Film

A pókasszony különböző árnyalatai – Madame Web kritika

Valamilyen oknál fogva a Sony pont akkor döntött úgy, hogy elkezdi felépíteni a saját szuperhősös univerzumát, amikor ez az egész szuperhősös zsáner éppen nincs túl jó állapotban. Ráadásul mindezt azzal a Pókember franchise-zal készülnek megtenni, amibe már jó néhányszor belebuktak. És ha mindez nem lenne még elég, valamiért ennek az egész Pókemberes univerzumnak úgy álltak neki, hogy éppen pont a címszereplőt hagyták ki belőle. Vagy legalábbis nem ő rá kezdték el felépíteni ezt a szériát, hanem a kvázi mellékkaraktereire. Ennek a szériának az egyik állomása a Madame Web, amivel feltehetően új alapokra kívánták helyezni ezt az egész kvázi Pókember nélküli Pókemberes Univerzumot. Jézusom ezt még kimondani is szörnyű volt.

Természetesen hozzám is eljutottak a filmről szóló kritikák és habár nagyrészt egyet is értek velük, azt azonban azért elég nagy túlzásnak érzem, hogy sokan a Madame Web-et tartják az eddigi legrosszabb képregényfilmnek. Személy szerint speciel én például a Morbius-t egy nagyságrendekkel rosszabb filmnek tartom, de a Venom 2. – Vérontó sem igazán nyerte el a tetszésemet. A Kraven, a vadász című filmet pedig már most lehurrogja mindenki, úgy hogy fél múlva fog még majd csak megjelenni. Habár bevallom, én azt a filmet azért valamennyire még várom, hátha végül egy afféle bűnös élvezet lesz belőle. Na de akkor vissza is a Madame Web-hez.

A történet nagyjából arról szól, amit az előzetesekben is látni lehetett. Vagyis adott egy fiatal nő, Cassandra Web (Dakota Jonhson) egy váratlan baleset során rájön, hogy különleges képességei vannak. Vagyis hát igazából csak egy, mégpedig az hogy látja a jövőt. Egy ilyen alkalommal pedig egyszer csak meglátja azt, hogy egy fura pókruhás alak megöl három tinilányt, akikről később kiderül valamikor egyszer majd ők hárman lesznek a Póknők. Szóval Cassandra megmenti a három lányt és igyekeznek valahogy legyőzni a rájuk támadó rejtélyes pókruhás alakot, akiről később kiderül, hogy köze van Cassandra különleges képességeihez is.

Mondanám, hogy innentől kezdve spoileres lenne bármit is elmondani, de igazából egyfelől tényleg ennyi a film egész története. Másfelől pedig, aki életében látott már képregényfilmet vagy úgy általában véve bármilyen filmet az nagyjából már az elején úgyis ki tudja találni az egész film cselekményét. A Madame Web-ben nincsenek úgy különösebb fordulatok, cserébe viszont tele van logikai hibákkal. Mint például, hogy az egyébként rendőrségi körözés alatt álló Cassandra hogyan tud minden gond nélkül elutazni New York-ból Dél-Amerikába meg vissza.

Ami pedig magukat a karaktereket illeti, nos Cassandra karaktere egy tipikus sablonos magának való a világra látszólag nagyban szaró illető, akiről persze végül kiderül, hogy érdekli mások és a világsorsa. Emellett szerintem a 3 leendő póklány karaktere között is egész jól működik a kémia, bár nincs kizárva, hogy ez nagyrészt inkább a magyar szinkronnak köszönhető. Valamint felbukkan még a fiatal Ben Parker, azaz a későbbi Ben bácsi karaktere is, aki még így fiatal formájában is egy tökre szerethető karakter. Illetve ott van még a főgonosz Ezekiel Sims, akiről kiderül, hogy azért akarja megölni a lányokat, mert van egy látomása, amiben a lányok megölik őt. Habár igaz azt nem fejtik ki, hogy pontosan miért, de hát ugye ő a gonosz, mert csak. Egyébként nem lepne meg, hogyha egyesek valahol egyfajta WOKE propagandának is látnák ezt az egész alkotást.

Természetesen az akció jelenetek még mindig olyan minőségűek, mintha a kora kétezres évek elejéről szalasztották volna őket. Bár a film cselekménye elvileg 2003-ban játszódik, szóval valahol mondhatni, hogy autentikus a dolog. Emellett a Sony amúgy sem igazán szeret költeni ezekre a filmjeire, ami tekintetbe véve, hogy mekkora szerepet szánnak neki a jövőben azért elég fura. Illetve azt is muszáj megemlíteni, hogy a Madame Web, azért valahogy mégis csak behozza ebben a Pókember nélküli Pókember Univerzumba Pókember karakterét, vagyis Peter Parker-t. Még ha ez így konkrétan nincs is kimondva a filmben.

VÉGSZÓ

Ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Aki esetleg úgy érzi, a Madame Web-et azért egyszer meg lehet nézni. Ha nem is moziban, akkor majd valamelyik streaming szolgáltatón.