert is.

Kicsit érdemes kitérni a sorozat képi megvalósítására is, ami főleg az évad elején a régi korok sitcomjainak mintájára készült. Erre amúgy a sorozatban van is egy magyarázat, ami nemcsak hogy logikus, de egyben szívfacsaró is. Habár az is valószínű, hogy ennek részben anyagi okai is lehettek. Egyébként a WandaVízió többi része hozza a Marveltől megszokott minőséget gyakorlatilag minden téren. Ráadásul a rajongók számára ismét van néhány egész ötletesen megoldott utalás a korábbi képregényekre.

Valamint a színészi játékot is érdemes kiemelni. Ugyanis mind Elizabeth Olsen és mind Paul Bettany végre kapott elég időt a vásznon és az általuk játszott szerepek is elég mélyek voltak ahhoz, hogy megmutassák azt, hogy mire képesek. Mellettük ott van Agnes szerepében Kathryn Hahn-t is, aki szintén brillírozik és bár alapvetően egy humorosabb figurát alkot, azért neki is megvannak a maga komoly pillanatai. Főleg az évad végén. Ugyanakkor a többi színész is hozza a kötelezőt. Egyedül talán a Kat Dennings által megformált Darsy karaktere tud egy kissé idegesítő lenni, viszont ő sem egy felesleges karakter.

Ám ami a WandaVíziót mégis igazán érdekessé teszi az a téma, amivel foglalkozik, nevezetesen a gyász és annak feldolgozása. Wanda ugyanis az egész sorozat, vagy legalábbis ennek az évadnak a során egy gyászolási folyamaton megy keresztül. Ehhez pedig a különleges képességét veszi igénybe, ami bár képes enyhíteni a fájdalmát, azonban valódi megoldást nem jelent rá és még mások életét is tönkre teszi vele. Akárcsak a valóéletben a különböző addikciók, mint a drog vagy az alkohol, amelyek bár egy bizonyos időre képesek feledtetni a problémákat, viszont megoldani nem tudják őket. Sőt, csak újabbakat generálnak.

Mindenképpen elismerésre méltó, hogy a Marvel bevállalta ezt a témát és egy teljes évadot szentelt annak, hogy az egyik szereplőjén keresztül bemutassa ezt a folyamatot, méghozzá úgy, hogy az ne legyen se túlnyújtva, sem pedig túl dramatizálva. Ugyan az még kérdéses, hogy miként fog majd tovább folytatódni a WandaVízió. Pláne ezzel a címmel. Azonban valószínűleg a Marvel és azon belül is Kevin Feige már ezt is tudja.

VÉGSZÓ

A Marvel receptje továbbra is remekül működik. Azonban még mindig képesek újat mutatni és a jelek szerint ez egy jó darabig még így is fog maradni.