Film

Az 5 legjobb SCI-FI az MI szerint – A mesterséges intelligenciát kérdeztük #1

A mesterséges intelligenciák fejlődése napjainkban egészen példaértékű. Elképesztő látni, ahogy munkahelyeinket és otthonainkat átszövi az okostechnológia. A különféle mesterséges intelligenciák algoritmusai számos területen segíthetik elő az emberiséget a fejlődésben, beleértve a közlekedést, az egészségügyet, az oktatást és az életminőséget. Mi is próbának vetjük alá a ChatGPT programot, hogy teszteljük a relevanciáját és fejlettségét.

A sok jó tulajdonság mellett fontos megjegyezni, hogy az emberiség még mindig aggályait fejezi ki a mesterséges intelligencia elterjedésével szemben. Az MI képes hatékonyabban és pontosabban diagnosztizálni bizonyos dolgokat. Számos folyamatot képes automatizálni. Ez pedig magával hozhatja bizonyos munkák megszűnését vagy előnytelen átalakulását, amelyeknél az emberi erőforrás sok esetben rendkívül fontos.

Fontos az MI gondos és felelős megközelítése, tiszteletben tartva az emberi értékeket, jogokat és az adathasználatot. Mi itt a Kritizátornál arra gondoltunk, hogy próbára tesszük a jelenleg legnépszerűbb és szabadon alkalmazható mesterséges intelligencia chat programot. A cikksorozatban arra fogjuk az algoritmust megkérni, hogy sorolja fel az egyes műfajok TOP alkotásait, mi pedig elemezzük és véleményezzük azt.

Elsőként arra kértük meg a programot, hogy listázza ki számunkra a TOP 5 sci-fi műfajú filmet. Fontos megjegyezni, hogy egyik listázásnál sem használjuk az újragenerálás lehetőségét, mindig azt a listát vesszük alapul, amelyet elsőre kapunk az algoritmustól. Sci-fi témában a következő alkotások toplistásak az MI szerint (az MI fordítása természetesen nem tökéletes, ez érzékelhető is, de a program folyamatosan fejlődik és tanul, nézzétek el neki):

5. Mátrix – Ik4r0s

Rögtön egy klasszikussal indít a mesterséges intelligencia, ami méltán került fel a listájára. Ami döbbenet számomra az, hogy a filmben Morpheus is említi, hogy a történet szerinti világhoz az vezetett, hogy az ember felperzselte az eget és létrehozta az MI-t, ami gépek egész faját hozta létre. Ez pedig kicsit azért aggasztó, hogy pont egy MI rak bele egy ilyen filmet a lista ötödik helyére. Miezek mellett Wachowskiék páratlan filmet tettek le az asztalra, ami mai szemmel nézve is rendkívül látványos. A történet rengeteg filozófiai kérdést boncolgat, felmerül a valóság kérdés, megkérdőjeleződik az, hogy az élet amit élünk tényleg az, aminek hisszük vagy csupán egy illúzió, de még a reinkarnáció kérdésköre is felmerül. És pontosan ezért zseniális ez a nem mindennapi alkotás. Egy élő példa arra, amikor még a a sci-fi nem csak látványos volt, hanem komoly tartalmat is hordozott magában.

Azt még mindenképp kiemeném, hogy meglepődtem azon, hogy a ChatGPT a 2000-es éve fölött egyáltalán nem javasolt semmit. Mondjuk ha megnézzük a listát, akkor valóban alapművekről beszélünk, így azért mégis érthető hogy miért pont ezeket emelte ki. Az viszont roppant elgondolkodtató, hogy a filmben látott mesterséges intelligencia által leuralt világ mellett, a 2001: Űrodüsszeia-ban látható HAL 9000 is feltűnik.

4. Alien – Kondi

Ridley Scott klasszikus sci-fi horror alkotása vitathatatlanul helyet foglalhat bármely tudományos fantasztikus toplistán. Dan O’Bannon és Ronald Shusett írói munkájának gyümölcse 1979-es bemutatása óta számos sci-fi és horrorrajongó kedvence lett. A filmben a Nostromo kereskedelmi űrhajó maroknyi legénységének szembe kell néznie a rémálommal, egy idegen fajjal, aki könyörtelenül vadászik a legénység tagjaira. A film sötét és hátborzongató atmoszférája mellé társul a klausztrofóbia és a kilátástalanság érzete. Az idegen emberfeletti képességei egy kereskedelmi űrhajó szerényen felszerelt legénysége számára a biztos halált jelenti. A film feszültséget folyamatosan fenntartja azzal, hogy az Alien bárhol és bármikor felbukkanhat, a szűk folyosók és terek pedig nem sok menekülési esélyt kínálnak hőseink számára. Kiváltképp az űrben, ahol senki sem hallja a sikolyukat.

Ridley Scott eredeti elképzelése egy sokkal brutálisabb és véresebb forgatókönyvre épült, mint amit forgalomba hoztak. A tesztvetítések negatív visszajelzései és a tartás a X besorolástól arra kényszerítették a stábot, hogy jó pár jelenetet eltávolítsanak és megvágjanak. Mindezek ellenére a hatás nem maradt el, és az akkori felkészületlen közönség számára hidegzuhanyként jött az Alien felkavaró, feszültséggel teli, klausztrofób atmoszférája. Személy szerint teljesen egyet tudok érteni azzal, hogy az MI felvette e filmet a legjobb öt közé, mivel méltán nagysikerű klasszikus, amiből sok más alkotó is merített később.

