Képregény

Szerelem az örök háború árnyékában– Saga 1. kötet képregény kritika

A Saga jóval több, mint a címben ígért egyszerű történet. A fantasy és sci-fi elemeket bravúrosan vegyítő űropera ennél sokkal, de sokkal zseniálisabb, kiszámíthatatlanabb és polgárpukkasztóbb. Mindezt talán az Agymenők című sitcomban elhangzott kultikus mondat példázza a legjobban: “Nincs túl sok képregény, aminek a borítóján egy szárnyas nő csecsemőt szoptat”. A Brian K. Vaughan (Y, az utolsó férfi, Ex Machina, Runaways) által írt és Fiona Staples (North 40, Archie, Mystery Society) által rajzolt képregényben egy intergalaktikus háborúban két ellentétes oldalon harcoló katona egymásba szeret, a szerelmükből pedig egy kislány születik. Ahogy halad előre a cselekmény, megismerjük életük első időszakát, feltárul előttünk egy mesés, új birodalom, amely még a képregények világában is eredetinek számít.

Képregénykritika - Brian K. Vaughan: Saga 1. kötet - Puliwood

Érdemes talán azzal kezdeni, hogy ritkán találkozik az olvasó képregények lapjain az űroperák, a sexploitation és a családregények világával egyszerre. Szemtanúi vagyunk egy, a Star Wars ihlette bolygóközi háborúnak. Térdig gázolunk az erkölcsi fertőben és megismerkedünk főhőseinkkel: a két ellentétes világból jött házaspár (nem)mindennapi gondjaival. Az első rész a történetet felnőttként elmesélő Hazel születésével indul. A szülei a Landfallon született szárnyas Alana és a Landfall holdjáról, a Wreath-ről érkezett, szarvakkal és a mágiával felruházott Marko.

Az első kötetben hármuk menekülését követhetjük nyomon, ugyanis mindkét – egyébként a háborút fenntartani kívánó – oldal szeretné az örök vadászmezőkön látni a főhőseinket. Üldözőik többek között a “képernyőfejű” Robot IV herceg és Az Erély nevű bérgyilkos, aki mintha a westernfilmek világából lépett volna elénk. Kettejük kivitelezése az alkotópáros rendkívüli fantáziáját és kifinomult ízlését dicséri. Vaughan és Staples bravúros munkáját az is jól jelzi, hogy a mindmáig futó sorozat az évek során számtalan díjat begyűjtött. Tizenkét Eisner- és tizenhét Harvey-díjjal jutalmazták, az első néhány számból összeállított kiadvány pedig 2013-ból Hugo-díjat kapott.

Saga képregénykritika | Brian K. Vaughan, Fiona Staples | Filmtekercs.hu

Vaughan és Staples jól ismert elemekből építik fel a világukat. Az általuk megteremtett világ azonban rendkívül újszerűnek és frissítőnek hat. Egyszerre nagyon hús-vér – Marko és Alana jól illenének Kelet-Európa nyers underground világába – mindamellett nagyon is kitalált – a szárnyak és szarvak, a mágia, a legkülönfélébb teremtmények és bolygók. Találkozhatunk itt mindenféle állatfejű, embertestű lényekkel. Képernyőfejű, de nagyon is emberi gondolkodású humanoidokkal. Asszony-bogár kreatúrákkal és zombitestű szellemekkel. Az alkotópáros találékonyságát tükrözi, hogy az amit meglátnak, azt nagy valószínűséggel beépítik a képregénybe.

A képregény lapjain megelevenedő rajzok mégis újszerűnek hatnak, köszönhetően annak, hogy az alkotók sosem odateszik a már említett elemeket, ahova várnánk. Az olvasónak persze sok minden beugorhat referenciaként: az űroperák ősatyja, a Star Wars legalább annyira helytálló hivatkozás, mint A Gyűrűk Ura, a Rómeó és Júlia, vagy akár a Trónok harca is. Vaughan maga a Star Warst, a Flash Gordont és Az Ezüst Utazót nevezi meg legfőbb inspirálójaként.

Képregénykritika - Brian K. Vaughan: Saga 1. kötet - Puliwood

Amilyen meglepő és váratlan a világteremtés és a cselekményszövés, annyira visszafogott, szinte már-már konzervatív a képregényes megjelenítés. Fiona Staples teljesen hagyományos panelezést használ. Nem zsúfolja tele az oldalakat, szép nagy teret kapnak a kifejezetten esztétikus rajzokkal elmesélt jelenetek. Staples mesébe illő képei óriási kontrasztot mutatnak az általuk ábrázolt tartalmakkal. A gyakran beteges szexualitással, a trágársággal, a kíméletlen erőszakkal és a mindezzel járó háború és a halál képeivel. A Saga határozottan 18+-os alkotás. Az üzenete azonban – az elborultsága ellenére is – szép. A szerelem, a család, a hűség erejéről mesél az első kötetben. Véleményem szerint érdemes lenne megpróbálni szélesvászonra adaptálni ezt a világot. Az alkotópáros azonban nem tervezi képernyőre vinni meséjüket, így egyelőre be kell, hogy érjük ezzel a sokszor meghökkentő, máskor letaglózó, de összességében mégiscsak elképesztő világgal.

Ha kedvet kaptatok a Saga-hoz akkor megrendelhetitek ti is a Pesti Könyv webshopjából. A cikk megírásához nyújtott segítséget köszönöm Ik4r0s-nak.