Játék

A játék, ami másokat másolva keresi a saját hangját – Saints Row széria bemutató 2. rész

Az előző cikkem második felvonásában a Saints Row 2-vel fogunk foglalkozni. 2 évvel az előző rész, és fél évvel a GTA IV után debütált 2. felvonás hasonló alaptörténettel kezd. A helyszín ismét Stilwater és szintén egy bandaháborúba csöppenünk bele.

Saints Row 2 borító

Be kell vallani, hogy bár sok hibája volt a GTA IV-nek, a Saints Row 2 sosem tudott kilépni az árnyékából. Az első hónap végén lesújtó eladási számok jelentkeztek, és bár a kritikák nem voltak olyan rosszak, mégis jobb fogadtatásra várt a kiadó THQ. A probléma véleményem szerint az volt, hogy a bandaháborús történetek kicsit már lerágott csontnak tűntek a GTA:SA-után, és annak bizony egyik rész sem ért a nyomába, sem történet, sem karakterjellemek tekintetében. A sok összehasonlítás ellenére mégis van egy nagy különbség, a GTA IV egy picit komolyabb játékmenettel rendelkezik, míg a Saints Row-ban elpoénkodják a készítők a játék egyes részeit.

A Történet

A játék ott veszi fel a fonalat, ahol az előző rész végén letették azt a fejlesztők. 5 év kóma után ébred fel a karakterünk, ezután ráébred, hogy a 3rd Street Saints feloszlott. A régi területeiket elfoglalták a riválisaik, valamint egy korrupt cég is. A történet során megpróbáljuk visszaszerezni az régi területeket és visszakapni az irányítást Stilwater felett, régi és új szövetségesekkel a hátunk mögött.

Játékmenet kép

A játékmenet

Játékmechanikában hasonlít az előző részre, sztori küldetésekkel szerezhetünk reputációs pontokat és pénzt, ezzel feloldva a további történetet. Van lehetőség minigamekre és side-missionokra, ahol bár kisebb mértékben, de ugyan úgy kereshetünk pénzt. A megszerzett pénzből vehetünk tárgyakat, fegyvereket, öltözékeket, járműveket.

Karakterünk a szériához híven egyedileg kreálható, akár egészen elborult kombinációkat is létre lehet hozni. A harcrendszerben nagy változás nem történt, inkább csak finomították a mechanikáját, valamint a felhasználói felületet.

A játékot lehetőségünk van egyjátékos illetve Co-op módban végigjátszani, legalábbis lehetőségünk volt. PC-n és PS3-on leállították a szervereket 2014-ben. PC-n még elérhető a LAN opció, ha többen szeretnénk játszani, vagy XBOX360-on kell játszani, hiszen ott nem állították le a szervereket, mivel a Live szolgáltatáson keresztül futnak.

Játékmenet kép

Végszó

Az első két rész bemutatása itt véget ért, igen tudom, hogy szűkszavú volt ez a két cikk, de ez nem hiába van így. A Saints Row első és második részét inkább azért ajánlom, hogy megismerkedjünk a történettel, a karakterekkel, akik a részek során végigkísérnek, hiszen az ő jellemfejlődésük eléggé szembetűnő. Senki se várjon egy mély és átgondold, részletes történetet, mivel ezt nem fogja megkapni. Látszik, hogy itt még csak bontogatta a szárnyait a széria, nem találta a saját hangját, ez köszön vissza a történet foghíjasságán és a karakterek kissé hiányos jellemén.