3. 2001: Űrodüsszeia – johnnykiwi42

Filmes szempontból közelítve kijelenthető, hogy Stanley Kubrick impozáns életművének is egyik kiemelten fontos darabja a 2001: Űrodüsszeia. Kifejezetten érdekes viszont más szempontot is behozni röviden. Ugyanis a művel párhuzamosan készült el Arthur C. Clarke azonos című regénye is, és szinte egyedülálló módon mindkét esetben mestermű született.

Kétségtelen tény viszont, hogy mindkét változat sokat követel a befogadójától. Nem kifejezetten könnyen fogyasztható alkotásokról van szó, amik tulajdonképpen az emberiség sorskérdéseit járják körül a két szerző egyéni gondolkodásmódjából kiindulva, más-más eszközökkel más jellegű végeredményhez jutva. Mi az élet? Hogyan keletkezett az ember? Mit jelent a tudatosság? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel, miközben a film legendássá vált képsorait nézzük. Kubrick rendezői bravúrját és korát meghaladó vizualitását mutatja, hogy az itt látottakra hivatkozva gondolják úgy egyes összeesküvés-elméletek, hogy az első holdra szállást is Kubrick mester rendezte. Ebben azért joggal lehet kételkedni, de a 2001: Űrodüsszeia helye a listán vitathatatlan.

2. Szárnyas fejvadász – johnnykiwi42

A Szárnyas fejvadász semmi máshoz nem fogható hangulattal átitatott sci-fi mesterműve. Klasszikus nyomozós történet találkozása a robotokkal, fejvadászos akciózásnak induló filozofálás az ember mibenlétéről. Philip K. Dick a film alapjául szolgáló regényében inkább csak az alapmotívumokat vetette fel, Ridley Scott sok tekintetben más irányba vitte a történetet.

Az embertől már már megkülönböztethetetlen androidok (replikánsok) felkutatásával megbízott Rick Deckard szerepében Harrison Ford kerül identitásválságba, a néző pedig vele együtt gondolkozik el létünk legalapvetőbb kérdésein. Külön kiemelkedő a Rutger Hauer által játszott replikáns, Roy Batty. Az ő karizmatikus, Frankenstein-mítoszt is felidéző figurájához csak nagyon kevés android ér fel az egész filmtörténetben. Ezen felül a film atmoszférája is kivételesen jól el lett találva, ezen összetevők Ridley Scott által biztos kézzel összerakott elegye pedig valóban megérdemelt helyet szerzett a filmnek ezen a listán.

1. Star Wars – Kondi

George Lucas mesterművének kétségtelenül toplistásnak kell lennie bármely hasonló műfajú sci-fi között. Talán egy kicsit vitatható, hogy az MI által listázott első film ténylegesen a TOP1 legjobb sci-fi, de az már vitathatatlan, hogy a legnagyobb filmes univerzum alapköve egész Hollywoodban és még azon is túl. Kezdeti hibái megmutatkoznak a szegényes színészi játékon és a történet kiforratlanságán. Mégis képes volt fejlődni és egy olyan szintre emelni a történetet, ami példaként szolgálhat minden filmkészítő számára.

A film óriási világát számos könyv, játék, képregény teszi még bővebbé. A Star Wars univerzuma olyan, mint a végtelen óceánok: még mindig csak egy kis szegletét ismerjük és vannak bőven még felfedezetlen szegmensei. Ezeknek csak az alkotói fantázia szabhat határt. Nevének 46 éves fennállása óta a franchise folyamatosan fejlődik és bővül. Benne összpontosul minden alkotói kreativitás. George Lucas mesterien ötvözte filmjeiben a nyugati és keleti kultúrákat, valamint a sci-fi és a western műfaját. A hatalmas és látványos űrcsaták és a bennük bemutatott technológia mellett a Jedik spiritualitása, hitvallása és ereje képezi az egyensúlyt az egész történet alatt. A fényes és sötét oldal csatája remekül bemutatja egy távoli galaxison keresztül, hogyan is működik a világ, és hogy az a feladatunk, hogy egyensúlyra törekedjünk.

A franchisenak egyértelműen helyet kell foglalnia a legtöbb filmes toplistán, és ezt az MI is nagyon jól tudja. Nem véletlen szánt a filmnek ennyire előkelő helyet. A Star Wars Disney érája alatt egyaránt kerülnek ki jobb és rosszabb alkotások, ez elkerülhetetlen akkor, ha egy „terméket” nagyüzemben gyártunk és fejlesztünk. Mindazonáltal szerintem a franchise jövője elég fényes és sok lehetőséget kínál, érdemes lesz odafigyelni a jövőben érkező alkotásokra.

Összegezzük

Ez volt hát az 5 legjobb sci-fi film az MI szerint. Mindent összevetve az intelligencia listájával nagy mértékben egyet lehet érteni. Az általa felsorolt alkotások jelentős mérföldkövek a műfajon belül. Érzékelhető, hogy a lista alapját az képezte, hogy melyek azok az alkotások, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak a műfaj fejlődéséhez.

A filmeken keresztül az emberiség is számos technológiai újítást köszönhet ezeknek a műveknek. Elmondható tehát, hogy nemcsak a zsánert formálták, hanem magát a világunkat is. Mindent összevetve az MI egy nagy mértékben releváns listát hozott össze a legjobb sci-fi filmekből, valamint az elemző szövege is megállja a helyét. A cikksorozat következő részében ismét próbára tesszük a program ítélőképességét és kíváncsian várjuk, milyen összeállítással lep meg minket legközelebb.